De vleugelslag van een vlinder in Brazilië zou maanden later een orkaan in Texas kunnen veroorzaken. Met die bewering werd de Amerikaanse wiskundige Edward Lorenz in 1961 bekend. In zijn computermodel dat door een minieme afwijking, zeer afwijkende resultaten verkregen konden worden. Deze gevoelige afhankelijkheid, werd bekend als het vlindereffect. Een metafoor natuurlijk, want wetenschappelijk gezien kan het niet. Maar de theorie is interessant genoeg om eens toe te passen op ons dagelijks leven.
Het 'vlindereffect' legt uit dat een kleine verandering of onregelmatigheid zich kan ontwikkelen tot groot effect. Vooral in zogenoemde 'chaotische systemen', zoals het weer, de beurs, óf het dagelijks leven. Omdat er een gelijke vorm van onvoorspelbaarheid in die systemen zit, wordt de theorie gezien als een belangrijke ontdekking. In het geval van Edward Lorenz werd met de metafoor uitgelegd dat het weer maar een paar dagen van te voren voorspeld kan worden. Meteorologen kunnen niet elk effect dat de atmosfeer beïnvloedt meenemen in hun voorspelling. Echter hoe hard een vlindertje in Brazilië ook met zijn vleugeltjes wappert, het veroorzaakt géén tornado in Texas, zegt David Orrell; Oxford wiskundige en schrijver van het boek The Future of Everything.
Als een vlinder met zijn vleugels slaat, verdampt het effect namelijk al snel. De slag veroorzaakt heus wel een verschil in luchtdruk, maar die is minimaal ten opzichte van de totale druk. Verandering van luchtdruk heeft inderdaad effect op het weer, maar in het geval van de vlinder absorberen de luchtmoleculen het zuchtje vrij snel. "De veranderingen die verschil maken zijn groter dan een vlindertje dat wappert met z’n vleugels," zegt Orrell.
Een vlinder heeft geen effect op het weer dus. Maar de mooie metafoor van Lorenz wordt inmiddels ook wel eens in de psychologie gebruikt. Als het gaat om trauma’s bijvoorbeeld, kunnen nare gebeurtenissen uit het verleden nog steeds groot effect hebben op generaties van nu. En ook positief benaderd kan één 'gebaar van vriendelijkheid' iemand inspireren ook iets aardigs te doen.
Ook in het dagelijks leven kan een kleine handeling inderdaad een groter wordend effect hebben. Zowel positief: een complimentje kan iemand het zelfvertrouwen geven om tóch te solliciteren op een baan en dat kan iemands leven veranderen én misschien wel de werkwijze van dat bedrijf en daardoor nieuwe klanten werven en heel veel geld opleveren. Of andersom: een rotopmerking kan iemand een onzeker gevoel geven, waardoor hij of zij niet lekker in z’n vel zit, zelf misschien ook onaardig doet, ruzie krijgt met een collega, een project verprutst en ontslagen wordt.
De metafoor wordt bovendien ingezet om grote veranderingen
Kies je acties en woorden wijs
Hoe dan ook een mooi inzicht, dat in het boeddhisme overeenkomt met het inzicht van 'juist handelen'. Bewust leven. Acties en woorden wijs kiezen. Een mooie reminder om ons meer bewust te worden van onze woorden en daden. Het is goed om rust te nemen voor je er iets uitflapt, voor je reageert of ondoordacht iemand de les leest. Want je weet nooit welk effect het kan veroorzaken.
In tegendeel: je hebt een gigantische invloed op de wereld
Het is een simpele rekensom. Ieder mens komt in zijn leven in contact met ongeveer 1.000 kennissen en vrienden. En al die kennissen en vrienden hebben ook weer per persoon 1.000 kennissen en vrienden. Via 4 personen ben je dus in contact met 1.000 x 1.000 x 1.000 x 1.000 = 10 miljard mensen. Dat is de hele planeet.
Al die 1.000 kennissen en vrienden hebben een bepaalde indruk van jou gekregen, en ze zijn daardoor beïnvloed. Het is dus heel eenvoudig om een bepaalde positieve energie de hele wereld in te sturen. Deze website is één van mijn acties om de wereld op deze manier een stukje liefdevoller te maken!
Geen enkele vriendelijke daad,
Aesop
Hoe kun jij de wereld verbeteren met het vlindereffect?
Nu je weet dat jouw acties wel degelijk een gigantisch effect op de wereld hebben, kun je dit in actie om gaan zetten. Het Hier-en-Nu is de krachtigste manier waarop je de wereld kunt transformeren met liefde. Als je namelijk verbonden bent met het Hier-en-Nu, zal je van nature inspiratie 'ontvangen' en geheel automatisch acties gaan doen die de wereld op een positieve manier beïnvloeden.
Vriendelijke woorden tegen een vreemde kunnen resulteren in vriendelijke woorden tegen minstens tien personen. Je zet een 'rimpel-effect' in gang.
Onthoud: we zijn via 4 mensen met de hele wereld verbonden. Het is gigantisch makkelijk om de hele wereld te beïnvloeden met jouw uiting van liefde! Het is heel simpel en eenvoudig: breng jouw boodschap naar 4 mensen. Jouw licht activeert mijn licht, en mijn licht activeert iemand anders zijn licht, en dat gaat eindeloos door. Het is een gift die voor altijd gegeven wordt. Dat begint in je eigen straat, wijk of dorp. Dit geeft uiteindelijk een groot effect op de rest van de stad en het land.
Dus wat moeten we doen? Ons licht laten schijnen! Bijvoorbeeld door veel te lachen, warmte te geven, ademhalen, vrij nemen, een wandeling maken … Doe de dingen die je ziel verdient. Want je bent een belangrijk, prachtig en onmisbaar licht in deze wereld, en we willen die niet laten opbranden.
De kleine dingen maken wel degelijk een verschil.
Op het strand kun je verschillende schelpdieren aangespoeld aantreffen. Een vriend van mij gooide ze allemaal één voor één terug de zee in, waarop ik zei:
'Voor deze maakt het wel een verschil. En voor deze ook.'
To the world you may be just one person,
Brandy Snyder
als ik dit lees is het heel mooi en interessant
BeantwoordenVerwijderenmaar als ik dat van die geleerden lees vraag ik me af hoe die zoiets onderzoeken
.Een @->- voor jou.
een klein ding maakt het verschil. altijd iets.
BeantwoordenVerwijderenLove as always
dimario
De beurs -welke ook genoemd wordt- heeft grote gevolgen voor alles en iedereen op aarde. Een kleine verandereing daar heeft altijd enorme gevolgen, en dat kan 2 kanten op gaan.
BeantwoordenVerwijderenDat van die schelpen, een erg mooi voorbeeld, al zal die aangespoelde schelp eten zijn voor een vogel. Ik laat ze dus altijd liggen om het systeem niet te verstoren.
Alle beetjes helpen denk ik zo :)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Ik vind dit echt een heel bijzonder fenomeen! Ken je de film The Butterfly Effect? Dat is echt een heel goede film met Ashton Kutchner nota bene.
BeantwoordenVerwijderen