Heb ik een gezonde relatie of relatieproblemen?
Een relatie met een partner kan veel plezier geven, maar ook energie kosten.
Soms is het moeilijk te beoordelen of je een gezonde relatie hebt, of één die je beter kunt loslaten. Niet alles is even belangrijk in een relatie en er zal altijd iets zijn wat beter kan.
Mijn definitie van een gezonde relatie is:
Een liefdevolle verhouding van twee gelijkwaardige partners die elkaar in hun waarde laten en elkaar ondersteunen.
Met dit artikel kun je bepalen wat echt belangrijk is en hoe jouw relatie er op dit moment voorstaat.
Is er vertrouwen?
Er is een reden dat deze vraag als eerste komt, nog voor liefde. Zonder vertrouwen kun je niet echt intiem met een ander zijn en zonder intimiteit geen relatie. Vertrouwen is de basis. Dus de eerste vraag die je jezelf kunt stellen als je twijfelt over je relatie is: ‘Vertrouw ik hem of haar nog wel?’ Dit is vaak een probleem als je partner je vertrouwen heeft beschaamd. Dit kan te maken hebben met vreemdgaan, te veel ruzies of een andere kijk op hoe een relatie zou moeten zijn.
Als er een gebrek aan vertrouwen is zijn er waarschijnlijk twee vragen
die je jezelf stelt:
Kan ik vergeven wat er is gebeurd?
Geloof ik dat dit in de toekomst niet meer zal voorkomen?
Als je één van de twee vragen met nee beantwoordt, moet er iets gebeuren. Dit gebrek aan vertrouwen staat nu tussen jou en je partner. Daardoor houd je een bepaalde afstand. Afstand staat haaks op intimiteit en zorg ervoor dat je langzaam uit elkaar groeit, aangezien gevoelens in een relatie zich verdiepen.
Is er afstand in je relatie, dan zal deze zich over het algemeen vergroten. Is er intimiteit in je relatie, dan zal deze zich verdiepen.
De vraag is: Vertrouwen jullie elkaar nu en in de toekomst?
Is er respect?
Respect betekent rekening houden met de ander en deze in zijn of haar waarde laten. Een gebrek aan respect uit zich in kritiek. Kritiek is de wens om de ander te veranderen. Dit is het kernprobleem van veel relaties, aangezien je iemand niet fundamenteel kunt veranderen. Misschien dat je de scherpe randjes wat afvlakt, maar iemands basiskarakter verandert niet.
Als één van de partners de ander probeert te veranderen, ontstaat er een doorlopend spanningsveld: de één corrigeert en levert kritiek en de ander verzet zich. Dit geeft beide partners stress en is desastreus voor een relatie.
De ander accepteren zoals hij of zij is, is niet alleen goed voor je relatie, maar ook de realiteit: beide partners zijn uniek. Door de ander in zijn of haar waarde te laten geef je blijk dat je zijn of haar unieke karakter en persoonlijkheid waardeert. Is er geen waardering dan is er geen reden om samen te zijn.
De vraag is: Kun jij helemaal jezelf zijn in je relatie en kan je partner dat ook?
Is er vrijheid?
Respect geeft ook ruimte en vrijheid aan de ander. Vrij om dingen zelfstandig en op je eigen manier aan te pakken. Altijd alles samen willen doen is niet gezond. Er is ook een leven naast een relatie. Door iemand ‘dood te knuffelen’ bereik je het tegenovergestelde: omdat er niet voldoende vrijheid is, neemt iemand afstand.
Er is natuurlijk een balans tussen vrijheid en afstand. Te veel vrijheid zorgt ervoor dat je te weinig samen deelt. Dan heeft ieder een eigen leven, maar leef te je weinig samen.
De vraag is: Heb je de vrijheid om de dingen te doen die je wilt doen en geef je deze vrijheid ook aan je partner?
Is er liefde?
Hou je van je partner zoals deze is? Ben je gelukkig als jullie samen zijn? Voel je een diepe verbondenheid? Zou je hem of haar niet willen missen? Dan is er liefde.
Zonder liefde wordt een relatie voornamelijk vriendschappelijk, lichamelijk of verzorgend. Dan heb je een vriend, een ‘bedgenoot’ of een bron van zekerheid, maar nog geen echte partner.
