vrijdag 20 juli 2012

Bezieling


Je inspiratie, of bezieling, is in mijn beleving de combinatie van je ideaal en de visie die je hebt op je onderwerp. Inspiratie is aanstekelijk, en kan overgebracht worden. Je kan met jouw inspiratie anderen inspireren. Inspiratie is de manier waarop je met passie over je visie kan spreken. Het moment dat je op het puntje van je stoel net iets harder zit te spreken. Je weet wat je wilt vertellen, en je weet voor jezelf ook dat dit de richting is die het moet krijgen.

Visie is de mogelijkheid om richting aan je passie of ideaal te geven. Passie en ideaal zijn als het hout in de kachel, maar zonder de kachel zelf wordt het een ongecontroleerd vuur. Je moet je krachten richten zodat je kunt uitleggen wat je anders wilt, waarom je dat wilt, en bovendien hoe. Dit is een noodzakelijke stap om niet door de wereld als 'dromer' gezien te worden.

Je passie moet landen en nestelen in de realiteit van elke dag. Er schuilt een gevaar in; dat je daardoor contact verliest met je passie of ideaal, omdat de realiteit soms onbuigbaar en groot lijkt. Houd contact met de oorspronkelijke reden waarom je dit ooit bent gaan doen, en laat je niet uit het veld slaan. Dit is wat maakt of je wel of niet gaat 'slagen' met je ideeën.

Groter dan de som

Op het punt waarop je passie en inspiratie elkaar vinden, gaan ze elkaar versterken. Op dat moment is er geen twijfel meer over wat je wilt bereiken. Je hebt zicht op wat je richting is, en hoe je daar gaat komen. Combineer dit met je talent en je gebruikt alle aspecten die je vanzelf energie geven. Je doet wat je goed kunt, voor een doel waar je voor gaat. Dat zegt niet automatisch dat je dit alleen kunt. Het kan zijn dat je anderen moet betrekken, en hun talenten kunt aanspreken om samen aan een doel te werken! Je hebt niet in je eentje alle talenten in huis om een grotere verandering in te zetten. Vind dus aanvullende talenten in je omgeving, en vernieuw samen.

Zet door

Een van de belangrijkste realisaties is dat het vaak een lange weg is. Het is soms aantrekkelijk om te denken dat je het niet gaat 'winnen' en dat je het beste kunt opgeven. De kracht van de vernieuwers is dat ze het te belangrijk vinden om op te geven. Ze zetten door.

Nietzsche zei het volgende:

"Iedereen heeft een aangeboren talent, maar weinigen bezitten het doorzettingsvermogen, het geduld en de energie om een echt talent te worden, om zichzelf waar te maken en hun talent om te zetten in daden".

Waarde toevoegen

Ik schrijf dit nu in de context van een groter doel bereiken. Maar op de allerkleinste schaal is dit een ontzettend krachtige manier om met je dagelijks leven om te gaan. Als je weet waar jouw talenten en je onderwerpen liggen, kan je daarmee ook een baan zoeken bij een werkgever. Ik zie nog teveel mensen iets doen omdat ze het nu eenmaal kunnen, maar er niet echt blij of warm van worden. Dan kom je in mijn idee nooit tot een echte toegevoegde waarde met wat je doet. En wat wij als 'BV Nederland' in de toekomst nodig hebben is dat iedereen waarde toevoegt. Dat wij allemaal vanuit onze kracht een deel van de vernieuwing en creativiteit zijn.

Word een vernieuwer!