dinsdag 1 januari 2013

Waarom doen we niet wat we ons voornemen


Uit onderzoek dat ING jaarlijks uitvoert, blijkt dat 4 op de 5 mensen goede voornemens heeft.

Stoppen met roken, minder drinken of snoepen, gezonder eten, afslanken, meer sporten, meer tijd voor familie of vrienden. We willen het allemaal bereiken.

Maar uit een andere enquête blijkt dat 40 procent de goede voornemens niet waarmaakt (andere enquêtes spreken van 90 procent). Van de 'opgevers' nemen velen zich voor het dit jaar nog eens te proberen.

De voornaamste reden waarom onze goede voornemens niet blijven duren is, omdat ze vaak onrealistisch zijn. We willen teveel bereiken in een te korte tijd. Afslanken, stoppen met roken of meer bewegen vergen een serieuze gedragsverandering. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat nemen we ons eigenlijk voor? Uit hetzelfde onderzoek van ING blijkt dat onze jaarlijkse voornemens niet zoveel verschillen van die van het jaar ervoor.

De top 5 van 2012 zag er zo uit:

Afvallen
Minder druk maken
Zuiniger leven
Meer sporten/bewegen
Beter voor mezelf opkomen

Voor 2011 zag de lijst er zo uit:

Afvallen
Minder druk maken
Meer sporten/bewegen
Zuiniger leven
Beter voor mezelf opkomen

Hieruit blijkt al dat we ons steeds opnieuw dezelfde dingen voornemen en we er dus vaak niet in slagen om onze goede voornemens in een keer tot een goed einde te brengen.

Hoe slaag je dan wel in het volhouden van je goede voornemens? Begin in elk geval met een realistisch doel en maak niet te veel goede voornemens tegelijk. Als je nooit sport, moet je niet onmiddellijk een marathon willen rennen. Neem je voor om alleen nog in de weekends te drinken, in plaats van direct geheelonthouder te worden. Bij het stoppen met roken en afvallen, kun je er ook voor kiezen om je te laten begeleiden door een professional.

Laat je niet direct ontmoedigen als je toch eens zondigt. Begin de volgende dag gewoon opnieuw. Het belangrijkste is gemotiveerd blijven. Wees trots op jezelf voor wat je al hebt gerealiseerd en begin er volle goed moed gewoon opnieuw aan. Hiervoor hoef je echt niet te wachten tot er weer een nieuw jaar begint. De volgende dag opnieuw starten kan ook.

Succes!