Ben je verliefd of houd je van je partner? Verliefdheid is de kriebel in je buik en liefde het warme, blijvende gevoel. Verliefdheid is tijdelijk niet zonder de ander te kunnen. Liefde is blijvend niet zonder de ander te willen. Ze kunnen samengaan, maar het hoeft niet. Zowel liefde als verliefdheid zijn geen garantie voor een goede relatie. Dat er meer voor nodig is, blijkt wel uit deze lijst.
De vraag is: Houden jullie echt van elkaar?
Is er aantrekkingskracht?
Het uiterlijk is beperkt houdbaar: het wordt wat ‘gewoner’ naarmate je elkaar langer kent. Uiterlijk doet je stilstaan bij een persoon, maar het innerlijk doet je blijven. Je hebt dus ook geestelijke aantrekkingskracht. Toch is lichamelijke aantrekkingskracht het verschil tussen vriendschap en een romantische relatie.
Dit is niet iets waar je veel invloed op hebt: het is er of het is er niet. Natuurlijk kun je met wat kunst- en vliegwerk de lichamelijke relatie spannender maken. Maar als de aantrekkingskracht alleen hiervan afhankelijk is, kun je je afvragen of vriendschap niet beter zou zijn.
De vraag is: Vind je jouw partner (nog) aantrekkelijk en andersom ook?
Is er afhankelijkheid?
Een gezonde relatie is een samenzijn van twee gelijkwaardige personen. Als één van beiden afhankelijk is van de ander is er een fundamentele uitdaging: een gebrek aan zelfstandigheid leidt tot een gebrek aan gelijkwaardigheid.
Dit heeft niet alleen met geld of inkomen te maken, maar ook met geestelijke afhankelijkheid: als je de partner nodig hebt om je volwaardig te voelen. Of als je het van je partner laat afhangen wat er gebeurt, wat jullie doen, wanneer jullie samen zijn, enzovoort. Het is niet gezond als één van beiden dit continu voor de ander bepaalt.
Natuurlijk kun je duidelijke afspraken maken over bijvoorbeeld het inkomen: de één werkt en de ander zorgt voor de kinderen. Dit is een vooraf bepaalde afhankelijkheid met wederzijdse instemming.
Als je je afhankelijk opstelt naar een ander en de relatie verandert, kun je dan nog verder of stort je wereld in? Als het laatste het geval is, dan wordt het nu tijd om je zelfstandigheid terug te claimen.
De vraag is: Heb je een gelijkwaardige relatie of is een van beiden afhankelijk van de ander?
Wordt er naar elkaar geluisterd?
We kennen allemaal wel een stel dat langs elkaar heen praat. Ieder heeft zijn of haar eigen verhaal, in plaats van een echt gesprek te voeren. In het begin van een relatie zijn de partners erg geïnteresseerd in de ander, maar na verloop van tijd neemt die interesse af.
Het is alsof je al precies weet hoe de ander in elkaar zit en dus wordt er niet meer naar gevraagd. Dan worden de gesprekken oppervlakkiger en gaan meer over externe gebeurtenissen dan over wat de ander denkt of voelt.
Aandacht is het mooiste compliment dat je aan je partner kunt geven en van hem of haar kunt krijgen.
De vraag is: Heb je het gevoel dat je echt naar elkaar luistert?
Denken we hetzelfde over belangrijke zaken?
Ze zeggen vaak dat tegenovergestelde persoonlijkheden elkaar aantrekken. Dat kan best, maar voor een goede relatie is het belangrijk dat je het eens bent over de fundamentele dingen in het leven. Hebben jullie dezelfde mening over relaties? Hebben jullie dezelfde verwachtingen? Hoe denken jullie over monogamie of over kinderen?
Als de één vindt dat een goede relatie valt of staat met diepe gesprekken en de ander vindt dat helemaal niet belangrijk, dan is er een probleem. Als de één wel kinderen wilt en de ander niet, hoe willen jullie dan verder?
Botsen jouw ‘normen en waarden’ met die van je partner? Sta je heel anders in het leven? Lig jij elke avond met een boek op de bank terwijl je partner alle cafés afgaat? Is hij of zij al jaren aan het sparen en geef jij alles zo snel mogelijk uit?
