dinsdag 25 oktober 2011

Het bloedgroepen dieet


Het Bloedgroepdieet, ook wel bloedgroependieet genoemd, gaat er vanuit dat mensen totaal verschillend kunnen reageren op voeding. De stofwisseling is bij iedereen anders. Zo zijn er voedingsmiddelen die voor sommige mensen heilzaam zijn, terwijl andere mensen er op de lange duur juist ziek van worden. De vraag welke rol voeding speelt bij het ontstaan van ziekten was de grondslag voor het levenswerk van de Amerikaanse natuurarts James d'Adamo. Hij merkte op dat veel van zijn patiënten niet beter, maar juist zieker werd nadat hij ze een vegetarisch of vet-arm een dieet had voorgeschreven. Daarom begon hij het bloed van de patiënten te analyseren want hij verwachte dat sommige aspecten van het bloed aanwijzingen zouden kunnen geven voor de verschillen in voedingsbehoeften.

Uit deze analyse kwamen na verloop van tijd een aantal patronen van bloedgroepen, behoefte aan bepaald voedsel en bepaalde ziekten naar voren. Het onderzoek naar de verbanden tussen bloedgroep, dieet en ziekte is verder uitgewerkt door zijn zoon Peter d'Adamo, die hier het boek "Eat right for your type" over heeft gepubliceerd. De verschillende voedingsbehoeften per bloedgroep kunnen worden verklaard aan de evolutie van de mens en de totaal verschillende eetgewoonten die bijvoorbeeld de prehistorische landbouwers hadden ten opzichte van nomadische stammen die leefden van de jacht. Hoewel de eetgewoonten van de moderne mens in de laatste paar honderd jaar drastisch zijn veranderd en bijna iedereen in het Westen in grote lijnen hetzelfde eet, zijn wij qua stofwisseling nog identiek aan onze primitieve voorouders.

Volgens het Bloedgroep-dieet is er niet zoiets als "gezond" of "slecht" voedsel, maar past het ene voedsel gewoon beter of slechter bij een mens van een bepaald bloedgroep. Er zijn volgens Peter D´Adamo overigens ook neutrale voedingsmiddelen die iedereen probleemloos kan eten en die niet speciaal schadelijk of heilzaam zijn. Een voedingsmiddel dat niet bij jouw bloedgroep past, veroorzaakt een afweerreactie in de chemische stofwisseling. Deze afweer-reacties kunnen, bij langdurig en overmatig gebruik, leiden tot diverse klachten variërend van vermoeidheid, een slechte doorbloeding (koude handen en voeten), verstopping, overgewicht en voedselallergieën en – intoleranties.

De gebruiksaanwijzing van het bloedgroep-dieet is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de voedingsmiddelen vermijden die slecht reageren op je bloedgroep. Omdat je hiermee de afweer-reacties vermindert wordt het immuun-systeem versterkt. De stofwisseling zal verbeteren waardoor je je energieker voelt en minder snel moe wordt. Hoewel het bloedgroep-dieet op zich geen afslankdieet is, kan het bij mensen met overgewicht gebeuren dat zij door de betere stofwisseling gewicht verliezen.

Hier volgt in het kort een overzicht van de vier bloedgroepen, en de specifieke voedselbehoeften die daarbij horen.
Iedereen heeft al wel gehoord van het bloedgroepdieet van Peter D’Adamo. Hierbij de vuistregels van deze voedingswijze die je gezondheid duidelijk vooruit kan helpen omdat ze je al etend bevrijdt van kleine en grotere kwalen.

Bloedgroepdieet en gezondheid

Het kan wat verrassend lijken, maar je bloedgroep blijkt te bepalen welke voedingsmiddelen jij wel én niet kunt hebben. Eet je steeds minder of zelfs helemaal geen voedsel meer uit de'te mijden' lijst, dan word en voel jij je stilaan een ander mens. Want dan kunnen ondermeer vermoeidheid, gewichtsproblemen, hoofdpijn, verstopping, waterretentie, opgeblazen gevoel, slechte bloedsomloop en ook bloeddruk- en spijsverteringsproblemen sterk verbeteren en vaak zelfs helemaal verdwijnen. En met hen nog een waslijst vage of meer uitgesproken persoonsgebonden ongemakken. Geldt uiteraard voor alle leeftijden, maar wordt steeds duidelijker voel- en zichtbaar na het veertigste levensjaar.

Het bloedgroepdieet en zijn effect op de mens:


Men onderstreept vaak het belang van wat mensen eten. Maar wat je niet eet of bewust weglaat uit je voeding, is minstens zo belangrijk. Zoals hierboven vermeld, bevrijdt het volgen van het bloedgroepdieet je van verschillende kwalen. Dit vloeit voort uit de grote effecten van dit eetpatroon.

Normalisatie van het gewicht. Wie te zwaar is, wordt slanker. Wie te mager is, krijgt de verlangde kilo’s erbij;

Het lichaam wordt fitter en je voelt je energieker en vitaler;

Je raakt mentaal in balans;

Je immuunsysteem wordt sterker;

Ziekten en kwalen worden genezen en voorkomen

Waar komen de bloedgroepen vandaan?

Voor zijn ontstaanstheorie over de bloedgroepen, gaat d'Adamo te rade bij de antropobiologie. De verschillende bloedgroepen zouden ontstaan zijn door de migratie van de mens op aarde. Op zijn tocht vanuit Afrika over de wereld op zoek naar nieuwe gebieden, moest de mens zich steeds weer aanpassen. Een ander klimaat, nieuwe voedingsmiddelen: het waren allemaal evenveel uitdagingen voor het biologische systeem van de oermens. Maar ook door de veranderende leefgewoonten, van jager tot landbouwer bijvoorbeeld, moest het menselijk lichaam zich aanpassen.

Zo zou de bloedgroep O van de jager-verzamelaar de oudste bloedgroep zijn en goed reageren op het eten van vlees. Deze bloedgroep heeft zich dan ook verspreid vanuit Afrika naar Europa en Azië. De Cro-Magnonmens die tussen 70.000 en 40.000 voor onze tijdrekening leefde, had een O-bloedgroep. De bloedgroep A, van de landbouwer-planteneter, zou van recentere datum zijn en zich vanuit het agrarische Midden-Oosten verspreid hebben naar Noord-Afrika en Europa.

Bloedgroep B van de nomade verspreidde zich vanuit de Himalaya naar Azië en naar Centraal-Europa. De bloedgroepen A en B zijn meer gediend met een vegetarisch dieet.

Bloedgroep AB is de meest recente bloedgroep: mensen met deze bloedgroep zijn dan ook tegen heel wat moderne voedingsmiddelen bestand.

De 4 grote bloedgroepen

Bloedgroep O (de jager):

Oudste en meest voorkomende bloedgroep, waaruit de andere en dus meer recente bloedgroepen zich ontwikkeld hebben. De overlevende aan de top van de voedselketen, uitgerust met een sterk immuunsysteem. Bereid en in staat iedereen te vernietigen, zowel vriend als vijand. Mensen met deze bloedgroep zijn vleeseters in het bezit van een sterke spijsvertering en een overactief immuunsysteem die geen voedings– en milieu-aanpassingen verdragen. Ze zijn sterk, zelfstandig, opportunistisch, energiek, sociaal, realistisch, extravert en duidelijk in hun emotionele expressie. Ze hebben leiderskwaliteiten en zien vooral de grote lijnen. Ze bedwingen stress via actie en sport. Moeten veel bewegen en hun stofwisseling activeren. Zo niet, worden ze dik en futloos.

Bloedgroep A (de agrariër):

Eerste mutatie van bloedgroep O en ook zijn tegengestelde. Eerste immigranten en ook eerste vegetariërs. Meer geneigd tot samenwerking en aanpassing teneinde overeind te blijven in overvolle gemeenschappen. Ordelijk, eerder introvert, kalm, beheerst, beleefd, perfectionistisch, activiteit wordt afgewisseld met passiviteit. Mensen met deze bloedgroep gedijen het best bij een granen/groenten voeding. Die helpt hen slank en productief te blijven. Gevoelige spijsvertering. Hebben rust en kalmte nodig in stresssituaties.

