donderdag 26 juli 2012

Hoe kun je merken dat je ouder wordt?

Alles is veel verder weg dan vroeger. Het is twee keer zo ver naar de hoek en ze hebben er een heuvel bij gemaakt heb ik gemerkt. Ik heb ’t maar opgegeven om te rennen om de bus te halen, hij vertrekt trouwens eerder dan vroeger.

Het bed is ook veel lager dan vroeger en de matras is van een dusdanige kwaliteit dat 's morgens al je botten kraken en je spieren zijn verstijfd. Ik heb bovendien de indruk dat ze de trappen steiler maken dan jaren geleden. Heb je gemerkt dat ze de krant in kleinere letters drukken?

Het heeft ook geen zin om iemand te vragen hardop voor te lezen, want iedereen praat tegenwoordig zo zachtjes dat ik ’t nauwelijks kan verstaan. Het materiaal in kleding wordt zo krap, vooral rond middel en heupen. Zelfs de mensen veranderen, ze zijn veel jonger dan wij toen wij zo oud waren.

Van de andere kant:

Mensen van mijn leeftijd zijn veel ouder dan ik. Ik kwam gisteren een oude vriendin tegen en ze was zo oud geworden dat ze mij niet meer herkende. Ik moest nog aan dat arme mens denken vanmorgen, terwijl ik mijn haar stond te kammen. Ik zag mezelf in de spiegel en ik dacht: "Verdraaid, die spiegels zijn ook niet meer van zo’n goede kwaliteit als vroeger".

Aad Fokker