zondag 23 december 2012

Als een ontembare vrouw


Hoe word je een ontembare vrouw?

Als het leven van een vrouw wordt gekenmerkt
door stagnatie en verveling, is het de hoogste tijd
dat de wilde vrouw tevoorschijn komt.

In elke vrouw zit een krachtige drijfveer, vol goede instincten, gepassioneerde creativiteit en tijdloos weten. Dat is de Ontembare Vrouw, die de instinctieve natuur van vrouwen representeert.

Clarissa Pinkola Estes

Het lijkt wel alsof een vrouw zich om de zoveel tijd weer moet heruitvinden. Op je 30ste moet je je toch wel volwassen gaan gedragen en netter gaan kleden. Op je 40ste moet je je zaakjes al op orde hebben met liefst nog een heel gezin met 5 kinderen. Wie bepaalt dat? De media, de kranten, je ouders, je vriendinnen, jij? Het lijkt wel alsof elke vrouw worstelt. En dan vooral met zichzelf! Zijzelf is vaak haar grootste struikelblok en weet niet meer goed wie zij nu is in het grote geheel en nog beter geformuleerd. Wie zij wil zijn.

Intuitie

Een gezonde vrouw heeft veel weg van een wolf: zij is robuust, vol levenskracht, levenschenkend, zich bewust van haar territorium, inventief, loyaal, zwervend. Maar als een vrouw gescheiden raakt van de wilde natuur, dan wordt volgens Clarissa Pinktola Estes haar persoonlijkheid schraal, zwak, schimmig en spookachtig.

Wat zorgt er toch voor dat wij vrouwen steeds minder gebruik maken van onze natuurlijke talenten: Steeds vaker rationaliseren wij onze problemen en raken daardoor verder verwijderd van ons pad. 80% van de problemen die wij hebben is het gevecht tussen het onbewuste en het bewuste. Jezelf saboteren is louter een manier waarop je onderbewuste probeert met je te communiceren. Je bewuste kan bijvoorbeeld kiezen voor die baan met geld en auto en de hele rataplan maar je onderbewuste kan schreeuwen "Nee ... ik word daar ongelukkig van!". Zodra jij bewust wordt van je eigen onbewuste kun je er zelf voor kiezen welke weg je in wilt slaan. Het hebben van een keuze zorgt er voor dat je je niet meer machteloos voelt en dat je weer aan het roer staat van je eigen leven; je luistert weer naar je gevoel en intuïtie.

We kunnen alleen maar weten wat we moeten doen als we ons bewust zijn van wat goed voelt. Aandacht is onze meest kostbare bron. Gevoelens vertolken datgene wat het lichaam van de situatie vindt; alles wat we willen weten over onze situatie komt in onze gevoelens tot uiting.

Daniel Coleman,
Emotionele intelligentie

Krachtig

Vanuit je eigen kracht leven is een grote uitdaging. Naarmate je ouder word ga je je meer aanpassen aan je omgeving.  Bang geworden om in je eigen kracht te staan. Alsof je die onmacht koestert. Je ziet veel van dezelfde onzekerheid om je heen. Vrouwen die moeite hebben om vanuit eigen kracht verder hun levenspad te bewandelen. Ze weten niet meer wie ze zijn, waar ze echt van genieten en waar ze goed in zijn. Ze hebben geprobeerd in (werk)omgevingen zichzelf te bewijzen en aan te passen aan de normen van de betreffende omgeving. Als het dan niet lukt verwijten ze dat dan meestal aan zichzelf en raken gedesillusioneerd.

Wat ze zich niet realiseren is, dat ze in hun poging om zichzelf aan te passen aan de omgeving, ze hun eigen kracht weggegeven. Vaak om de goedkeuring van anderen om ons heen te verkrijgen, zijn we bereid een stukje van onszelf weg te doen. Dat kan een tijdje goed gaan maar uiteindelijk verlies je deze strijd. Je raakt het contact kwijt met je eigen kern, je ziel, en wordt een soort speelbal van de omgeving en van het leven.Dans op de rode schoentjes,
maar zorg ervoor dat het de schoentjes zijn
die je zelf gemaakt hebt.

