zondag 16 december 2012

TeleurstellingenWe kennen het gevoel van teleurstelling allemaal, we hebben allemaal wel eens een teleurstelling meegemaakt.

Wanneer je iemand vertrouwd maar deze heeft je vertrouwen beschaamd, wanneer je iets is beloofd maar de belofte blijkt een luchtkasteel, wanneer je ergens naar hebt uitgekeken maar het gaat allemaal niet door, dan wordt je overmand door een gevoel van verdriet, van niet serieus genomen te worden en van machteloosheid, kortom je bent teleurgesteld.

Mensen waar je juist veel van had verwacht, die kunnen je hevig teleurstellen. Juist omdat je van hen het niet verwacht. Het kan om kleine dingen gaan, die voor jou juist heel belangrijk zijn, maar waarvan de ander misschien niet doorheeft dat het juist zo belangrijk voor je is. Je geliefde, ouders, kinderen, leerkrachten andere familieleden, ze kunnen een grote rol in je leven hebben en veel voor je betekenen. Juist deze mensen kunnen een grote teleurstelling in je leven veroorzaken.

Waarom stellen mensen je teleur

Eigenlijk moet je ervan uitgaan dat mensen je nooit opzettelijk teleurstellen. Je verwachtingen liggen, zeker bij mensen die je liefhebt, vaak erg hoog. Je gaat ervan uit dat je zelf nooit iemand teleurstelt, maar toch doe je het onbewust ook. Soms opzettelijk, wanneer jij ook door deze persoon bent teleurgesteld, alleen om even te laten voelen hoe jij je hebt gevoeld. Toch zijn er mensen die helemaal niet met gevoelens van anderen rekening houden. Uiteindelijk zullen deze mensen geen vrienden meer overhouden, omdat je op een gegeven moment weet dat je er niet op kunt bouwen. Wanneer iemand steeds beweert dat hij het één zal doen, maar uiteindelijk het ander doet, dan weet je op een gegeven moment dat dit iemand is waar je niet op kunt bouwen. Wanneer iemand zegt dat hij dit zal zeggen of doen, maar uiteindelijk toch anders doet, dan ben je teleurgesteld in deze persoon. Het betekend dat deze mensen gewoon niet anders kunnen, geen eigen identiteit hebben, kortom, je hebt niets aan deze mensen.

Hoe ga je om met de teleurstelling

Het is altijd een verdrietig iets, wanneer iemand je teleurstelt. Je hebt andere verwachtingen van deze persoon. Toch zul je er je lering uit moeten trekken. Misschien doe je hetzelfde eens terug en voelt de ander wat jij nu voelt. Misschien kun je vertellen dat je teleurgesteld bent in hetgeen de ander doet, maar meestal draait dat op ruzies en hevige discussies uit, waardoor je relatie nog verder uit elkaar zal vallen. Je kunt je uiteindelijk niet wapenen tegen teleurstellingen, maar je kunt wel afstand nemen van mensen die je regelmatig hebben teleurgesteld. Niet meer ingaan op beloftes en niet meer direct klaarstaan wanneer er wat van je word verlangt. Je kunt de ander laten voelen dat je geen vertrouwen meer hebt, zonder woorden van verwijt te gebruiken. Mensen die zo in elkaar steken zullen nooit veranderen, ze zijn hoofdzakelijk met zichzelf bezig. Het zal uiteindelijk toch altijd bij jou neergelegd worden, wanneer je een verwijt zult uiten.

Door afstand te nemen en te bewaren
zul je jezelf nieuwe teleurstellingen besparen.

Wanneer je zelf iemand teleur hebt gesteld

Wanneer je zelf iemand teleur hebt gesteld, dan zul je daar ongetwijfeld spijt van hebben. Je zult merken dat de ander wat meer afstand van je gaat nemen. Daar kun je zelf wat aan doen. Ten eerste spreek je de ander erop aan, niet in verwijtende zin,maar laat merken dat je iets niet goed hebt aangepakt. Je zult merken dat het de ander goed doet dat je aanvoelt dat er iets niet goed is gegaan. Betuig je spijt en zorg dat dit niet weer gebeurt. Zeg de ander meteen dat je graag wilt horen dat, wanneer het onbedoeld, weer voorkomt, ze je er direct op aanspreekt, zodat je kunt proberen te voorkomen dat ze weer teleurgesteld in je raakt. Probeer jezelf in de ander te verplaatsen en aan te voelen hoe de ander zich gevoeld moet hebben toen jij haar teleurstelde. Op deze manier zul je meer begrip in de situatie krijgen en niet zo snel weer in de fout gaan.

Voorkomen van teleurstellingen

Dat kan natuurlijk niet. Soms zit je in een situatie dat je een partij moet teleurstellen, omdat je je gewoon niet kan opsplitsen, maar wees wel eerlijk naar de partij die je uiteindelijk moet teleurstellen. Vertel dat je een keuze moest maken, maar verzeker de ander ervan dat de volgende keer de ander voor zal gaan. Ook dat je zelf teleurgesteld wordt is niet te voorkomen. Je kunt jezelf uiteindelijk alleen maar beschermen door afstand te nemen van mensen die je regelmatig hebben teleurgesteld.