zondag 12 februari 2012

Symboliek lotusbloem


De lotus wordt gezien als symbool van de eeuwige vernieuwing van het leven. De prachtige bloem sluit zich 's avonds en bloeit 's morgens weer op, zoals de zon iedere avond ondergaat en iedere ochtend weer opkomt. De lotusbloem is een waterplant en wortelt in een moerasachtige bodem, echter zonder dat de bladeren en bloemen er ooit modderig uitzien. Dit is de reden waarom de lotusbloem symbool staat voor zuiverheid. Het zelfreinigende vermogen van de bladeren wordt wel het lotus-effect genoemd. Aan de lange stengels zitten de afzonderlijke bladeren en bloemen. De bloemen steken iets boven de bladeren uit. Zij openen zich vroeg in de ochtend. De bloemen, bladeren, wortels en jonge bladeren zijn eetbaar.

Hindoeïsme

Lotussen in het hindoeïsme symboliseren welvaart, schoonheid, vruchtbaarheid, eeuwigheid en de eeuwige jeugd. Zoals het boeddhisme, het betekent ook zuiverheid en goddelijkheid. Lotussen worden ook gebruikt om chakra's, of het lichaam de energie-centra te vertegenwoordigen.

Lotus bloemen hebben invloed gehad in culturen over de hele wereld vanaf de oudheid tot heden, uit het oude Egypte en India om in heel Azië. Ze zijn verbonden met de menselijke ziel, goden en godinnen en komen voor in verhalen en legendes. De betekenis van een lotusbloem varieert van goddelijke zuiverheid en verlichting, zoals in het boeddhisme, rijkdom, zoals in het hindoeïsme, om de wedergeboorte, zoals in de oude Egyptische religie. Veel van de oude betekenissen zijn nog steeds in gebruik.

Het Oude Egypte

De Egyptenaren gebruikte de Lotus om de zon en wedergeboorte symboliseren en het was ook een symbool van Opper-Egypte. Tijdens het schrijven werd de lotus gebruikt om getallen weer te geven. Een lotus betekende 1.000, terwijl een struik met twee lotusbloemen betekende 2.000.

Boeddhisme

In het boeddhisme staan lotusbloemen voor zuiverheid van spraak, geest en lichaam boven het water, verlangen en gehechtheid. De lotus is een van de Acht Gunstige Symbolen. Verschillende kleuren van Lotus symbolisch gebruikt om aspecten van de perfectie. Er zijn vier kleuren, die zijn roze, blauw, rood en wit.

Soorten

Er zijn vijf verschillende soorten van Lotus en zijn allemaal van water lelie familie. Twee daarvan zijn in het geslacht Nelumbo en drie zijn in het geslacht Nymphaea. Het is wel te verstaan dat de witte lotus, de Nelumbo nucifera, was de heilige lotus bij de oude Egyptenaren. Echter, in de oude Egyptische kunst wordt de blauwe lotus, Nelumbo caerulea, ook afgebeeld.

In de moderne culturen, lotusbloemen nog steeds gebruikt met hun oude betekenis van zuiverheid en perfectie, samen met herinterpretaties van de betekenissen. Lotus tatoeages zijn bedoeld om het leven, een nieuw begin en de mogelijkheid om personen aan te duiden steeds te veranderen in iets moois.

Betekenis lotusbloemen

Roze lotusbloemDe roze lotusbloem is symboliek voor de ware ziel van een individu en staat voor puurheid. De Lotus groeit met zijn wortels in de modder via een lange steel door het water naar het licht. Deze wordt ook gezien als de menselijke groei. De mens groeit vanuit een onbewust leven (wortels in de modder) via zijn levenspad (de lange steel) naar het bewustzijn (de geopende lotusbloem). In haar hoogste bloei vertegenwoordigt de Lotus het zuiver spirituele. Het is tevens symbool van schepping, aangezien god Brahma (de schepper) uit de lotusbloem verscheen die van de navel van god Vishnu ontsproot.

Witte lotusbloemDit symboliseert de staat van totale geestelijke zuiverheid en geestelijke perfectie, en pacificatie van onze aard.

Rode lotusbloemDit symboliseert de originele aard van het hart (Hrieday). Het is de lotusbloem van liefde, medeleven, hartstocht, activiteit en alle kwaliteiten van het hart.

Blauwe lotusbloemDit is het symbool van de overwinning van de geest over intelligentie, wijsheid en van kennis. Het wordt altijd afgebeeld als gedeeltelijk geopende knop (in tegenstelling tot de rode lotusbloem); zijn middengedeelte wordt nooit getoond. Lotus bloemen hebben invloed gehad in culturen over de hele wereld vanaf de oudheid tot heden, uit het oude Egypte en India om in heel Azië. Ze zijn verbonden met de menselijke ziel, goden en godinnen en komen voor in verhalen en legendes. De betekenis van een lotusbloem varieert van goddelijke zuiverheid en verlichting, zoals in het boeddhisme, rijkdom, zoals in het hindoeïsme, om de wedergeboorte, zoals in de oude Egyptische religie. Veel van de oude betekenissen zijn nog steeds in gebruik.

3 opmerkingen:

 1. Wat leuk om dit te lezen ,ik heb me er nooit in verdiept.Leuk dat je ook dit soort blogs plaatst
  Liefs Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Diana.
  Zou je onder deze tekst.....

  "Ik ben een vrije geest
  Niet gebonden aan een religie,
  godsdienst of overtuiging.

  Alles komt vanuit mijn Zijn
  In Liefde en licht
  vanuit mijn hart."

  mijn naam willen laten staan.
  Het is nl. door mij geschreven.

  Maria
  http://nirvana-spiritueel.jouwweb.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter