vrijdag 15 februari 2013

Julian Barbour - tijd bestaat niet


Julian Barbour werd vijfendertig jaar geleden gegrepen door de vraag wat tijd nu eigenlijk is. De vraag heeft hem sindsdien niet meer losgelaten.

Volgens theoretisch natuurkundige
Julian Barbour is tijd een illusie en leven we in plaats daarvan in het 'eeuwige Nu'.

Alle gebeurtenissen zijn momentopnames die los van elkaar staan maar we zetten ze met onze hersenen in een bepaalde volgorde, waardoor de illusie van tijd ontstaat.

Bij een film worden losse afbeeldingen getoond maar de illusie van een continue beweging wordt gecreërd door het feit dat de afbeeldingen sneller worden afgedraaid dan onze ogen kunnen detecteren.

Volgens Barbour kun je de algemene relativiteitstheorie en de kwantummechanica samenbrengen door te zeggen dat er geen tijd is. Dit wordt weergegeven met behulp van de Wheeler-Dewitt vergelijking die onder meer gaat over tijdloosheid.

Er zijn eindeloze realiteiten in het Nu waarin expressies van onszelf simultaan ervaringen opdoen.

Zijn uitleg is helder en goed duidelijk. Het meest haal je uit wat Julian NOWS noemt. Alles bestaat uit Nu momenten. De Nu momenten kan je bijvoorbeeld op een polaroid foto zetten en door elkaar heen husselen. Het maakt niet uit in welke volgorde je ze dan legt want het verandert de foto niet, alleen de plaats waar die ligt ... bijvoorbeeld een foto van dat pijnlijke moment uit het verleden ... als we iets herinneren, weer even naar boven halen, kijken we als het ware weer naar die polaroid foto en voelen weer hetzelfde als op dat moment. Natuurlijk kun je dat moment gewoon verwisselen met een polaroid van een gelukkig moment.

Tijd bestaat alleen uit Nu momenten dat is ook alles waar je wat in kan betekenen ... allemaal momentopnames ... soort snelle reflex camera foto's van elke seconde van je leven. Het lijkt alsof wij de foto's zijn maar het zijn maar illusies ... los staand van ons als onze ware natuur ... wij maken het liniair (in bepaalde volgorde) maar dat is de illusie.

Klik hier
voor de video waarin Julian Barbour
zijn omstreden ideeën uitlegt.