Visualisatie is een techniek die momenteel vooral onbewust wordt toegepast. We dagdromen allemaal. We dromen weg, denkend aan wat we graag zouden doen in de toekomst. Vaak zijn we ons niet eens bewust dat we aan het dromen zijn.
Dit dromen kun je ook bewust doen. Bewust gedachten en beelden denken heet visualiseren. Dit bewust doen kun je leren. Je kunt visualisatie gericht inzetten om je leven te veranderen.
Zie je het voor je?
De kracht van visualiseren
De kracht van visualiseren
Visualisatie is het vertalen van een gedachte naar een beeld,
een uitdrukkingsvorm ...
een uitdrukkingsvorm ...
Wat is de kracht van visualiseren?
Dat je letterlijk voor je ziet wat je wilt en daar ontbreekt het ons nog weleens aan, verrassend genoeg: we kijken vooral naar wat we niet willen. Daar kun je verandering in brengen.
Het is zeker dat visualiseren een tot nu toe weinig gebruikte methode is om je doelen te bereiken. En een betere dan we ons realiseren.
Een simpele stelregel:
Datgene waar je je aandacht op richt, groeit ...
Of dat nu negatief is, of positief. Groot, of klein. Een zak geld of liefde. Het gekke is, dat we vaak geneigd zijn om onze aandacht te richten op datgene wat we niet willen. We vechten tegen het gebrek aan erkenning door onze baas, en in al die strijd en woede gaat veel energie zitten die elders tot haar recht zou komen. We werken hard om zo veel geld te verdienen, dat we nooit meer bang hoeven te zijn om in een kartonnen doos op het strand te komen wonen. Ook dan richt je je op het voorkomen van schrikbeelden. Niet op het plezier dat je zou kunnen hebben in je werk, in de omgang met je collega's, in wat je bijdraagt aan de maatschappij of natuurlijk je eigen gezin. Al met al weten we vaak precies te vertellen of te bedenken wat we niet willen. Maar bij de vraag wat je dan wel wilt, wordt het een stuk moeilijker!
Juist met dat (verbazende) knelpunt kan visualiseren je helpen. Er zijn meerdere methodes, maar de gebruikelijkste is toch de creatieve. Je schrijft op wat je wildste dromen zijn, ongecensureerd, en kijkt vervolgens of er een bereikbare wens tussen zit. Je knipt, scheurt en plakt uit tijdschriften alles wat je aan het dromen zet, wat het ook is, en maakt je persoonlijke collage om aan de slaapkamerdeur te hangen. De kneep zit in het toelaten van alles dat je hart sneller laat kloppen. Alles mag, niets is fout, te gek, verwaand of egoistisch. Stap twee is, al die heerlijke luchtkastelen vertalen naar het heden, naar je mogelijkheden en talenten. Wees daarbij niet te gauw ontmoedigd. Er kan veel meer dan we meestal denken. Tijdens onze groei naar volwassenheid zijn we afgerekend op prestaties, geremd in datgene wat buiten de hokjes viel of op dat moment ongewenst was. Met bovenstaand, pijnlijk gevolg: niet weten wat je wilt, of je schamen voor je diepste wensen of gedrag, omdat je daarmee anderen misschien hindert of gewoonweg ergert.
Visualiseren kan die droomwereld, kinderen zo eigen, weer dichterbij brengen. Je ziet het voor je. Dan volgt stap drie. Kijk er regelmatig naar. Bewaar je creatie op een plek waar je er flink mee wordt geconfronteerd: als je in bed stapt, of in de auto, of de deur uit. Dan kan je geest er als het ware aan wennen dat dat plaatje waar kan worden. Wat het ook is. Zo maak je dingen voor jezelf langzamerhand aannemelijk, en durf je er ook steeds meer naartoe te werken. Tot slot het meer mystieke deel achter visualiseren, voor de liefhebbers: de wens die je uitstuurt door visualiseren, zou de krachten van het Universum in gang brengen. Wie overvloed en geluk uitnodigt, krijgt het. Wie het tegendeel nastreeft, bewust of onbewust, niet. Denk er het jouwe van, maar het is op z'n minst een leuk uitgangspunt. Ook als je niet zo ver mee kunt gaan in die filosofie, is visualiseren een techniek die het proberen waard is. Zeker als je na het lezen van dit artikel iets verbluffends beseft. Namelijk, dat jij hoort tot die grote groep mensen die zich vooral richten op wat ze niet willen, en het contact kwijt zijn met wat ze wel willen. Durf te dromen, en begin met visualiseren. Wat heb je te verliezen?
wauw, heel leerrijk en inderdaad het proberen waard...!
BeantwoordenVerwijderen