woensdag 14 november 2012

Het leven volgt een yang koers


De bladeren zijn haast allemaal gevallen, in de natuur trekken de sappen van het leven naar binnen en naar beneden, diep in de zaden of in de stam en de wortels van de bomen. Alles concentreert zich, trekt zich samen in het diepere innerlijke. Het leven volgt een yang koers, zouden de oude oosterlingen zeggen.

De toenemende koude van de komende winter bevordert dit yang proces. Ook wij volgen die tendens. We blijven meer binnen in onze woning, zoeken de warmte van het haardvuur, koken ons voedsel meer en langer, gebruiken wat meer krachtige en zoute smaken om ons voedsel yanger te maken. Bedekken ons lichaam meer tegen de yin koude en maken zo een evenwicht met onze natuurlijke omgeving.

Een meer yang voeding, meer warmte in huis en dieper in ons lichaam helpt ons vanzelf meer balans en harmonie te maken met het klimaat en het winterseizoen. Ons hart maakt wat krachtigere, stevigere yang constructies om ons bloed alsnog tot aan de buitenkant te brengen om de koude te weerstaan. Evenwicht maken is het wonder in het leven.

Rik Vermuyten
Natuurlijke levenswijze en Oosterse geneeskunst.