Ik ervaar een emotie door een persoon, situatie of door iets wat iemand doet of zegt. Ik besef dat het niet persoonlijk bedoeld is, maar om mij de mogelijkheid te geven om iets, wat ik nog niet verwerkt heb, alsnog te verwerken. Ik accepteer deze emotie, want dit is hoe ik mij op dit moment voel. Ik ervaar dus deze emotie in mijn lichaam volledig, net zolang totdat het wegebt. Dan vraag ik mezelf af, wat heb ik hier van geleerd? Welke ervaring heb ik ervaren?
Voorbeeld
Ik word kwaad. Deze kwaadheid mag er zijn, want dit is gewoon hoe ik mij op dit moment voel. Ik ervaar deze emotie volledig, ik doe voor de rest er nog niets mee, net zolang totdat het wegebt (de bekende uitspraak eerst tot 10 tellen). Dan zeg ik de ander op een rustige manier wat ik ervan vind. Later (of als het kan tegelijkertijd) vraag ik mezelf af wat waarom ik kwaad werd.
Was het omdat ik beperkt werd in mijn vrijheid, dan is de ervaring voor mij hoe het is om niet te kunnen zijn wie ik ben.
Was het omdat ik gekwetst werd, dan is de ervaring voor mij dat ik bepaalde verwachtingen van de ander had waaraan de ander niet voldeed en dus hetgeen betekent dat ik de verwachting bij de ander zocht en mezelf nog niet bewust ben.
Was het omdat ik gewezen werd op een soort van schuldgevoel, dan heeft de ervaring voor mij met vergeving te maken, ik was dus eigenlijk kwaad op mezelf en heb me mezelf nog iets niet vergeven.
Ws het omdat ik angst ervoer, dan heeft de ervaring met veiligheid te maken en dat betekent voor mij niet in contact te zijn met mijn eigen innerlijke bron.
Het gaat er dus niet alleen om, om de emotie te ervaren en los te laten, maar ook om wat deze je wilt vertellen. Uiteindelijk gaat het om de ervaring die je ziel wil meemaken. (levenslessen)
Waarom moeten we loslaten?
Om alles van ons af te gooien. Alles, houdt ook in dat er mensen en situaties, heden, verleden en toekomst losgelaten kunnen gaan worden.
Wanneer te gebruiken?
Bij iedere gebeurtenis en bij iedere situatie. De hele dag door, als er iets is wat je enorm bezig houdt, maar vooral voor het slapen gaan. Dan ga je een rustiger nachtrust tegemoet. Sta je 's morgens uitgeslapen op.
Waarom?
's Nachts moet onze geest tot rust komen. Ga je met een beladen geest naar bed, dan zul je de volgende ochtend erg moe wakker worden.
Wat gebeurt er dan?
Alles wordt overzichtelijker, je staat los van situaties, mensen enzovoort. Je gaat relativeren.
Ook over mensen?
Ja, ook over mensen. Je gaat ze van een geestelijke afstand zien. Je kunt er dan beter mee omgaan. Situaties kun je beter beheersen en aanpakken.
Hoe gaat het loslaten in zijn werking?
Het gaat als volgt: Visualiseer een bal, daar in gooi je alles wat je bezig houdt. Benoem de emoties, situaties, personen of wat je bezig houdt. De bal gooi je over een berg. Als de bal terug komt, blijf gooien. Als dat gebeurt, dan kan je zien hoe je met iets bezig bent. In het begin moet je eerst uiteraard wennen en oefenen.
Lukt het weggooien helemaal niet, kies dan een andere methode om die bal kwijt te raken. (spoel hem door, begraaf de bal).
Uiteraard moet je dit in het begin regelmatig oefenen. Maar als je het eenmaal goed kan gebruiken, dan heb je een enorme ontladingsmethode.
Denken
We denken de hele dag door. Dag en nacht. Maar waar denken we aan? Dat hangt sterk af waar je mee bezig bent. En wat je voor de rest nog te doen hebt. Het denken op zich moet je gebruiken wanneer je het nodig hebt. Niet om te piekeren en dingen nogmaals overdenken. Dan ben je namelijk constant met dezelfde gedachtes bezig. Het brengt je niet verder. Hier kom je het loslaten in tegen. Door het van je af te kunnen zetten, wat je zo bezig houdt, kan je ook nog gewoon andere dingen, mensen en dergelijke zien. Vandaar dat mensen zeggen: "je bent er zo mee bezig, dat je de rest niet ziet". Maar wat zie je dan niet, wat een ander wel ziet? Een hele hoop!
Beginnen met de antwoorden. Daar zocht je naar. Maar omdat je er zo mee bezig bent, zie je het niet. Anderen die er vanaf staan, overzien dus beter. Vandaar dat het vaak makkelijker praten is met iemand die los staat van situaties. Maar dat kan je zelf ook doen. Er van af staan. Het van je af gooien.
Op zoek naar mijn ik
Wie ben ik eigenlijk? Dit is een vaak gestelde vraag van veel mensen. Omdat deze vraag heel belangrijk is gaan we hem ook stellen. Aan IK. De vraag wordt gesteld aan je eigen ik. Daardoor ga je op zoek naar jezelf. Hoe doe je dat?
Vragen stellen
De vraag "Wie ben ik?", "Wat wil ik?" en "Hoe doe ik dat?", zijn basisvragen, die je gaat stellen gekoppeld aan het loslaten. Een vraag stel je drie dagen, dan de volgende vraag.
Dus:
Dag 1, 2 en 3:
Loslaten, wat ik bij je gezien heb. Je stelt de eerste vraag: "Wie ben ik?".
Dag 4, 5 en 6:
Loslaten, wat ik bij je gezien heb. Je stelt de tweede vraag: "Wat wil ik?".
Dag 7, 8 en 9:
Loslaten, wat ik bij je gezien heb. Je stelt de derde vraag: "Hoe doe ik dat?".
Wat gebeurt er nu eigenlijk met mijzelf?
Aan de ene kant laat je de belasting los. Daardoor ga je als het ware, pellen. De negatieve situatie, die op jezelf lag, gaat weg. Langzamerhand komt je ik te voorschijn. Maar als je niets aan je ik vraagt, blijft je ik klein. Door het vragen te stellen, laten we onze ik naar boven komen. Ik ga groeien, daar kan ik wat mee. Daardoor ga ik op zoek naar alles wat ik leuk vind. Waarin ik mezelf kan vinden. Maar ook kan ik verder gaan. Zowel letterlijk, als geestelijk.
Na het uitvoeren van deze remedie is het verboden te denken. Dat wil zeggen dat je niet meer aan de vragen mag denken.
Waarom niet?
Omdat, wanneer je het eerst loslaat, eruit gooit, daarna de vraag stelt, die naar je onderbewust zijn gaat. Net zo makkelijk ga je door het denken, de belasting terug halen. De vraag wordt dan niet naar je onderbewustzijn doorgestuurd.
Overigens werkt dit ook als je gewoon bezig bent. Stel je bent aan het werk. je komt een obstakel tegen. Je gebruikt de remedie loslaten en je stelt een vraag: "Hoe los ik het op?". Dan zal je zien, dat niet lang hierna, je iets te binnen schiet. Hoe je deze situatie op kunt lossen. Gooi dan bij het obstakel ook je emoties erin. Dit kun je gebruiken wanneer je er boos over bent of teleurgesteld. Maar ook bij verdriet, pijn, wanhoop, paniek. Door dit toe te passen ben je er niet meer zo emotioneel mee bezig. Het komt van je af te staan. Is het een heftige situatie, dan zul je het vaker van je af moeten gooien. Soms wel tien keer achter elkaar.
Tot slot
Doordat "het" van je afstaat, ben je er niet meer mee bezig. Omdat je aan je onderbewustzijn de vragen stelt, gaat je onderbewustzijn op zoek naar de oplossing. De antwoorden liggen in de etalage van het leven. Soms letterlijk. Vaak krijg je antwoord (je herkent het). Als je per ongeluk aan het zappen bent en je ziet in korte tijd op diverse TV programma's een antwoord, is dat het ook. Als jij het maar herkent.
In eerste instantie voel je niet meteen dat je aan het veranderen bent. Maar als je terug kijkt, zul je zien, dat je dingen gaat doen die je voor deze tijd niet durfde. Of het duurde dagen of langer voordat je het deed. Nu ga je dingen doen, zeggen zonder de angsten, boosheid en dergelijke. De blokkades worden opgeruimd (weggegooid). De oplossing komt door de vraag ook zo te stellen. Wees creatief, bedenk vragen om de situatie of mensen heen.
Wat er ook kan gebeuren, is dat er stukjes puzzel op z'n plaats gaan vallen (inzicht).
De remedie werkt gewoon. We voelen ons niet anders, wel zekerder, vrolijker. En daar gaat het om.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat een reactie achter