zaterdag 15 december 2012

Tegenwind


Ik zal je leren vliegen,
zelfs met Tegenwind,
fluisterde Moeder Aarde.

Ik leer je vliegen
met tegenwind
fluisterde moeder aarde mij toe.

Vlak voor mijn moeilijke geboorte
alleen dan ... krijg je sterke vleugels

En als je alle tegenwind overwint
raak je voorbij middelhoogte

En daar ... in windloze ruimten
kan je je hart horen.

Inleiding van het boek Tegenwind
Mick De Rijck

Tegenwind van Mick De Rijck is het verhaal van een vrouw, Anna, die reeds in haar jeugd ontdekt dat zij toch niet zo vanzelfsprekend meegaat in de denkwereld van haar leef-genoten. Wanneer zij als volwassen en getrouwde vrouw in de emotionele turbulenties van een moeilijke relatie dreigt te verdrinken is het haar contact met de natuur dat haar het bestaan van subtielere energieën en diepe scheppingskrachten leert ontdekken.

De omgang met die fijnere energieën, zij het in de natuur of in meditatie, geeft haar stilaan zicht op haar leven en zo leert ze zien waarom de dingen zijn zoals ze zijn. De problemen op alle niveaus van de werkelijkheid, zij het gezondheid, relatie, carrière, sociaal leven ... ze hangen samen met het innerlijk leven.

Het verhaal mondt als vanzelf uit in het besef dat spirituele inbreng in je leven een totaal ander mens van je maakt. Intenser, liefdevoller en met dat wijze inzicht in mensen en moeilijkheden. Doch om bij dat hogere voelen te komen, moet je eerst uit je eigen ingekapselde denken en emotionele onderwereld zien te geraken. Deze ontwikkeling kan aardig wat confrontatie met jezelf veroorzaken, om nog over de zuiverende transformaties te zwijgen. Dit kan heel hard zijn en liever zoeken mensen dan ook de oorzaken van alles wat mis gaat bij de ander, de maatschappij, de overheid, de buur, de echtgenoot, ’het leven’ zelf dat wreed en gevaarlijk is. Anna nu beseft dat ze best stopt met verwijten en oordelen en doet daar toch alleszins eerlijke pogingen toe, zoekt in zichzelf en vindt daar de meest verbluffende en oplossende antwoorden op haar levensvragen.

De antwoorden worden echter niet met luidsprekers verkondigd. Ze worden ingefluisterd en je kunt best af en toe héél stil worden ... wil je ze horen!

Anna is getrouwd met Jonas. Anna heeft een andere zienswijze op de wereld dan de mensen om haar heen. Jonas is een man die in het gevoel leeft dat het leven bestaat uit keihard werken, geld verdienen en verder no-nonsens. De gevoelswerelden van Anna en Jonas botsen constant. Uiteindelijk stapt Anna in het proces van rebirthing. Een proces waarin een lawine aan verdriet en boosheid naar boven komt. Anna beseft nu wie zij is en laat zich niet meer omver lopen door Jonas. Als zij Matthias ontmoet gaat haar ontwikkeling echter veel verder dan zij had kunnen vermoeden. De inzichten die zij opdoet in de gesprekken met Matthias geven haar een diep zicht in de patronen waarin de mens zichzelf eigenlijk verwikkelt. Een onthulling van de gevangenis van het massadenken. Waar Anna zich eerst slachtoffer voelde van de wereld om haar heen, verandert haar visie als zij beseft dat ze daar zelf ook deel aan nam.

Mick de Rijck omschrijft in dit boek een proces van spirituele ontwikkeling. Een proces wat zich op verschillende niveaus afspeelt. Een verstrengeling van het alledaagse leven met spiritualiteit. Zij omschrijft dit op een prachtige manier en neemt je mee op een reis door het leven van Anna. Een reis die niet altijd even makkelijk is en confronterend kan zijn. Maar een reis die zeer zeker de moeite waard is! De verschillende niveaus van ontwikkeling zijn knap verweven tot een geheel. Bestaanswerkelijkheid vloeit geruisloos over naar spiritualiteit, als een fluistering, voor wie het horen wil.