donderdag 9 augustus 2012

Je ziekte healen


Wanneer je ziek wordt - en dan word er niet gesproken over griep - heeft dit grote consequenties voor je leven. Je moet leren omgaan met een lijf dat niet doet wat het 'hoort' te doen, dat pijn doet, dat je beperkt in je manier van leven, dat misschien niet meer beter wordt en zelfs alleen maar zieker. Elke ziekte doet iets met je: in die zin leer je ervan.

Je leert meer over jezelf, je gaat anders tegen dingen aankijken – of niet. Misschien ga je anders met jezelf en je naasten om. Maar misschien ook niet: dan ben je daar weer achtergekomen. In die zin leer je aan je ziekte, aan het leven zelf. En misschien leer je die dingen sowieso wel, of je nou ziek wordt of niet. Ziek zijn drukt je alleen meer met je neus op de feiten: er is geen ontsnappen aan. Ziek zijn vergroot je eigenschappen en je keuzes uit.

Spiritueel omgaan met ziekte

Zit er nu een boodschap achter ziek zijn? Of is ziek worden gewoon botte pech en overkomt het je? Het is een ingewikkeld en een grote verantwoordelijkheid om te beweren dat je ziel hier iets heeft om van te leren. Het is aan jou de taak om die les te ontdekken, want als je er niet van leert wat je zou moeten leren, dan achtervolgt die les je tot in lengte van dagen. Geloven in botte pech ontslaat je van die verantwoordelijkheid, maar gaat voorbij aan de menselijke wens om zin te geven aan zijn/haar bestaan.

Is spiritueel omgaan met ziekte niet gewoon zin geven aan je ziekzijn? Misschien zelfs omdat het anders helemaal zo slecht te verkroppen valt dat jou dit nou juist moet overkomen. Is het niet precies de juiste mix van verantwoordelijkheid nemen om naar jezelf te kijken en te accepteren wat zich aandient?

Ziekte als kans

Ziek zijn is een extreme situatie, die uitvergroot hoe je met jezelf en je problemen omgaat. Daarmee biedt het je de kans om in korte tijd heel veel over jezelf te leren – als je dat wilt. Wat ga je aan, waar loop je voor weg? Door te proberen zin te geven aan je ziekzijn, ben je bereid om naar jezelf en je (ziekte)proces te kijken en kun je tot zinvolle conclusies komen en helder zien welke lessen je kunt leren van het ziek zijn. Of niet. Want het hóéft niet. Je kunt het ook gewoon lijdzaam uitzitten en vanzelf beter worden. Het gaat om openstaan voor wat je persoonlijk ervaart in het ziekzijn. Ook als dit inhoudt dat je er geen betekenis aan kunt of wilt geven.

Haptonomie als houvast

In een haptonomische begeleiding ga je in op gevoelens, die zich via het lichaam aandienen. Het lichaam is hierbij de spiegel, de uitdrukkingsvorm van de ziel. Je lichaam laat zien hoe je reageert op verlies, op verandering, op onbalans. Van daaruit kun je onderzoeken wat dit voor jou betekent en wat de kwaliteiten en valkuilen van jouw manier van omgaan met je ziekte zijn. Misschien wil je nieuwe wegen verkennen, iets over jezelf leren of vraagt jouw situatie om iets af te leren. Dat is een heel persoonlijk. Laat je ziekte een uitnodiging zijn om jezelf beter te leren kennen, zodat je jouw optimale manier van hiermee omgaan kunt ontdekken.

Je fysieke lichaam bestaat binnen een menselijk energieveld, ook wel je aura genoemd en daarin liggen al je emotionele en mentale ervaringen van nu en uit het verleden opgeslagen. Wanneer deze ervaringen niet goed geuit of verwerkt worden, ontstaan er energieblokkades die zich dan kunnen manifesteren als stress, verwarring, gebrek aan zelfvertrouwen, angst, vermoeidheid, pijn of ziekte. Ziekte is een breed begrip: in het algemeen kun je zeggen dat ziekte een uiting van onbalans is op mentaal, emotioneel en fysiek niveau.

Op de ervaringsspiraal van het leven lopen we allemaal wel eens tegen regelmatig terugkerende gedragspatronen aan die ons eerder in de weg zitten dan vooruit helpen (al denken we vaak het tegenovergestelde). Vele hiervan hebben we ons in de loop van ons leven bewust of onbewust eigen gemaakt, zijn vertrouwd en dus moeilijk los te laten; vaak ook gebaseerd op angst en controle willen houden.

Je ziekte healen

Met gezuiverd water, gezonde affirmaties en een goede ademhaling (zuurstof) kan je ver komen.Zuurstof:

Een zuurstofrijk lichaam is vrij van ziekte, leer weer te ademen.

Ga regelmatig wandelen in bos of aan zee.
(zeelucht is rijk aan biofotonen)

Zonder voldoende fysieke beweging verstoppen de cellen en raken uit balans, de bloedsomloop wordt geblokkeerd, spierweefsel breekt af en vetcellen hopen zich op. Alles resulteert in veroudering, ziekte en pijn. Beweging van het lichaam zorgt voor detox via het lymfestelsel.

Affirmaties:

Positief denken.

Kies vanaf Nu alleen nog maar voor geluk en liefde in je leven.

Omarm je ziekte, zie het als het grootste geschenk,
laat het los en vertrouw erop dat alles goed komt.

Geloof in je gezondheid, schenk enkel nog aandacht aan je gezondheid.
Door aandacht te geven aan je ziekte, houd je deze vast.
Klaag ook niet meer over je ziekte, ook dan houd je deze vast.

Water:

Drink voldoende gezuiverd water
om je gifstoffen te verdunnen en af te voeren.