Clarissa Pinkola Estes

Veel mensen zijn onbekend met wat ze voelen. Het lijkt wel alsof de meeste mensen hun gevoelens beschouwen als iets wat ze niet serieus hoeven te nemen en wat eigenlijk alleen maar lastig is. Zelf zijn ze niet verontrust door hun onbekendheid met hun gevoelens. Die houding is begrijpelijk want in onze opvoeding wordt weinig aandacht besteed aan hoe we met onze emoties kunnen omgaan. Als je niet bewust bent van je eigen gevoelens, ben je waarschijnlijk ook niet bewust van je eigen waarheid. Rationele overwegingen bepalen dan wat je beslist en waar je voor kiest, die je uiteindelijk niet gelukkiger maken.

Ook zijn vooral vrouwen vaak opgevoed met het idee dat de zorg voor anderen hun hoogste plicht is, waardoor ze hebben geleerd om hun eigen behoeften te negeren. Het uiten van hun behoeften kan heel beangstigend zijn en meestal zien ze het als zwak. Ze negeren hun behoeften en daarmee wordt hun probleem alleen maar groter. Deze groep mensen menen vaak verantwoordelijk te zijn voor de gevoelens van de ander.

Je dromen waarmaken.

Voordat je je dromen kunt waarmaken, zul je allereerst dienen te ontdekken wat je werkelijk wilt. Dat is een moeilijke taak. Naarmate we ouder worden, kiezen we vaak onze carrière en onze vrienden aan de hand van de idealen die werden gevormd door de mensen om ons heen. Maar op welk moment houden we op met luisteren naar deze stemmen van buitenaf en stemmen we af op onze innerlijke gids. Wanneer beslissen we dat het pad dat we nu opgaan misschien niet het juiste is voor ons? Hebben we daarom wellicht het gevoel dat er iets in ons leven ontbreekt?

Veel mensen en vooral vrouwen denken "is dit het nu". Ze durven niet meer op hun gevoel af te gaan en blijven hangen in de veiligheid van een vaste baan. Die veiligheid creëert eigenlijk hun eigen gevangenis. Echte dromen en wensen stoppen ze weg. Ze durven niet te kiezen voor wat ze echt willen en de ratio neemt de overhand.

Als we echter geen vraagtekens zetten bij onze fundamentele overtuigingen, zullen we niet kunnen groeien als spiritueel wezen. We blijven in ons leven dan het pad volgen dat onze ouders voor ons uitstippelden toen we klein waren, en we zullen ons nooit buiten onze grenzen wagen.

Als je het bos niet ingaat,
zal je leven nooit veranderen
zal er nooit iets gebeuren
en zal je leven nooit veranderen.

Clarissa Pinkola Estes

Angst kan je ertoe dwingen je huidige richting te blijven volgen. Ook zijn we zijn we bang om te verdrinken, bang dat we een vergissing begaan, bang dat we falen. Dat we verkeerde keuzes maken. Welke richting moet je op? Wat moet je doen? Wat had je destijds nodig om toch een keuze te maken?

Luisteren naar je eigen gevoel
("stop singing to the public")

Gehoor geven aan je diepste verlangens en behoeften om weer aan het roer te staan van je eigen leven. Als je aan het roer van je leven staat zal dat je zeer goed bevallen: je leert steeds beter te surfen op de golven. Je leert dat je niet hoeft te wachten tot die perfecte baan voorbij komt, je geld hoeft te hebben om je nu al vrij te voelen. Zelfs als je in de gevangenis zou zitten, kun je zelf nog uitmaken wat je ervan vindt. Je hebt altijd zeggenschap over jezelf, ongeacht de omstandigheden. Als we ons echter realiseren dan niemand ons komt redden of het voor ons doet, en dat we oude wonden hebben of dat we nu leuk vinden of niet, dringt het tot ons door dat wij degenen zijn die ons potentieel dienen te benutten. Het is gemakkelijker andere de schuld te geven dan de verantwoordelijkheid op ons te nemen.

De ontembare vrouw

Om terug te komen op de "ontembare vrouw". Deze tekst is misschien misleidend of misschien ook niet. De "ontembare vrouw" staat voor intuïtie, volgens de archetypen de vrouwelijke ziel, gevoelens, ze is de dingen die ons gaande houden wanneer we denken dat het met ons gedaan is en in vele andere gedaanten laat ze zien dat ze in ons aanwezig is.

Als ze afwezig is zijn onze ogen gedoofd en voelen we ons beroofd. Ga weer in je kracht staan, maak gebruik van je talenten en wees je er ook van bewust dat je die talenten hebt zodat jij je weer de ontembare vrouw voelt (ongeacht je leeftijd). Daarin schuilt je kracht en dan komt het andere ook wel goed.