Zijn er gemeenschappelijk interesses of houden jullie totaal niet van dezelfde dingen? Zijn er meer overeenkomsten dan verschillen? Een relatie is compromissen maken, maar als je teveel moet inleveren dan blijft er te weinig over. Als je van dezelfde dingen houdt als je partner maakt dat alles een stuk makkelijker.
De vraag is: Denken jullie hetzelfde over belangrijke zaken?
De bottom-line: Wil ik bij deze persoon blijven?
Als je nu het bovenstaande lijstje hebt bekeken, de vragen hebt beantwoord en je neemt alle details van je relatie in overweging, kun je dan beoordelen of jouw relatie gezond is of niet?
Natuurlijk is geen enkele relatie perfect. Er zijn altijd dingen die goed gaan en die beter kunnen. Uiteindelijk is het een optelsom en moet je jezelf de vraag stellen: ‘Met alle goede en minder goede kanten van mijn relatie, is dit de persoon waar ik bij wil blijven?’
Word ik blij van hem of haar? Zijn we gelukkig samen? Wil ik doorgaan of is het beter te stoppen? Kunnen we bepaalde dingen verbeteren of heeft dat geen zin meer? Is dit wat ik wil of mis ik iets wat echt belangrijk voor mij is? Als ik opnieuw zou kunnen beginnen, zou ik dat met of zonder de ander doen?
Je hoeft je relatie niet te vergelijken met een ideaalbeeld want dat bestaat toch niet. Vergelijk je relatie wel met de verwachting die jij ervan hebt. Wat zoek jij in een relatie? Wat wil jij beslist niet hebben?
Wat maakt jou gelukkig?
De vraag is: Is dit wat ik wil of voelt het niet (meer) goed?
Vrij zijn in je relatie
Hoe kun je zorgen dat je een liefdevol contact met je partner hebt
door juist jezelf te zijn?
Ken je ook het gevoel van eenzaamheid in je relatie? Je voelt je er helemaal alleen in staan, het lijkt wel of alles uit jou moet komen. Of je ervaart zo'n druk van je partner dat het lijkt of het nooit goed genoeg is. Soms lijkt het wel of ieder een andere taal spreekt. Probeer dan maar nader tot elkaar te komen. De relatie kost je energie in plaats van dat het je energie oplevert.
Je kunt je ook gevoed voelen in je relatie met je partner waar ruimte is voor jezelf en je eigenheid. Te merken dat je elkaar ondersteunt en versterkt in positieve zin. Om intimiteit te ervaren in je relatie hoef je niet te wachten op de ander.
Jij kan de eerste stap zetten.
Er is er maar één nodig voor verandering.
Wat kun jij doen?
Richt je energie naar binnen in plaats van naar buiten.
Met andere woorden: De belangrijkste relatie in je leven is met jezelf.
Wanneer je de focus bij de ander legt, dan maak je de ander verantwoordelijk voor het invullen van je behoeftes. Dan ontstaat het gevaar dat je met trucjes de ander manipuleert en gaat letten op de tekortkomingen van je partner. Je vraagt toestemming aan je partner om te mogen zijn wie je bent. Het gevolg is dat je nooit krijgt wat je verlangt.
Het merendeel van de mensen die een relatie aangaat, is op zoek naar een steunpilaar en jaagt een ideaalbeeld na. Verliefd geworden op de gedachte aan een verliefdheid. Hierdoor loop je het risico het contact met jezelf te verwaarlozen. Vanuit het idee zelf niet genoeg in huis te hebben, hou je vast aan dit beeld en durf je niet los te laten. Terwijl loslaten en vertrouwen eigenschappen zijn die je dichter bij jezelf en dus bij elkaar brengen.
Juist door het aangaan van een relatie met jezelf geef je gehoor aan wie je bent. Het zet jezelf op de eerste plaats, zodat je jezelf alle ruimte geeft voor dat wat er in je leeft. Om met jezelf in contact te komen helpt het om je te richten op je lichaam en het denken los te laten. Voel je lichaam en ervaar wat je beroert. Dit kan door de stilte op te zoeken. Of door activiteiten zoals wandelen in de natuur, een andere sport, een massage of lekker te gaan dansen.
Voorkom teleurstelling door onderscheid te maken tussen wens,
hoop en verlangen.
Wanneer je jouw verlangen duidelijk hebt, kun je deze concreet maken naar een wens. Door deze wens helder te communiceren naar je partner weet hij/zij wat jij wilt. Hij of zij heeft zo een vrije keuze om hier gehoor aan te geven. Je kunt niet van de ander verwachten dat hij/zij ruikt wat je bedoelt. Door duidelijk je wens aan te geven is het voor de ander duidelijk wat je behoeftes zijn en voorkom je teleurstelling.
Je oogst wat je zaait. Breng je positieve energie in je relatie dan zal je deze ook terugkrijgen.
Spreek met jezelf af om jezelf en je partner te ondersteunen in wie jij bent. Niemand (of juist iedereen) is perfect. Laat je relatie een ruimte zijn waarin beiden mogen leren, ontdekken, falen en triomferen.
Stel jezelf de vraag:
“Heb ik liever gelijk of liever geluk?”
Wij zijn sociale dieren en genieten van het contact. Wanneer je in contact bent met jezelf ben je onafhankelijk, maar tegelijkertijd is het belangrijk te beseffen dat je samen met anderen meer kunt bereiken dan in je eentje.
Als je weet wat jezelf waard bent, weet je ook hoe belangrijk de ander is. Liefde is geven en nemen. Heb je eigen ideeën, en blijf altijd open staan voor die van de ander. Je kunt alleen voor wederzijdse afhankelijkheid kiezen als je zelf onafhankelijk bent. Hiervoor is het nodig eerst gehoor te geven aan jezelf.
Door in contact te zijn met jezelf heb je de grootste mogelijkheid geschapen voor een liefdevol contact met je partner. Het is niet altijd even gemakkelijk. “Leuke woorden, maar nu nog doen!” Het is heel verleidelijk om het ininitiatief bij je partner neer te leggen.
Door in volledig contact te zijn met mezelf kan ik mijn hartewens in vervulling brengen: een liefdevol contact met mijn partner. Een groter kado kan ik mezelf en mijn relatie niet geven. Wat een groot gevoel van vrijheid oplevert.
Een relatie met een partner kan veel plezier geven, maar ook energie kosten.
Soms is het moeilijk te beoordelen of je een gezonde relatie hebt, of één die je beter kunt loslaten. Niet alles is even belangrijk in een relatie en er zal altijd iets zijn wat beter kan.
Mijn definitie van een gezonde relatie is:
Een liefdevolle verhouding van twee gelijkwaardige partners die elkaar in hun waarde laten en elkaar ondersteunen.
Met dit artikel kun je bepalen wat echt belangrijk is en hoe jouw relatie er op dit moment voorstaat.
Is er vertrouwen?
Er is een reden dat deze vraag als eerste komt, nog voor liefde. Zonder vertrouwen kun je niet echt intiem met een ander zijn en zonder intimiteit geen relatie. Vertrouwen is de basis. Dus de eerste vraag die je jezelf kunt stellen als je twijfelt over je relatie is: ‘Vertrouw ik hem of haar nog wel?’ Dit is vaak een probleem als je partner je vertrouwen heeft beschaamd. Dit kan te maken hebben met vreemdgaan, te veel ruzies of een andere kijk op hoe een relatie zou moeten zijn.
Als er een gebrek aan vertrouwen is zijn er waarschijnlijk twee vragen
die je jezelf stelt:
Kan ik vergeven wat er is gebeurd?
Geloof ik dat dit in de toekomst niet meer zal voorkomen?
Als je één van de twee vragen met nee beantwoordt, moet er iets gebeuren. Dit gebrek aan vertrouwen staat nu tussen jou en je partner. Daardoor houd je een bepaalde afstand. Afstand staat haaks op intimiteit en zorg ervoor dat je langzaam uit elkaar groeit, aangezien gevoelens in een relatie zich verdiepen.
Is er afstand in je relatie, dan zal deze zich over het algemeen vergroten. Is er intimiteit in je relatie, dan zal deze zich verdiepen.
De vraag is: Vertrouwen jullie elkaar nu en in de toekomst?
Is er respect?
Respect betekent rekening houden met de ander en deze in zijn of haar waarde laten. Een gebrek aan respect uit zich in kritiek. Kritiek is de wens om de ander te veranderen. Dit is het kernprobleem van veel relaties, aangezien je iemand niet fundamenteel kunt veranderen. Misschien dat je de scherpe randjes wat afvlakt, maar iemands basiskarakter verandert niet.
Als één van de partners de ander probeert te veranderen, ontstaat er een doorlopend spanningsveld: de één corrigeert en levert kritiek en de ander verzet zich. Dit geeft beide partners stress en is desastreus voor een relatie.
De ander accepteren zoals hij of zij is, is niet alleen goed voor je relatie, maar ook de realiteit: beide partners zijn uniek. Door de ander in zijn of haar waarde te laten geef je blijk dat je zijn of haar unieke karakter en persoonlijkheid waardeert. Is er geen waardering dan is er geen reden om samen te zijn.
De vraag is: Kun jij helemaal jezelf zijn in je relatie en kan je partner dat ook?
Is er vrijheid?
Respect geeft ook ruimte en vrijheid aan de ander. Vrij om dingen zelfstandig en op je eigen manier aan te pakken. Altijd alles samen willen doen is niet gezond. Er is ook een leven naast een relatie. Door iemand ‘dood te knuffelen’ bereik je het tegenovergestelde: omdat er niet voldoende vrijheid is, neemt iemand afstand.
Er is natuurlijk een balans tussen vrijheid en afstand. Te veel vrijheid zorgt ervoor dat je te weinig samen deelt. Dan heeft ieder een eigen leven, maar leef te je weinig samen.
De vraag is: Heb je de vrijheid om de dingen te doen die je wilt doen en geef je deze vrijheid ook aan je partner?
Is er liefde?
Hou je van je partner zoals deze is? Ben je gelukkig als jullie samen zijn? Voel je een diepe verbondenheid? Zou je hem of haar niet willen missen? Dan is er liefde.
Zonder liefde wordt een relatie voornamelijk vriendschappelijk, lichamelijk of verzorgend. Dan heb je een vriend, een ‘bedgenoot’ of een bron van zekerheid, maar nog geen echte partner.
Ben je verliefd of houd je van je partner? Verliefdheid is de kriebel in je buik en liefde het warme, blijvende gevoel. Verliefdheid is tijdelijk niet zonder de ander te kunnen. Liefde is blijvend niet zonder de ander te willen. Ze kunnen samengaan, maar het hoeft niet. Zowel liefde als verliefdheid zijn geen garantie voor een goede relatie. Dat er meer voor nodig is, blijkt wel uit deze lijst.
De vraag is: Houden jullie echt van elkaar?
Is er aantrekkingskracht?
Het uiterlijk is beperkt houdbaar: het wordt wat ‘gewoner’ naarmate je elkaar langer kent. Uiterlijk doet je stilstaan bij een persoon, maar het innerlijk doet je blijven. Je hebt dus ook geestelijke aantrekkingskracht. Toch is lichamelijke aantrekkingskracht het verschil tussen vriendschap en een romantische relatie.
Dit is niet iets waar je veel invloed op hebt: het is er of het is er niet. Natuurlijk kun je met wat kunst- en vliegwerk de lichamelijke relatie spannender maken. Maar als de aantrekkingskracht alleen hiervan afhankelijk is, kun je je afvragen of vriendschap niet beter zou zijn.
De vraag is: Vind je jouw partner (nog) aantrekkelijk en andersom ook?
Is er afhankelijkheid?
Een gezonde relatie is een samenzijn van twee gelijkwaardige personen. Als één van beiden afhankelijk is van de ander is er een fundamentele uitdaging: een gebrek aan zelfstandigheid leidt tot een gebrek aan gelijkwaardigheid.
Dit heeft niet alleen met geld of inkomen te maken, maar ook met geestelijke afhankelijkheid: als je de partner nodig hebt om je volwaardig te voelen. Of als je het van je partner laat afhangen wat er gebeurt, wat jullie doen, wanneer jullie samen zijn, enzovoort. Het is niet gezond als één van beiden dit continu voor de ander bepaalt.
Natuurlijk kun je duidelijke afspraken maken over bijvoorbeeld het inkomen: de één werkt en de ander zorgt voor de kinderen. Dit is een vooraf bepaalde afhankelijkheid met wederzijdse instemming.
Als je je afhankelijk opstelt naar een ander en de relatie verandert, kun je dan nog verder of stort je wereld in? Als het laatste het geval is, dan wordt het nu tijd om je zelfstandigheid terug te claimen.
De vraag is: Heb je een gelijkwaardige relatie of is een van beiden afhankelijk van de ander?
Wordt er naar elkaar geluisterd?
We kennen allemaal wel een stel dat langs elkaar heen praat. Ieder heeft zijn of haar eigen verhaal, in plaats van een echt gesprek te voeren. In het begin van een relatie zijn de partners erg geïnteresseerd in de ander, maar na verloop van tijd neemt die interesse af.
Het is alsof je al precies weet hoe de ander in elkaar zit en dus wordt er niet meer naar gevraagd. Dan worden de gesprekken oppervlakkiger en gaan meer over externe gebeurtenissen dan over wat de ander denkt of voelt.
Aandacht is het mooiste compliment dat je aan je partner kunt geven en van hem of haar kunt krijgen.
De vraag is: Heb je het gevoel dat je echt naar elkaar luistert?
Denken we hetzelfde over belangrijke zaken?
Ze zeggen vaak dat tegenovergestelde persoonlijkheden elkaar aantrekken. Dat kan best, maar voor een goede relatie is het belangrijk dat je het eens bent over de fundamentele dingen in het leven. Hebben jullie dezelfde mening over relaties? Hebben jullie dezelfde verwachtingen? Hoe denken jullie over monogamie of over kinderen?
Als de één vindt dat een goede relatie valt of staat met diepe gesprekken en de ander vindt dat helemaal niet belangrijk, dan is er een probleem. Als de één wel kinderen wilt en de ander niet, hoe willen jullie dan verder?
Botsen jouw ‘normen en waarden’ met die van je partner? Sta je heel anders in het leven? Lig jij elke avond met een boek op de bank terwijl je partner alle cafés afgaat? Is hij of zij al jaren aan het sparen en geef jij alles zo snel mogelijk uit?
Zijn er gemeenschappelijk interesses of houden jullie totaal niet van dezelfde dingen? Zijn er meer overeenkomsten dan verschillen? Een relatie is compromissen maken, maar als je teveel moet inleveren dan blijft er te weinig over. Als je van dezelfde dingen houdt als je partner maakt dat alles een stuk makkelijker.
De vraag is: Denken jullie hetzelfde over belangrijke zaken?
De bottom-line: Wil ik bij deze persoon blijven?
Als je nu het bovenstaande lijstje hebt bekeken, de vragen hebt beantwoord en je neemt alle details van je relatie in overweging, kun je dan beoordelen of jouw relatie gezond is of niet?
Natuurlijk is geen enkele relatie perfect. Er zijn altijd dingen die goed gaan en die beter kunnen. Uiteindelijk is het een optelsom en moet je jezelf de vraag stellen: ‘Met alle goede en minder goede kanten van mijn relatie, is dit de persoon waar ik bij wil blijven?’
Word ik blij van hem of haar? Zijn we gelukkig samen? Wil ik doorgaan of is het beter te stoppen? Kunnen we bepaalde dingen verbeteren of heeft dat geen zin meer? Is dit wat ik wil of mis ik iets wat echt belangrijk voor mij is? Als ik opnieuw zou kunnen beginnen, zou ik dat met of zonder de ander doen?
Je hoeft je relatie niet te vergelijken met een ideaalbeeld want dat bestaat toch niet. Vergelijk je relatie wel met de verwachting die jij ervan hebt. Wat zoek jij in een relatie? Wat wil jij beslist niet hebben?
Wat maakt jou gelukkig?
De vraag is: Is dit wat ik wil of voelt het niet (meer) goed?
Vrij zijn in je relatie
Hoe kun je zorgen dat je een liefdevol contact met je partner hebt
door juist jezelf te zijn?
Ken je ook het gevoel van eenzaamheid in je relatie? Je voelt je er helemaal alleen in staan, het lijkt wel of alles uit jou moet komen. Of je ervaart zo'n druk van je partner dat het lijkt of het nooit goed genoeg is. Soms lijkt het wel of ieder een andere taal spreekt. Probeer dan maar nader tot elkaar te komen. De relatie kost je energie in plaats van dat het je energie oplevert.
