vrijdag 20 juli 2012

Leegte


Het was vroeger normaal om te denken dat een man een vrouw nodig had om gelukkig te zijn, of andersom. De man ging naar het werk. De vrouw zorgde voor de kinderen, het huishouden en eten op tafel. Ook het groepsgeweten wat eeuwenlang in het bewustzijn gegrift stond. Deze denkbeelden zijn door de jaren heen ‘verouderd’. Ook al worden mannen beter uitbetaald, de mens wordt gezien als mens. Natuurlijk zijn er bepaalde groepsculturen/ werkculturen waarin het verschil wel duidelijk benadrukt wordt.

Zowel de mannelijke energie als de vrouwelijke energie is in elk individu aanwezig. Op ziel niveau is de ziel onzijdig. Ik bedoel hiermee dat er geen onderscheid wordt gemaakt.

De ziel/ bezieling is verbonden met de bron van het leven. Iedere ziel heeft zijn / haar eigen individuele lessen geleerd, zijn/haar eigen pad te volgen.

Terug te komen op 'een ander nodig hebben' om gelukkig te zijn : Ieder mens heeft in zijn/ haar leven te maken met afscheid nemen van een ander. Dit kan een partner zijn, de wegen van vrienden die een andere kant op gaan, familiebanden die uit elkaar vallen door omstandigheden. Het zijn allemaal situaties die plaats kunnen vinden in het leven.

Het gevaar van dit soort situaties is dat er een bepaalde leegte ontstaat. Het gemis van iemand die er eerst was, die een stukje leek op te vullen van de persoon die dit gemis ervaart.

Vaak wordt het woord 'Leegte' hiervoor gebruikt. In de kindertijd hebben kinderen veel liefde, aandacht en zorg nodig, ook de emotionele band met de ouders is belangrijk. Toch kennen veel mensen het gemis van een binding met (één van) de ouders.

De leegte die in de kindertijd ontstaat, is de leegte die veel mensen in de loop van hun leven proberen op te vullen. Dit kan een oorzaak zijn van verslavingen, ego gedrag. Onbewust veel eisen van anderen in de omgeving om het gevoel te krijgen 'geliefd' te zijn.

Dit soort onbewust gedrag wat eigenlijk in de kindertijd is ontstaan, kan voor veel leed zorgen. Die leegte is iets wat verwerkt dient te worden, niemand is daar in het Hier en Nu verantwoordelijk voor dan de persoon zelf. Die leegte kan niet opgevuld worden door een verslaving, liefde eisen/ vragen van een ander.

Veel mensen herkennen echter dat onbewuste gedrag niet en creëren veel leed voor zichzelf. Het Universum wil op die manier aangeven dat men naar binnen mag keren om onverwerkte emoties, pijn, verdriet, leegte te verwerken.

Deze leegte kan de uitingsvorm hebben van minderwaardige gevoelens, negatief in het leven staan, zelfs manipulatief met anderen omgaan om 'gelijk' te krijgen. Allemaal gedrag wat het ego voedt.

Eenzaamheid wordt vaak gecreëerd zodat men in hun eigen kern kan komen. Het is daarbij de bedoeling om bewust te worden van jezelf. Geen gedachten over anderen, boosheid naar anderen toe. Dat zijn allemaal onderdelen van het 'ego', die juist emoties zoals pijn en verdriet wil vermijden (en daar het liefst een zondebok voor nodig heeft).

Leegte of vervulling is dus de uitkomst van de keuze die je zelf maakt in het leven. Ieder mens ervaart wel eens alleen zijn, of dit een lijdensweg wordt, of een stuk versterking van je eigen Zijn, Dat is aan jou.

1 opmerking:

Laat een reactie achter