De roos wordt wel de koningin van de bloemen genoemd en is in het westen een belangrijk aards en spiritueel symbool. Rozen worden al sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid, en in de oudheid gebeurde dat in China en Afrika, door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Rozen werden gebruikt voor rituelen en er werden tempels en paleizen mee versierd.
In de Griekse/Romeinse mythologie wordt aangegeven dat de eerste rode rozen zijn ontstaan uit het bloed van Adonis voor zijn liefde aan Aphrodite/Venus. Rode rozen zijn gewijd aan Aphrodite/Venus, de drie Gratiën en aan de Italiaanse bloemengodin Flora. Zij symboliseren zowel eeuwige liefde als schoonheid. Rode rozen staan ook nu nog bekend als symbool voor de aardse liefde. Rozen waren altijd wit totdat Aphrodite/Venus haar Adonis wilde helpen toen hij gewond was. Ze verwondde zich aan een rozendoorn en de rozen werden rood van kleur.
In de Chinese symboliek duidt een roos jeugd aan en is geen zinnebeeld voor liefde.
Cupido heeft volgens de mythologie Harpocrates omgekocht met een roos om zo een einde te maken aan de geruchten dat Venus ontrouw zou zijn. Harpocrates werd door Eros/Cupido ingewijd met een witte roos en werd zo de god van zwijgzaamheid. Die betekenis werd ook overgedragen aan het christendom waardoor de roos ook een symbool van de stilzwijgendheid werd. Vijfbladige rozen waren een ornament van biechtstoelen. Een afbeelding van een roos werd vaak aangebracht op het plafond in vergaderzalen om aan te geven dat wat daar besproken werd ‘Sub rosa’ (= onder de roos, dat wil zeggen: geheim diende te blijven.
Voor de vroege Christenen symboliseerde de roos de vijf wonden van Christus. Later werd de roos het symbool van het bloed van de martelaren en werd zij een attribuut van Maria, de moeder van Jezus. De betekenis van een roos in de ‘Divina commedia’ van Dante wordt de hemelse liefde aangegeven als de ‘rosa candida’. De roos in de troubadourspoëzie was een tastbaar symbool van aardse liefde. Een witte roos is het symbool van de dood in sagen en legenden.
In de alchemie zijn rode en witte rozen het symbool voor dualiteit, rood voor mannelijk en wit voor vrouwelijk, de twee oerprincipes zwavel (sulfur) en zout (sal). De combinatie van rode en witte rozen verzinnebeelden het verbindende principe kwik (mercure). De zeven bloemblaadjes van een roos staan in de alchemie voor de zeven metalen en de bijbehorende planeten.
Bij de rozenkruisers verwijst de roos naar het geestelijke onsterfelijke beginsel dat zich bevind ter hoogte van het fysieke hart. Het staat ook bekend als de goddelijke vonk, de geestvonk, het oeratoom, de parel of de lotus. Als dit beginsel nog niet werkzaam is, wordt er wel gesproken over de rozenknop. Deze kan openbloeien op het kruispunt van de horizontale en de verticale balken van het kruis, dat een symbool is voor de mens. De horizontale balk van het kruis verwijst naar het leven in deze wereld, de verticale naar de instroming van het goddelijke licht dat in de wereld straalt. Als de geestvonk ontwaakt, kan zij een innerlijk heimwee doen ontstaan en een roep vanuit het oorspronkelijke levensveld doen horen.
Een roos in het algemeen staat symbool voor liefde, vreugde, geluk en genegenheid. De hartvormige blaadjes en blaadjes onder de roos (sub rosa) hebben alle een betekenis in de richting van liefde en vertrouwen. De doornen aan de roos staan symbool voor het gegeven dat leven en liefde niet altijd over rozen gaat en de moeite die iemand bereid is te doen voor zijn liefje. Rozen in een boeket symboliseren dankbaarheid en 1 roos in een groot boeket staat voor: jij bent degene van wie ik hou, jij bent het voor mij. En wist je dat niet alleen de roos, maar ook de kleur van de roos een bepaalde symbolische betekenis heeft?
Roos en liefde
De alchemisten zagen de ontwikkeling van de plant als een beeld voor innerlijke groei. Daardoor kon de roos, die haar groei eindigt met de vorming van een vijftallige bloem, haar bijzondere plaats krijgen.
Vaak wordt de roos geassocieerd met het woord "liefde".
De roos ontlopen is dus moeilijk. Alleen al het spoor dat ze in de geschiedenis trekt is zo lang! Al vijfduizend jaar geleden werd ze in Azië gecultiveerd en het aantal hedendaagse variëteiten is bijna ontelbaar.
Mystieke betekenis
Dat de roos een dergelijk mystieke betekenis kreeg, hangt ook samen met de bouw van haar bloem. Die is namelijk vijftallig, dat wil zeggen, ze heeft 5 kroonbladen. In de alchemie hechtte men bijzondere betekenis aan het getal vijf, als “quinta essentia” de vijfde essentie.
Rozen kleur - Betekenis symboliek
Dieprode kleur roos
Ik wil je, ik ben vol van verlangen en hunkering.
Rode roos
Rozen kleur - Betekenis symboliek
Dieprode kleur roos
Ik wil je, ik ben vol van verlangen en hunkering.
Rode roos
Ik hou van je, ben verliefd op je. Liefde en respect. Als de rode roos nog in de knop is, staat dit voor puur en liefdevol of soms dat de liefde nog geheim moet blijven. Een open rode roos, bijna op het hoogtepunt van bloei, staat symbool voor liefde die gerijpt is.
Witte roos
Vertrouw me. Een witte roos staat voor echte liefde, geestelijke puurheid en waardigheid ten aanzien van elkaar. Als een witte roos nog niet tot volle bloei is gekomen, dan staat dit voor een bepaalde mate van afhankellijkheid, of in een wat negatievere betekenis, een sfeer van onderdanigheid.
Witte en Rode roos samen
Ik wil voor altijd samen met je zijn. Een witte en rode roos tezamen staan voor eenheid, verbondenheid en eeuwig samen zijn. Ook geeft wit aan dat de liefde en het gevoel van samenzijn de dood en de tijd of plaats overstijgt.
Roze roos
Mijn hart behoort aan jou. Een roze roos staat voor volmaakt geluk, plezier hebben samen en kan ook voor heimelijke liefde staan. Als de roze roos bijna in volle bloei is, is dit een symbool voor geloven in elkaars daden en woorden. Als de roos donkerroze is, symboliseert dit dankbaarheid.
Gele roos
Kies voor mij. Een gele roos staat voor innige vriendschap en verbondenheid. Als de roos net geopend is, staat dit voor de vraag of je vriend(in) of geliefde nog van je houdt. Als een gele roos in volle bloei staat, kan dit jaloezie symboliseren of een verlangen c.q. wens dat iemand bij je terugkomt.
Blauwe roos
Hemelse liefde. Een blauwe roos staat voor goddelijke liefde, het gevoel in vervoering te zijn. Als de blauwe roos nog in de knop zit, staat dit voor de wens de diepte in te gaan. Is de blauwe roos in volle bloei dan kan dit staan voor intense spirituele beleving.
Zwarte roos
Het is uit, het ga je goed. Een zwarte roos symboliseert een afscheid, een vaarwel. Als de roos nog in de knop zit, staat dit voor een definitief afscheid. Als de roos open en in volle bloei staat, zal het afscheid minder rigoureus zijn en mogelijk een tijdelijke afstand of rustpauze c.q. een andere invulling van de vriendschap of relatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat een reactie achter