Je kunt je ook gevoed voelen in je relatie met je partner waar ruimte is voor jezelf en je eigenheid. Te merken dat je elkaar ondersteunt en versterkt in positieve zin. Om intimiteit te ervaren in je relatie hoef je niet te wachten op de ander.
Jij kan de eerste stap zetten.
Er is er maar één nodig voor verandering.
Wat kun jij doen?
Richt je energie naar binnen in plaats van naar buiten.
Met andere woorden: De belangrijkste relatie in je leven is met jezelf.
Wanneer je de focus bij de ander legt, dan maak je de ander verantwoordelijk voor het invullen van je behoeftes. Dan ontstaat het gevaar dat je met trucjes de ander manipuleert en gaat letten op de tekortkomingen van je partner. Je vraagt toestemming aan je partner om te mogen zijn wie je bent. Het gevolg is dat je nooit krijgt wat je verlangt.
Het merendeel van de mensen die een relatie aangaat, is op zoek naar een steunpilaar en jaagt een ideaalbeeld na. Verliefd geworden op de gedachte aan een verliefdheid. Hierdoor loop je het risico het contact met jezelf te verwaarlozen. Vanuit het idee zelf niet genoeg in huis te hebben, hou je vast aan dit beeld en durf je niet los te laten. Terwijl loslaten en vertrouwen eigenschappen zijn die je dichter bij jezelf en dus bij elkaar brengen.
Juist door het aangaan van een relatie met jezelf geef je gehoor aan wie je bent. Het zet jezelf op de eerste plaats, zodat je jezelf alle ruimte geeft voor dat wat er in je leeft. Om met jezelf in contact te komen helpt het om je te richten op je lichaam en het denken los te laten. Voel je lichaam en ervaar wat je beroert. Dit kan door de stilte op te zoeken. Of door activiteiten zoals wandelen in de natuur, een andere sport, een massage of lekker te gaan dansen.
Voorkom teleurstelling door onderscheid te maken tussen wens,
hoop en verlangen.
Wanneer je jouw verlangen duidelijk hebt, kun je deze concreet maken naar een wens. Door deze wens helder te communiceren naar je partner weet hij/zij wat jij wilt. Hij of zij heeft zo een vrije keuze om hier gehoor aan te geven. Je kunt niet van de ander verwachten dat hij/zij ruikt wat je bedoelt. Door duidelijk je wens aan te geven is het voor de ander duidelijk wat je behoeftes zijn en voorkom je teleurstelling.
Je oogst wat je zaait. Breng je positieve energie in je relatie dan zal je deze ook terugkrijgen.
Spreek met jezelf af om jezelf en je partner te ondersteunen in wie jij bent. Niemand (of juist iedereen) is perfect. Laat je relatie een ruimte zijn waarin beiden mogen leren, ontdekken, falen en triomferen.
Stel jezelf de vraag:
“Heb ik liever gelijk of liever geluk?”
Wij zijn sociale dieren en genieten van het contact. Wanneer je in contact bent met jezelf ben je onafhankelijk, maar tegelijkertijd is het belangrijk te beseffen dat je samen met anderen meer kunt bereiken dan in je eentje.
Als je weet wat jezelf waard bent, weet je ook hoe belangrijk de ander is. Liefde is geven en nemen. Heb je eigen ideeën, en blijf altijd open staan voor die van de ander. Je kunt alleen voor wederzijdse afhankelijkheid kiezen als je zelf onafhankelijk bent. Hiervoor is het nodig eerst gehoor te geven aan jezelf.
Door in contact te zijn met jezelf heb je de grootste mogelijkheid geschapen voor een liefdevol contact met je partner. Het is niet altijd even gemakkelijk. “Leuke woorden, maar nu nog doen!” Het is heel verleidelijk om het ininitiatief bij je partner neer te leggen.
Door in volledig contact te zijn met mezelf kan ik mijn hartewens in vervulling brengen: een liefdevol contact met mijn partner. Een groter kado kan ik mezelf en mijn relatie niet geven. Wat een groot gevoel van vrijheid oplevert.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat een reactie achter