Bloedgroep B (de nomade):

Sterk, alert, evenwichtig, ruime voedselkeuze. Past zich aan nieuwe klimaten en de vermenging van volkeren aan. Rationeel, solist, praktisch, organisator, doelgericht, creatief, eigengereid. Mensen uit deze bloedgroep hanteren stress via creativiteit. Net als bloedgroep O hebben ze een sterke spijsvertering en een even sterk immuunsysteem. Zuivelproducteneters. Ze blijven slank en bij de pinken indien ze het evenwicht vinden tussen lichamelijke en mentale activiteit.

Bloedgroep AB (het mysterie)

Jongste bloedgroep, want amper 1000 jaar oud en zeldzaam (slechts 2-5% van de bevolking). Gecompliceerde, verfijnde, eigentijdse vereniging van de tolerante bloedgroep A en de barbaarse doch evenwichtige B-groep. Uiterlijk kalm en innerlijk stormachtig, verantwoordelijk, betrouwbaar, zowel introvert als extravert, flexibel, logisch, artistiek, spiritueel, diplomatisch, flexibel. Mensen uit deze bloedgroep hebben een gevoelige spijsvertering en een verdraagzaam immuunsysteem. Zij reageren kameleonachtig op veranderende milieuomstandigheden en voedingscondities. Zij blijven scherp en stress de baas via spiritualiteit, enthousiasme en creativiteit.

Bloedgroependieet O-A-B-AB

Bloedgroependieet:


Het bloedgroependieet is geen echt dieet maar eerder voor een gezond leven. Door dit dieet te volgen ga je:

Stofwisseling verbeteren

Insulineproductie stimuleren

Hormonen beter in balans

Ingewikkeld dieet i.v.m. gezinsleden

Mensen met Bloedgroep O

Veel eiwitten (vlees en vis). Liever of erg weinig koolhydraten, dus geen tarwe en andere granen.

Wat mag wel:

Rundvlees, Lamsvlees, Kabeljauw, Tong, Feta, Walnoten, Uien, Andijvie, Boerenkool, Spinazie, Broccoli, Zee groenten.

Wat mag niet!

Tarwe, Mais, Witte bonen, Kool, Spruitjes, Bloemkool

Bloedgroep A:

Mensen met bloedgroep A kunnen beter zo veel mogelijk vegetarisch eten. Opletten met vet en zuivelproducten.

Wat mag wel bij Bloedgroep A:

Makreel, Zalm, Soja, Olijfolie, Linzen, Broccoli, Spinazie, Abrikozen, Bosbessen, Pinda's, Ananas, Groene thee, en koffie

Wat mag niet bij Bloedgroep A:

Vlees, Zuivelproducten, Kidney bonen, Tarwe

Mensen met Bloedgroep B:

Dit is de enige bloedgroep die goed zuivelproducten verdraagt.

Mensen met Bloedgroep B kiezen voor een gevarieerde voeding van: Vlees, Vis, Granen, Groenten.

Wat mag wel bij Bloedgroep B:

Sardines, Yoghurt, Olijfolie, Limabonen, rijstproducten, wortels, bananen, druivensap, Bladgroenten, Vlees, Vis, Lever.

Wat mag niet:

Pinda's, Mais, Tarwe

Bloedgroep AB:

Mensen met Bloedgroep AB kunnen de voor- en nadelen van bloedgroepen A en B combineren.

Wat mag wel:

Lamsvlees, Forel, Kwark, Pinda's, Rijstproducten, Komkommer, Kersen, Zuivelproducten, Groene groenten, ananas.

Wat mag niet:

Rood vlees, Tarwe, Kidneybonen, Mais.

1 opmerking:

  1. Wat mij goed geholpen heeft bij het afvallen is een crash dieet, namelijk het ziekenhuisdieet, hoewel velen dat ongezond vinden. Het is wel een gratis dieet.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter