zaterdag 8 december 2012

Help de vogel de winter door


Vergeet niet de vogels te voeren

Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om te nestelen en om eieren te leggen, daarna om hun territorium te verdedigen en hun jongen groot te brengen. In het najaar moeten ze weer reserves opbouwen voor de winter. Je kunt ze dus het hele jaar bijvoeren. Ze zullen zich niet volproppen als hun honger gestild is. Ook zullen ze niet verleren zelf voedsel te vinden.

In de winter kunnen vogels weinig insecten, bessen en zaden vinden. Zeker als het vriest of als er sneeuw ligt. Vogels komen daarom in de winter gemakkelijker in de buurt van je huis. In ruil voor een beetje voer laten ze zich goed bekijken!

Het kost vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten wel tien procent van hun gewicht. Als je wat voer strooit komen ze dus graag eten. Als extra energiebron kun je vetbollen en pinda’s ophangen.

Bij lichte vorst kun je vers water aanbieden. Er wordt van gedronken en in gebadderd. Dit is geen probleem. Het water rolt direct van de ingevette veren, dus bevriest niet.

Bij strenge vorst kun je beter geen open (warm) water aanbieden. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kun je ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost wat energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte.

Lees verder ...

4 opmerkingen:

  1. En wat hebben ze onze hulp nu hard nodig.We krijgen er een mooi schouwspel voor terug!!Wij genieten elke dag weer van onze vogel vriendjes Gelukkig in mijn omgeving worden ze ook heel goed bij gevoederd .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De vogels in Nederland zijn zeker zwakker, want die mag je het hele jaar doorvoeren

    http://www.vogelbescherming.nl/tuinvogel/vogels_voeren/wanneer_voeren

    Love As Always
    Di Mario

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb dit jaar een speciaal huisje voor ze gekocht en leg er alle dagen wat....het is altijd weg, maar een vogeltje zag ik er nog niet

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter