vrijdag 24 januari 2014

Kleiballen



Een man was grotten aan het verkennen bij de kust van Engeland. In één van de grotten vond hij een canvas tas vol met ballen van geworden klei. Het was alsof iemand de kleiballen had gerold en ze in de zon had laten bakken.

Ze waren eigenlijk niet echt veel waard, maar de man nam de tas toch mee naar buiten. Terwijl hij wandelde langs de branding, gooide hij de kleiballen één voor één de zee in, zo ver als hij kon. Hij dacht er niet zo over na, totdat er een kleibal kapot viel en openbrak. Binnenin de bal zat een mooie, kostbare steen.

De man werd opgewonden en hierna begon de man de overgebleven kleiballen ook open te breken. Hij was zeer verrast toen bleek dat elke bal een soortgelijke schat verborgen hield. Hij vond juwelen die wel duizenden ponden waard waren in de 20 kleiballen die hij nog had.

Hij bedacht dat hij best al een lange tijd op het strand had gelopen. Hij had misschien al 50 of 60 kleiballen met hun verborgen schat in de golven gegooid. Hij had de duizenden ponden aan juwelen mee naar huis kunnen nemen. In plaats daarvan had hij ze weggegooid.

Eigenlijk doen we hetzelfde met mensen. We kijken naar iemand, misschien wel naar onszelf, en we zien de buitenste laag klei. Misschien lijkt het niet zoveel van de buitenkant. En het is niet altijd mooi of sprankelend, dus we geven het weinig aandacht. We zien die persoon als minder belangrijk dan iemand die mooi is of stijlvol, die bekend is of rijk. Maar we hebben niet de tijd genomen om de verborgen schat binnenin die persoon te zien.

Als we de tijd nemen om die persoon echt te leren kennen, en echt te zien, dan beginnen de kleilagen eraf te vallen en kunnen we het schitterende juweel zien schijnen. Het zou jammer zijn als we ons te laat realiseren dat we een fortuin aan vriendschappen en relaties in de zee hebben weggegooid omdat we niet verder hebben gekeken dan de buitenste laag van klei.

De edelstenen binnenin hebben we niet gezien.

8 opmerkingen:

  1. mogge Diana
    ja velen , zo niet de meesten zien enkel de buitenkant van iets en of iemand , terwijl het binnenste vaak velen malen mooier is
    geniet de dag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je weet soms niet wat je in je handen hebt, totdat je met lege handen staat. En in ieder zit wel ergens iets dat ........ maar bij sommige is de kleilaag dik, danwel zo uitgehard dat het een steen is.En die bikkelharde kant zien we dan ook.....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wanneer ken je echt iemand ? Er zijn zoveel oordelen en vooroordelen over soms iemand maar ge kent hen niet ! 'Vele ballen zijn weggegooid die meer in zich hadden dan je denkt .In mijn leven heb ik zoveel ontgoochelingen meegemaakt , zelfs die je dacht te vertrouwen .. Maar deze 'ballen ' een handvol werp ik niet weg ! Ik draag er goed zorg voor !
    Er is meer nodig dan iemand telkens te vleien en een hartje achter te plaatsen !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ha die Diana
    dank voor je glimlach , goed te volgen toch dat ABA :)
    ik maakte gister een nieuw account met een ander email adres , alles goed ingevuld met een pracht wachtwoord volgens de regels , nu alles wordt geaccepteerd maar bij dat wachtwoord blijft een rood kruis pppfft soms wordt je er gewon moe van
    ik ga wel werken :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. probeer het wel weer eens
      nu afsluiten en naar het werk
      geniet de dag

      Verwijderen
  5. Ja de buitenste laag geeft een eerste indruk maar het echt leren kennen is toch wel de moeite bij de meeste dan haha
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In elk mens schuilt wel iets moois. Maar niet iedereen kan of wil dat laten zien. Wat noem je vrienden, wat noem je kennissen, wat noem je iets moois? eigenlijk meer vragen dan antwoorden.
    Ik denk dat als de meeste de oogkleppen eens afdeden, wat minder met hun eigen ik bezig waren enz ... het mooi kan zijn.
    Ga nooit af op een uiterlijk, dat doe ik trouwens nooit,
    maar na enkele keren kan ik mij wel inleven of inschatten al naar gelang ... en het kan tegenvallen.
    Als ik hier nu zo verder kijk, zou ik willen zeggen wie zonder zonden is werpe maar ... een mens is géén bal die men oppakt en weer wegstampt, helaas gebeurd dit te dikwijls. Beter was het rechtstreeks de persoon in kwestie aan te spreken en dan zien wat er komt. Voor veel dingen tegenwoordig moet je ballen hebben. Maar ... laten we het hier ophouden ;-)♥

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Veel mensen zijn zo achteloos of het nu om mensen dieren of dingen gaat .En groot gebrek aan inzicht in de ander of niet e moeite willen nemen en ik denk dat het laatste teveel voorkomt !
    Liefs Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter