zondag 1 juli 2012

Eugene Pendergrass (1959), destijds president van de American Cancer Society, in een toespraak tot de vereniging:

Ik zou u tenslotte nog graag een gedachte mee willen geven die mij zeer na aan het hart ligt. Iedereen die een brede ervaring heeft opgedaan bij de behandeling van kanker, weet dat tussen de patiënten grote verschillen bestaan.

Ikzelf heb patiënten geobserveerd die met succes behandeld werden en jarenlang gezond verder leefden. Emotionele stress, zoals bijvoorbeeld het sneuvelen van een zoon in de Tweede Wereldoorlog, de ontrouw van een schoondochter of de last van een langdurige werkloosheid, scheen op zo’n moment de beslissende factor te zijn voor de reactivering van hun ziekte, die dan, eindigde met de dood.

Er zijn steekhoudende bewijzen voor dat het ziekteverloop in het algemeen door emoties beïnvloed wordt. Terwijl wij nieuwe middelen zoeken om de woekering zowel binnen de cel als door systematische beïnvloeding te bedwingen, hoop ik van harte dat wij ook het onderzoek kunnen uitbreiden om deze niet mis te verstane kans te grijpen: de geest beschikt over krachten die de voortschrijding van deze ziekte kunnen bevorderen of remmen.

2 opmerkingen:

  1. dat was altijd mijn rotsvaste overtuiging, de geest leidt het lichaam, en geneest het ook door een positieve ingesteldheid. sedert mijn vriend stierf geloof ik daar niks meer van...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is ook mijn overtuiging...mijn toegevoegde waarde is wel; het gaat zoals het gaat en wat mezelf betreft heb ik daar dan toch vrede mee. Voor de ander wens ik dat het volledig werkt!

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter