vrijdag 11 januari 2013

Het happertje


Het Happertje is een klein beestje met een rond lijfje en een brede mond vol kleine, scherpe tandjes, keurig op een rij. Het Happertje heeft het het liefst zo druk mogelijk. Hij kan dichte kamertjes niet verdragen en wil overal zijn tandjes inzetten. Zijn tandjes zijn zo wit en gezond, dat je hun werk nauwelijks opmerkt. Zijn aanwezigheid is wel voelbaar als je goed oplet. Je voelt iets knagen. In je buik heb je een hol gevoel en je gedachten heb je minder goed onder controle.

Het doel van het Happertje is, om liefde in jou weg te eten. De delen van je leven waar je hartjes bij plaatst, die vindt hij het lekkerst. Hetgene dat je wilt bereiken en waar je zeker gelukkig en sterker door zou worden, daar hapt hij in. Terwijl hij hapt komen er gedachten in je op die je niet wilt hebben. Misschien denk je op dat moment wel dat je het 'toch niet kan', of dat het 'niet gaat lukken'. Of, erger nog: je gaat twijfelen aan je eigen goedheid.

Terwijl het Happertje hapt, zuigt hij ook liefde uit jou weg. Het Happertje is namelijk van zichzelf negatief en voedt zich middels positiviteit. Hij zorgt ervoor dat je dingen uitstelt of niet doet, bijvoorbeeld, die goed voor jou zijn. Hij zorgt ervoor dat je onzeker wordt of je wel een goede vriend bent voor anderen. Hij zorgt ervoor dat je je ouder en lustelozer voelt. Het Happertje is als het ware onderdeel van de 'donkere kant' in jou.

Hoe ga je met Happertje om? Geef hem vooral niet teveel aandacht. Aan de andere kant moet je ook niet proberen om hem in de weg te gaan staan. Je kunt je niet verweren tegen Happertje door tegen hem te vechten. Daarmee geef je hem namelijk alsnog aandacht. Het enige dat je kunt doen is actief gaan doen wat Happertje je NIET ingeeft om te gaan doen. De gedachten die je krijgt terwijl je Happertje voelt, zijn niet goed voor je. Wees je er ook van bewust dat Happertje erg dom is. Humor is trouwens ook een manier om met Happertje om te gaan. Als je hem weer voelt knagen, zeg eens vrolijk: 'Nee nee, Happertje ... hou je in'.

Heb maar geen hekel aan Happertje. Hij weet niet beter, en doet wat de energie die hem gemaakt heeft hem geleerd heeft te doen. Happertje kan goed een stukje verwaarloosd kind in zich dragen. Je kunt meer leren begrijpen waaruit jouw Happertje bestaat en dan besluiten jezelf - en uiteindelijk ook Happertje - een dienst te bewijzen door goed voor jezelf te zorgen. Dat gaat verder dan een kopje koffie voor jezelf zetten en je haar kammen. Zorgen voor jezelf betekent dat je datgene doet wat goed is voor jou, en constructief bijdraagt aan een positief gevuld leven.

Blijven zorgen voor jezelf is de enige manier waarop je Happertje ooit iets kunt leren. Happertje is dom, onthoud, maar jij niet. Je besluit bij deze dat je Happertje niet meer nodig hebt om gezonde beslissingen te kunnen nemen. Nee, he... Het gevoel dat Happertje je geeft is ni­et het overwegen waard.

Bron van deze tekst.