zaterdag 28 juli 2012


Tijdens een receptie aangeboden aan de nieuwe directeur marketing van een belangrijk bedrijf in Londen vroeg een dame aan de echtgenote van de man: "Maakt uw man u echt gelukkig?" Haar man stond in de buurt en had de vraag opgevangen. Hij was van tevoren fier op het antwoord dat zijn vrouw zou geven.

De vrouw antwoordde evenwel:
"Neen, hij maakt me niet gelukkig ..."

Er viel een ongemakkelijke stilte rondom haar. Haar echtgenoot kromp ineen. Hij kon zijn oren niet geloven. En dat nog wel in het publiek!

De vrouw vervolgde: "Neen, hij maakt me niet gelukkig ... Ik ben gelukkig. Of ik gelukkig ben of niet, hangt niet van hem af, maar van mij. Mijn geluk hangt enkel van mij af. Ik kies ervoor om gelukkig te zijn, in elke situatie en op elk moment van mijn leven. Indien mijn geluk zou afhangen van andere mensen, dingen of omstandigheden dan zou ik in slechte papieren zitten! In het leven verandert alles voortdurend: mensen, welvaart, mijn lichaam, het weer, de leuke dingen.

In mijn leven heb ik het volgende geleerd: Ik beslis om gelukkig te zijn. De rest is een kwestie van gebeurtenissen en omstandigheden; zoals helpen, en begrijpen, aanvaarden, luisteren, troosten; met mijn man heb ik dit vaak kunnen ervaren ... Geluk vind je altijd in vergeving en in liefde, van jezelf en van anderen. ... Het is niet de taak van mijn man om mij gelukkig te maken ... Ook hij heeft zijn gebeurtenissen en omstandigheden. Ik houd van hem en hij houd van mij, vaak niettegenstaande wat hem of mij overkomt.

Echt beminnen is moeilijk. Het is onvoorwaardelijk vergeven,leven. Het is de omstandigheden en gebeurtenissen nemen zoals ze komen. Er samen tegenaan gaan en samen kiezen voor geluk.

Sommigen zeggen: 'Ik kan niet gelukkig zijn want ik ben ziek, ik heb geen geld, het is te koud, ze hebben me beledigd, iemand houdt niet meer van mij, ik word niet meer gewaardeerd!"

Weet dat je gelukkig kan zijn ook als je ziek bent, als het te warm is, ongeacht of je geld hebt of niet, of je al dan niet door iemand bent beledigd geworden, of iemand nu al of niet van je houdt of je al of niet waardeert.

Gelukkig zijn is een levenshouding waar jezelf voor kiest. Gelukkig zijn hangt af van jou!