dinsdag 20 maart 2012

De ziel

"De Ziel", hoe kunnen we die ons voorstellen?

Maak een voorstelling van een zeepbel of een glazen bol. Ga nu "in" het midden van je denkbeeldige bol staan. Hoe groot je die bol of bel maakt, bepaal je zelf naar gelang je er een voorstelling van kunt maken. Vervolgens kijk je eens rustig in het rond in je voorstelling. Bedenk dat alles wat je ziet, zowel materie als mensen, echt alles, een afspiegeling is van jouw Ziel. Waar je ook bent!

De gespiegelde Ziel

Nu is het de kunst te gaan zien, dat hetgeen zich erin afspiegelt, dus een afdruk is van jezelf. In die afdruk vind en zie je dus van alles. Je hebt je Ziel dus nu "om je heen". We spreken nu dan ook van een “Innerlijke Natuur”. Jouw natuur! Niets staat nu nog los van jezelf en je bent met alles verbonden.
Dat houd feitelijk ook in dat hetgeen wij om ons heen hebben, onze eigen creatie is. Net zoals je jouw huis inricht met meubels, zo richt je ook je Leven in, jouw wereld (realisering). Ben je bijvoorbeeld innerlijk onrustig, rommelig of chaotisch, dan zul je dat om je heen kunnen terug vinden. Dat betekent dus ook dat je er verantwoordelijk voor bent. Je meubels en je huis moet je immers ook onderhouden. Je gaat nu langzaam de stelling zien: "Zo binnen, zo buiten".

Nu hebben we het gehad over de materie die zich "in" je Ziel bevindt. Buiten materie vind je natuurlijk nog meer.

Actualisering

Zo vinden er om je heen ook situaties plaats in je Ziel. Ze hebben een heel belangrijke boodschap voor je. Want die gaan jou laten zien wie jij bent, waar je staat, wat je nog te leren hebt, waar je, je houding oftewel je mentaliteit zou kunnen bijstellen. Hoe herken je dat dan? Heel simpel. Op het moment dat zich er een situatie voordoet, zul je er misschien door geraakt worden.
Je kan emotioneel worden, geïrriteerd, blij, verdrietig, boos. Dit geeft aan dat het bij je binnen komt. Zou dit niet het geval zijn, dan heeft het je ook niets te zeggen. Is dit wel het geval, dan is het aan jou om de boodschap te gaan leren begrijpen. Je gaat de situatie ook niet langer meer als probleem zien maar als boodschap of leerstuk. Uiteraard vereist het oefening, maar als je bewust wordt van het feit dat je de Ziel om je heen hebt, zul je ook sneller In-zicht krijgen, voor hetgeen je gespiegeld word door je omgeving.

Mentale Ontwikkeling

Om hier voor jezelf enigszins vorm aan te geven, is het goed om je ook mentaal (geestelijk organisatief) te ontwikkelen. Het mentale vertegenwoordigt dus het vormgevende aspect in de Ziel. Dit is nodig om je emotionele wereld te kunnen gaan overzien en vorm te geven. Vaak voelen we dus wel van alles maar kunnen we het niet verwoorden. Het "verwoorden" is dus een mentale ontwikkeling die onder de categorie communicatie valt. Zo zijn er nog vele vormen op het gebied van Mentale Ontwikkeling.  Maar eerst gaan we eens kijken wat zich nog meer in de Ziel bevindt. Daarvoor gaan we haar een beetje proberen te analyseren.

De Inhoud van de Ziel "Polariteit"

We hebben een aantal tegenstellingen gezien.

Je binnenwereld – je buitenwereld

Je mentale kant (denken) – je astrale kant (gevoel, emotie)

Je zult gaan zien dat alles hier op aarde bestaat uit tegenstellingen of polariteiten.
Dit is alleen maar goed. Als er geen tegenstellingen zouden zijn, zouden we niets leren en zouden we niet groeien in bewustzijn, dus ook niet evolueren.

Neem een houten tafel … als de omgeving van de tafel van de zelfde stof zou zijn gemaakt, zou de tafel zich nooit kunnen onderscheiden van de rest en zou de tafel geen tafel zijn. Dus als je je bewust wilt worden wie je bent, heb je onderscheid nodig van je omgeving. In een Eenheid leer je Jezelf niet kennen, maar door jezelf te leren kennen ... groei je wel naar de Eenheid.
Als je dus je Ziel wilt gaan analyseren, zul je dat eerst moeten doen door alle tegenstellingen te gaan herkennen.

Enkele tegenstellingen

Mentaal (+) - Astraal (-)
Mannelijk - Vrouwelijk
Denken - Gevoel
Kennis - Ervaring/Beleving

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van in ons zelf terug te vinden tegenstellingen.

Onderstaand vind je een klein overzicht van de tegenstellingen zoals we ze in de geest benoemen.



Vrouwelijk

Oplossend
Verwarmt
Kleurt (versluiert)
Ontvormt
Informeert
Maakt rond
Verruimt (zet uiteen)
Maakt alles tot een cirkel
Daarmee de oplossing van de som
Daarmee de oplossing van het probleem
Ontwikkelt (uit verband)

Door bewustwording van deze tegengestelde eigenschappen onstaat er een brug tussen de innerlijke en de uiterlijke wereld. Deze tegenstellingen zijn in alle aspecten in ons dagelijks leven terug te vinden. Naarmate de groei in bewustwording zich meer realiseert, zullen deze twee één worden en kom je in de wereld van het Lager Zelf. Een gedualiseerde éénheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter