donderdag 22 maart 2012

Ademen


De ademhaling is onze belangrijkste energie bron. Zij voorziet het lichaam van de noodzakelijke zuurstof en van prana, de etherische levensenergie.
Voor een gezonde ademhaling stroomt de ingeademde lucht tot onder in de buik. Een ontspannen en flexibel middenrif is hiervoor een vereiste. Bij het inademen beweegt het middenrif naar beneden, waardoor de buik wat naar voren komt en de hartspier in de lengte uitrekt.

Bij een uitademing glijdt het middenrif weer in de uitgangspositie terug. Zo worden alle organen in de buik en ook de hartspier zachtjes gemasseerd en gestimuleerd. En ook de zonnevlecht = gevoelsleven. Bij spanningen (stress, angst, zorgen) verkrampt het middenrif en veroorzaakt storingen in de gezonde buikademhalingen. Toevoer van zuurstof neemt af: slechte doorbloeding, functies van organen en zenuwstelsel nemen af. Dus ook het lichamelijk en geestelijk prestatievermogen neemt af. De spanningen komen tot uiting in psychosomatische kwalen zoals maag- en darmproblemen.

Om bij te tanken zou iedere dag 5-10 minuten ademhalingsoefeningen moeten doen. Als je duizelig wordt tijdens ademhalingsoefeningen komt dat omdat je lichaam meer zuurstof opneemt dan gebruikelijk. Het is onschadelijk en stopt gelijk als je met de oefening stopt. Stem je oefeningen altijd af op de hoeveelheid zuurstof die je lichaam kan opnemen en voer de tijdsduur langzaam op. Ademhalingsoefeningen moeten een prettig ritme hebben en een aangename diepgang. Nooit forceren.

De energie die wij nodig hebben om te kunnen leven halen wij niet alleen uit eten en drinken maar ook uit de lucht. Welk van de twee belangrijker is, is niet te zeggen. Zeker is echter dat het lichaam veel sneller reageert op de luchtenergie, soms ook wel ‘prana’ genoemd, dan op de voedingsenergie. Dit merk je aan het feit dat de mens dagen zonder eten kan, uren zonder drinken maar slechts enkele minuten zonder lucht. Vaak is men zich hier niet van bewust, vooral omdat het ademen een onbewust proces is. Wij zijn er dus niet bewust mee bezig, ons lichaam regelt dit wel. Toch is het nuttig om de aandacht eens op het ademen te vestigen, want er is wel degelijk een manier van ademen die minder efficiënt is. Je kunt zeggen dat het lichaam zich met de ademhaling aanpast aan de externe levensomstandigheden. Als er bijvoorbeeld gevaar dreigt, is de manier van ademen heel anders dan wanneer je op een zonnige middag rustig aan de kant van het water naar een voorbij drijvend blaadje zit te kijken. Beide manieren van ademen hebben hun functie. Door onze manier van leven en door de vele externe prikkels die wij ervaren, leven wij constant in een gespannen situatie waar we ons uiteindelijk niet meer van bewust zijn. Ons lichaam denkt dat het normaal is en accepteert dat spanningsniveau als normaal. Dit is een vorm van disharmonie die hierboven bedoeld wordt. Door nu kennis te nemen van de verschillende manieren van ademen en hun functie, kunnen we deze kennis gebruiken om de weg in omgekeerde volgorde terug te gaan. We doen er dus iets mee.

We onderscheiden drie manieren van ademen:

De borstademhaling
Ook wel hoge ademhaling genoemd

De flank ademhaling

De buikademhaling
Ook wel lage of diepe ademhaling genoemd

De borstademhaling

We onderscheiden een oppervlakkige en een diepe borstademhaling.

De diepe borstademhaling gebruiken we bij intensieve lichaamsoefeningen, zoals bij sport.

Doel:

Snel de verbruikte zuurstof aanvullen, koolzuurgas afvoeren.

De oppervlakkige borstademhaling komt voor:

Als we snel in actie moeten komen
Als we schrikken
Als we zenuwachtig of gespannen zijn.

Over het algemeen genomen is dit een manier van ademen die we gebruiken als het lichaam:

In staat van paraatheid is
Alert moet zijn op de dingen die komen gaan
Gespannen is

Voor velen is dit de gewone dagelijkse manier van ademen. Het gaat snel en oppervlakkig door het breder en smaller laten worden van de borstkas. Het is een weinig efficiënte manier van ademen omdat de borstkas en ribben weinig moeilijkheden voor vergroten en uitzetten hebben.

In de opvoeding wordt het echter vaak gepropageerd. Denk aan kreten als: buik in, borst vooruit en schouders naar achteren.

Buikademhaling

De diepe buikademhaling is gezonder en geeft ontspanning. Zet de ademhaling zo laag mogelijk. Laat bij het inademen de buik uitzetten. Als de buik weer ontspant zal de lucht vanzelf weer uit de longen naar buiten stromen. Laat je buik gewoon los. Dus niet geforceerd uitademen.

Het middenrif (koepelvormige spier) speelt hierbij een belangrijke rol. Langzaam, diep en ritmisch ademhalen zet een ontspanningsrespons in. Hierdoor zet je een aantal gunstige fysieke reacties in, n.l:

Lagere hartslag
Toename van de bloedtoevoer naar armen en benen
Spierontspanning

Het voelt weldadig aan, het reinigt de longen en er ontstaat meer zuurstofrijk bloed.

De flankademhaling

Dit is een minder bekende methode en het ligt ook niet voor de hand om deze spontaan te gebruiken. Toch is het nuttig om hier eens bewust mee bezig te zijn. De flank-ademhaling is noodzakelijk om het bloed goed door het lichaam te pompen. Bij de flank-ademhaling worden de ribben vanuit de flanken gespreid bij de inademing en deze zakken weer terug bij de uitademing. De nek- en schouderspieren kunnen ontspannen blijven. Door de ribspreiding ontstaat er een grote pompfunctie van de borstkas. Dit zorgt ervoor dat het bloed door het lichaam gestuwd wordt, waardoor het ook goed bij de handen kan komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter