woensdag 1 augustus 2012

Esoterie


Esoterie betekent 'het inwendige' of 'het verborgene'; dit in tegenstelling tot het begrip exoterie, dat 'het uitwendige' of 'het openbare' betekent.

Esoterie is een verzamelbegrip voor verschillende levensbeschouwelijke stromingen en genootschappen. Esoterie is gericht op een vorm van kennis, die je met behulp van een leer en methodiek, kunt verwerven. De geestelijke ontwikkeling van het individu en de plaats daarvan in het heelal, staat hierin centraal. Esoterie, het woord zegt het al: 'van binnen uit' want diep van binnen ligt bij elk mens alle kennis die voor een mens toegankelijk is opgeslagen.

Esoterie is niet iets wat men eenvoudigweg uit een aantal boeken kan leren om dan vervolgens die boeken aan de kant te gooien en je leven weer te vervolgen zoals je het altijd al gedaan hebt. Nee, dan heb je hooguit kennis opgedaan van wat er in die boeken stond zonder er ook maar iets mee te doen. Esoterie is een weg die men gaat, een weg die zeker niet makkelijk is en een weg die oneindig zal zijn. Een weg die er toedient om completer,volmaakter,vrijer, te worden. Dat je dit al zit te lezen geeft aan dat je al bent begonnen. Je vraagt je af waarom de dingen zijn zoals ze zijn en waarom je veel dingen doet zoals je ze doet, waarom?

Het kan erg vermoeiend zijn maar ook tot veel inzichten leiden en inzicht. Daar gaat het om. Er zal ook interesse komen voor bepaalde films, boeken en cursussen en uit dit alles onthoud je alleen die dingen, die voor jou op dit moment belangrijk zijn voor je ontwikkeling. Lees een boek dan ook gerust eens na een tijdje voor de 2e of 3e keer en je zult zien dat het een ander boek kan zijn, anders omdat het bewustzijn zich verder heeft ontwikkeld en omdat andere dingen op dat moment weer belangrijker voor je zullen zijn.

Inzicht in Esoterie
Hoe merk ik dat ik inzicht krijg

Dat ervaar je als een heel intens gevoel van herkenning een gevoel van ah natuurlijk, dat ik dat niet eerder ... enzovoort. Elke keer dat je inzicht krijgt is dat een stap verder op de weg van esoterie.

Maar alleen met het krijgen van inzicht ben je er niet. Het is wel de bedoeling dat er iets met dat inzicht gedaan word, anders zul je blijven hangen in datgene waar dat inzicht je juist een eventuele oplossing voor aanbied. Dit is makkelijker gezegd als gedaan want iets met een inzicht doen, kan veel tijd en energie kosten vooral ook omdat het werken aan een enkel inzicht al heel veel zou kunnen veranderen in je leven en je directe omgeving.

Esoterie begint bij jezelf

Alles wat je opvalt, irriteert maar ook de gebeurtenissen om je heen is een reflectie van je zelf, dat wil zeggen dat het iets over jezelf zegt. Dus ook de oplossing voor die gebeurtenissen en irritaties zijn in jezelf te vinden. We zijn het met zijn allen zo gewend om alles bij die ander of in ieder geval buiten ons zelf te zoeken. Dat betekent dus dat we als we die situatie zouden willen verbeteren al die anderen die daar dan volgens ons voor zorgen moeten veranderen. Zou het dan niet veel gemakkelijker zijn om bij ons zelf te beginnen?

Esoterie is echt van deze tijd, steeds vaker hoor je er over en wordt er over gesproken. Ervaar de esoterie, ervaar die weg.

Resonantie in de esoterie
De wet van de resonantie van toepassing op jouw leven

Dit begrip komt van het Latijns {resonare} en betekent weerklinken en wordt vooral in de natuurkunde gebruikt. In de esoterie wordt deze wet ook wel de wet van de aantrekkingskracht genoemd.

Een aantal voorbeelden van resonantie zijn:

Een stemvork gaat alleen mee trillen als er een toon is die gelijk is aan haar frequentie. Is dit niet het geval, dan bestaat deze toon niet voor de stemvork omdat de stemvork hem dan niet kan waarnemen.
Een radio die is afgestemd op de lange golf zal door zijn resonantie dan ook alleen lange golf ontvangen. Middengolf en ukw kan hij niet waarnemen,
die horen dan ook niet bij zijn beeld van de wereld.

En zo heeft de mens ook voor alles wat hij in zichzelf waarneemt iets wat overeenstemt nodig en dat dus in staat is mee te trillen. Door deze resonantie is het mogelijk om waar te nemen. Het is een soort filter waardoor alles van het dagelijkse leven heen gaat en alleen dat wat er in blijft liggen valt jou op.

Wat kun je met resonantie?

Alles wat jou in het dagelijkse leven opvalt maar ook wat jou overkomt en wat er om je heen gebeurt en van invloed is op het leven, heeft iets te betekenen. Vooral de minder leuke dingen die je als een last ervaart zullen de meeste informatie geven over jouw leven en hoe je er op dat moment instaat.

Voorbeeld van resonantie

Je kunt aan de woning van iemand zien hoe die persoon zelf is. Is het een rotzooi dan maakt hij/zij er in het leven ook vaak een rotzooi van. Wil hij/zij de rotzooi in het leven oplossen kan hij/zij wellicht beter eerst beginnen met het opruimen van de rotzooi in zijn/haar huis. Dus je omgeving vertelt jou iets over jezelf. Als jij leert te ontdekken en onderzoeken wat je verteld wordt ben je in staat om die schaduwvlekjes beetje bij beetje weg te werken.

Ontdekken

Dat ontdekken van informatie en er achter komen wat het voor jou betekent kan je alleen zelf, daar kan niemand je bij helpen. Natuurlijk zijn er heel veel mensen en ook boeken die goede tips en uitleg geven over wat de betekenis is van de informatie die je krijgt. Dat zegt echter meer over wat het voor die mensen en schrijvers betekent en niets over jou.

Zelfonderzoek

Zelfonderzoek is waar de sleutel ligt om te kunnen ontdekken waarom alles om je heen is en gebeurt zoals het is. Zelfonderzoek kan confronterend zijn omdat we nu eenmaal liever niet naar onszelf kijken. We zijn bang de pijn en angst tegen te komen van alles wat we in al die jaren zo veilig hebben opgeborgen. Durven we dit wel aan (dit kan uiteraard wel onder begeleiding van een therapeut) en hebben we ons zelf leren kennen, zal je ook de resonantie van je omgeving ontdekken en daar je voordeel mee kunnen doen.

Tips zelfonderzoek

Het volgen van meditatie en yoga cursussen om de innerlijke rust te vinden.
Het lezen van boeken over authenticiteit.
Tip: het pad naar jezelf van Ed Nissink