maandag 24 februari 2014

Omgaan met (online) ‘kritiek’

Volgens mij hebben we het allemaal weleens meegemaakt: dat er opeens, uit het niets, iemand begint met schelden op iemand, zonder reden! Of je zo ontzettend loopt uit te dagen dat je bijna wel móet reageren. Of, misschien wel net zo erg: online roddelpartijen die eigenlijk 'nergens' over gaan. Hoe ga je daar nu mee om? Eigenlijk is het heel simpel.

Hier klikken

Lisa van Smart & Sexy legt het in deze video al een beetje uit. Dit is eigenlijk een perfect voorbeeld van wat ik wil uitleggen! Als iemand lelijk, boos of naar tegen je doet ... wiens probleem is dat dan?

Omgaan met (online) kritiek en haters; ligt het probleem bij mij?

Zoals Lisa in haar video uitlegt is het duidelijk geen probleem van haar. Maar er ligt natuurlijk ergens een grens tussen doelloos schelden of nare dingen zeggen en oprechte opbouwende kritiek waar je misschien iets mee zou kunnen doen. Als iemand iets lelijks tegen je zegt, vraag je dan af: ligt het probleem bij mij? Als iemand oprecht vindt dat je iets misschien anders zou kunnen doen en dat tegen je probeert te zeggen, dan zou je daar over kunnen nadenken.

Is het echter zo dat er op niks af lelijke dingen worden gezegd, geroddeld wordt, je uitgescholden wordt, of iets in die richting, dan lijkt het me duidelijk bij wie het probleem ligt. Misschien heeft de betreffende persoon zijn dag niet en zit hij niet lekker in zijn vel. Dus, als het antwoord op de volgende vraag nee is, dan heb je er eigenlijk niets mee te maken.

Natuurlijk wordt het tegen/over jou gedaan, maar bedenk je dat het niet aan jou ligt. In dat geval heeft het ook geen zin om ervan wakker te liggen of erover te blijven denken. Het probleem ligt niet bij jou! Klinkt makkelijker dan het is, maar zoals Lisa zegt; het is een goede oefening.

Dus, de volgende keer dat je wordt uitgescholden, er over je geroddeld wordt, of iemand lelijk tegen/over je doet, denk dan hieraan. Ligt het probleem bij jou? (even goed nadenken natuurlijk) Zo niet, dan is het niet jouw probleem.

Hoe ga jij om met deze soort van (online) 'kritiek'?

Gelezen bij Lisanne leeft.nl