zondag 1 april 2012

Ruzie

Wat gebeurt er als je met iemand ruzie hebt of krijgt. Ruzie uitlokken is niets anders dan het opheffen van een gebrek aan energie. Niets meer en niets minder. En weet je waarom? Omdat degene die wint, energie afneemt (steelt) van degene die verliest. Onbewust doet die persoon het daarom ook. Is dit nodig? Nee ...


Ruzie: vergelijk het met het gooien van een steen in het water: er verschijnen steeds grotere kringen, en dat gebeurt met ruzie ook.

Een voorbeeld:

Jouw baas is moe en heeft dus een gebrek aan energie, en wordt daardoor chagrijnig. Daarom gaat hij tegen jouw tekeer. Omdat het je baas is, durf je niet alles terug te zeggen, bang als je bent om je baan te verliezen. Dus je baas wint. En die heeft jouw energie te pakken en voelt zich al een heel stuk beter, en is het niet genoeg, dat pakt hij er nog wel een personeelslid bij. Dus ook dit lijntje loopt door. Zoals een steentje in het water dat steeds grotere kringen maakt. Jij daarentegen, hebt het gevoel verloren te hebben. Je baas is er nu eenmaal met jouw energie vandoor gegaan. Dus je gaat met te weinig energie op weg naar huis.

Thuis vraagt je vrouw vriendelijk hoe je dag was. Maar jij hebt nog te weinig energie, dus jij hebt geen zin om die stomme vraag te beantwoorden. Dus geef je haar een snauw. Dat vind zij niet zo leuk, dus zij zegt dan maar niet veel terug. Maar dat zint jou ook weer niet. Dus ga jij verder met vervelende dingen zeggen. Net zolang tot ook je wederhelft boos wordt. Lekker ruzie. Maar helaas voor jouw wederhelft. Jij wint. Dus JIJ hebt weer wat energie bijgetankt, maar die van je vrouw is nu weg.

Dan komen de kinderen thuis. Maar ja zeg, er komt er één met vieze schoenen zo naar binnen. Ja, je begrijpt het al. Je vrouw wordt me toch boos op dat kind. "Wat denkt dat kind wel, dat ik hier voor niets poets?", denkt je vrouw. "En ja, dat voelt goed, ik heb weer wat energie terug" denkt je vrouw. "Maar nog niet genoeg, dus ik word ook maar boos op dat andere kind dat nu net binnenkomt. Ja, nu voelt het bij mij  weer goed." Maar nu hebben de kinderen onderling ruzie, logisch toch, de energie is op. Die heeft hun moeder hun zojuist afgepakt. Er is natuurlijk wel weer een winnaar tussen de kinderen. En één heeft dus wel weer energie. Help, wat moet nu die andere? Och, die geeft de hond een schop, zodat die van schrik in zijn mand gaat liggen bibberen. En ook dat kind heeft weer energie. Maar arme hond. Hij kan misschien de kat weer pakken?

Dit is dus ruzie, gebrek aan energie.


Mocht je ooit in een heftige ruzie belanden,
reageer er dan niet op en stop er dan geen energie in.
De ruzie zal dan door gebrek aan energie doodbloeden.

Je kunt dit natuurlijk ook op een andere manier oplossen. Je kunt ermee beginnen om op tijd, als je moe bent, en dat is voor iedereen verschillend, even te gaan rusten. En natuurlijk: op tijd naar bed, zodat je 's nachts voldoende bijtankt. Het komt er dus op neer dat je voldoende van jezelf houdt. Dan voel je, wat je lichaam nodig heeft. En het dat ook geeft wat het vraagt. Op tijd eten, op tijd slapen, op tijd rusten. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je wel op tijd naar bed bent gegaan, maar dat je erg slecht geslapen hebt. En ja, dan kan je natuurlijk ook een gebrek aan energie hebben. Moet je dit nu altijd bij iemand anders stelen? Nee, absoluut niet!

Weet je dat God voor het bijtanken van energie bomen, bloemen, leuke stranden enz ... kortom: de natuur heeft geschapen? Ja, dat is de enige goede (manier) plaatsen waar je de energie vandaan mag halen. Heb je slecht geslapen en voel je dat je door je moeheid chagrijnig wordt? Kijk eens of er op je werkplek een raam te vinden is, waardoor je een boom, een bloem, een mooi tuintje of een stukje natuur kunt zien. Kijk dan goed en aandachtig naar bijvoorbeeld die boom. Kijk hoe zijn bladeren zijn, wat voor vorm, wat voor kleur ze hebben. Is hij groot, is hij dik? O, is hij niet mooi eigenlijk? "Ja, toch wel, ik vind hem toch wel erg mooi".  En op dat moment geeft die boom van zichzelf zijn energie aan jou. En je voelt je weer lekker rustig worden, en je gaat weer meer ontspannen verder met je werk. Zonder ruzie te maken om een ander zijn energie te stelen. En die boom? Die haalt gewoon nieuwe energie uit de Kosmos, hij weet hoe dat moet! Dus heb je een klein handvat hoe je energie kunt bijtanken op een plaats waar het wel mag.

Personen die veel in de tuin werken (is ook goed om je te aarden) of veel wandelen of fietsen in de natuur en/of bossen; dat zijn meestal personen die altijd opgewekt en vrolijk zijn. Waarom? Die personen tanken heel vaak energie bij. Maar dan wel op de plaatsen die daarvoor bestemd zijn. En het rare is dat personen die vaak buiten zijn, ook nog eens minder slaap nodig hebben. En als ze in bed liggen, heerlijk en vast slapen. En dat alleen maar door de buitenlucht. Of toch omdat ze vaak in de natuur/buiten zijn? Maar als je buiten in de natuur bent, kijk dan wel, luister en ruik. Jaag er niet zo doorheen. Dat helpt natuurlijk niet. Geef je ogen en je oren en je neus de kans om alles te horen en te zien en te ruiken. Dan ga je vanzelf genieten. En dus bijtanken. En daar is dit alles voor geschapen.

Zo zijn er personen die niet op tijd bijtanken. En niet voldoende van zichzelf houden, en daarom niet of niet op tijd nee durven te zeggen, en die branden als het ware helemaal op. Die worden dan overspannen. Geven is goed, maar geef eerst aan jezelf door de tijd te nemen om tijdig bij te tanken.

Dat is houden van jezelf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter