dinsdag 21 augustus 2012

Laat je inspiratie een gift zijn


Je bent niet in deze wereld
om uit te zoeken wat er fout aan je is en dat te herstellen.
Je bent hier in deze wereld
om te ontdekken wat juist aan je is
en dat te openbaren.

Michael Bernard Beckwith

Om te ontdekken wie we zijn en de oorspronkelijk mooie mens die we zijn, openbaren en leven. Elke mens is uniek. We hoeven niet bang te zijn voor onze grootsheid. De talenten en kwaliteiten die we hebben, kunnen we gebruiken om anderen te beroeren, te inspireren en motiveren. Hoe meer wij onze talenten benutten, hoe meer anderen durven meedoen.

Als wij ons eigen licht laten schijnen, geven we stilzwijgend anderen toestemming hetzelfde te doen. Wanneer we bevrijd zijn van onze angst om onze grootsheid te leven, zal onze aanwezigheid als vanzelf anderen bevrijden.Ter illustratie neem ik jullie mee naar het verhaal
van het lelijke eendje:


Op de één of andere raadselachtige manier is een zwanenei terechtgekomen in een eendennest. Het lelijke eendje dat uit dit ei komt, kan lang niet zogoed kwaken als de andere eendjes. Bovendien beweegt het zich heel anders en is zijn lichaam onhandig groot. Het wordt ongenadig geplaagd door zijn mede-eendjes. Het is te groot en te vreemd. En daarom moet het gepest worden.

Het lelijke eendje wordt zo wreed behandeld dat het wegvlucht. Het zwerft rond en komt verschillende dieren tegen, die soms wel aardig voor hem zijn, maar hem onveranderlijk als een mislukte uitgave van hun eigen soort beschouwen: een lelijke gans, een ondankbare kip.

Zo trekt het alleen verder en op een avond ziet het een groep prachtige grote vogels, zo mooi als het nog nooit gezien heeft. Het raakt in extase van de schoonheid van de vogels, weet niet wat voor vogels het zijn, maar toch hield hij van ze, zoals hij nog nooit van iemand gehouden had.

Het eendje wordt in eenzaamheid volwassen en komt dan nog een keertje een groepje zwanen tegen. Het eendje herkent de vogels en krijgt een wonderlijk droevig gevoel. Ik wil naar die koninklijke vogels toe, ze zullen me wel doodbijten om mijn lelijkheid, maar dat heb ik liever dan nog langer al die wreedheden mee te moeten maken.

Het zwemt naar de zwanen toe, die met hun veren omhoog op hem afkomen.

"Maak me maar dood", zegt het lelijke eendje en buigt in afwachting van zijn dood zijn kop naar het water.

Ineens ziet het eendje in het heldere water zijn spiegelbeeld. In een schok herkent het zichzelf. Het is zelf ook een schitterende sierlijke zwaan. De zwanen strelen hem met hun snavel. Het eendje was overgelukkig, maar niet trots, omdat een goed hart geen trots kent."

Dit verhaal maakt duidelijk dat we lijden aan het gevoel dat we onze grootsheid niet leven. In onze dagelijkse geest zien we ons vaak kleiner, beperkter, armoediger, kleinzieliger dan dat we ergens vermoeden wie we werkelijk zijn. Als we een beeld laten opkomen van wie we oorspronkelijk zijn, ontstaan er beelden waarin we onszelf als stralend, liefdevol en waardig zien. De kleinheid valt weg en we zien ons in onze grootse vorm. We zijn dus eigenlijk een zwaan en weten dit, maar op één of andere manier zijn we gaan geloven dat we een lelijk eendje zijn en leven vervolgens het leven van dit eendje.

Laat je inspiratie een gift zijn.

Geef jezelf de toelating om in je grootsheid, in je koninklijke zwaanschap te rusten. Sluit je ogen en neem de tijd om dit echt te laten doordringen: geef jezelf de toelating om er te zijn en het leven te voelen. Voel het leven ... voel jouw leven ... Stel je vervolgens voor dat je je in een inspirerende ruimte bevindt. Je stelt je deze ruimte levendig voor: de kleuren, de vormen, de geuren. Voel de kwaliteiten van Zijn die in de ruimte aanwezig zijn: de schoonheid, de harmonie, de openheid. Merk dat je je hierdoor prettiger voelt. Laat de kwaliteit van die ruimte ook voelbaar wordt in jou. Merk hoe je je opener, lichter, prettiger gaat voelen. Rust in je oorspronkelijke, ware en liefdevolle aard. Ga van hieruit een nieuwe dag tegemoet.

Bedenk wat je de afgelopen week allemaal aan mooie dingen gedaan hebt. Herinner je je dat jij je eigen licht hebt laten schijnen. Bedenk wanneer je je licht nog (meer) kan laten schijnen.

Maak een lijst van je kwaliteiten of praat er met iemand over die je vertrouwt. Ga dan voor jezelf na waar je je kwaliteiten kan inzetten en hoe jouw inspiratie een gift kan zijn.

Tips voor elke dag

Herinner je drie maal per dag gedurende vijf minuten je oorspronkelijke, ware en liefdevolle aard.

Geef elke dag één keer iets van jouw inspiratie.

Herinner je dagelijks dat je een geschenk bent en dat je hiermee de hele wereld kan doen stralen.