zondag 9 december 2012

Hoe vind je de stilte op de digitale snelweg?


Twitteraar @tinybuddha – echte naam: Lori Deschene
heeft hier ook over nagedacht.
Haar invalshoek is:

"Hoe kan ik de sociale media mindful gebruiken?"

Zij stuurt al een aantal jaren één tweet per dag, altijd met een wijze spreuk. Veel volgers willen graag dat ze actiever wordt op Twitter en dat heeft haar aan het denken gezet.

"Less is more." Ze zegt (vrij vertaald uit het Engels):

"In een tijd waarin verbindingen vanzelfsprekend lijken te zijn en (online) interactie makkelijk kan vervallen in terloopse, haastige en niet-authentieke berichten, is het goed om even stil te staan en opnieuw te kijken: verbind je jezelf op een mindful manier met andere mensen?"

Haar adviezen komen neer op wat je op verschillende plaatsen op het net kunt vinden, waaronder:

Voegt je tweet iets toe voor de ontvangers?

Is je boodschap authentiek – komt hij uit je hart?

Is je boodschap vriendelijk?

Wees niet (alleen) reactief
kijk actief wat jij zelf te vertellen hebt.

Geef je boodschap de volle aandacht
(als je hier geen tijd voor hebt, ga dan niet online.)

Stilte is altijd aanwezig, geluid komt daaruit voort en lost er weer in op, zoals een regendruppel in de vijver verdwijnt. Er is een kleine rimpeling aan de oppervlakte, meer niet.

Licht wordt niet gekend zonder donker, zwart niet zonder wit en stilte niet zonder geluid. De tegenstellingen zijn noodzakelijk om ons gewaar te zijn van het bestaan van beide. Zoals je de ruimte en ontspanning voelt als je te krappe schoenen uittrekt.

Als je praat over authenticiteit, kun je dan twitteren namens @stilte_org? Is dat vanuit je hart, is dat authentiek? Er zijn verschillende twitteraccounts die niet persoonlijk zijn en die dan ook vaak onpersoonlijk zijn. Er komt snel een sfeer omheen van 'koude' marketingtrucs.

Als je namens een groep mensen gaat twitteren, dan moeten die mensen erachter staan en je een mandaat geven. Je kunt niet vergaderen over iedere boodschap die je verzendt. Alle aangesloten deelnemers moeten dus 'on board' zijn.

Er is niets mis met geluid, ook in het kader van stilte. Zolang we dit geluid op een aandachtige, mind-volle manier maken. Gedoceerd is niet het goede woord, want dat neigt naar een kunstmatige, dogmatische limiet. Als we bovenstaande vijf punten steeds checken, dan zal het aantal boodschappen 'vanzelf' worden beperkt.

Waarover zouden we kunnen twitteren?



Als we een # voor het woord stilte zetten – #stilte – dan wordt dit een 'makkelijke' zoekterm en komen we in lijsten over dit onderwerp voor. We kunnen ook zelf zoeken op 'stilte' en twitteraars die daar geregeld over tweeten, gaan volgen. We kunnen samen nadenken over andere termen die we gebruiken om 'gelijkgestemden' te vinden op Twitter.

Je hoeft er niet veel werk van te maken
omdat er via-via snel meer connecties ontstaan.

3 opmerkingen:

  1. Les is more, en dat is helemaal waar. De gedachte achter een tweet per dag een wijze spreuk tweetten is best oké vind. Zelf tweet ik soms helemaal niet. De koude marketing trucs ken ik wel ja. Ik heb al heel wat voorbij zien komen.
    Stilte vinden op de digitale snelweg las ik gelijk op 2 manieren :)
    Ik wens je een fijne zondag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "In een tijd waarin verbindingen vanzelfsprekend lijken te zijn en (online) interactie makkelijk kan vervallen in terloopse etc ... ik denk dat dit elke blogger bevreest, men valt al snel in herhaling, denk ik dan van mijzelf.
    Heel leuk allemaal maar ik voorzie enkel in mijn blog, van twitter en FB hou ik bewust afstand vanwege de rommel erbij.
    Maar ik gun het wel aan mensen die er plezier in hebben. Tot morgen en grtjs ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  3. voor mij geen twitter en ook geen facebook

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter