vrijdag 14 september 2012

Alleen zijn


Er is iets mis in onze tijd. De meeste mensen hebben moeite om alleen te zijn. En juist daarom kunnen ze ook niet samen zijn.

Als ze alleen zijn, willen ze andere mensen om zich heen. Maar als ze te midden van andere mensen zijn, trekken ze zich weer terug. Samengevat: de mensen kunnen niet alleen zijn en niet samen zijn.

Ieder mens is fundamenteel alleen, is uniek in zijn of haar menszijn. Het is een illusie te denken dat de ander jouw eenzaamheid kan opheffen. Je hebt geen alibi, jij alleen moet een beslissing nemen, jij alleen kunt afdalen naar je hart. Jij bent jij, daar moet je het mee doen. Als je dat lukt, als je kunt leven met je eenzaamheid, dan pas ben je in staat tot echte gemeenschap, tot echte liefde.

Als je goed alleen kunt zijn, als je de ander niet nodig hebt om je leegte op te vullen, dan kun je echte liefde geven. Als je de ander wel nodig hebt om je leegte op te vullen, dan sticht je ook in de liefde geen gemeenschap meer: of je bent de slaaf van de ander of je bent meester van de ander. We kunnen pas gemeenschap vormen, als we alleen kunnen zijn.

Leo Fijen - De reis van je hoofd naar je hart