maandag 10 september 2012


Het boek der gebeurtenissen ligt altijd open in het midden.

Wyslawa Szymborska

Wanneer we een ongeluk of een ramp meemaken, of wanneer we worden geconfronteerd met een ernstige ziekte, zijn we in eerste instantie slachtoffer. Centraal staat de ervaring van machteloosheid. Er is ons iets overkomen, er is ons iets aangedaan - 'out of the blue' en we zijn sprakeloos.

Het boek der gebeurtenissen ligt altijd open in het midden, maar het maakt wel een verschil of er een besef is van begin en eind, een kader, paginanummers, een isbn, een gebonden kaft met een titel.

Het is een ander gevoel wanneer het boek uit elkaar is gevallen en de bladzijden zonder paginanummers zijn verspreid door de ruimte. Als slachtoffer sta je met de bladzijde van het Nu in handen zonder context, zonder aanleiding, zonder toekomst. Een fragment, een flard tekst zonder script. En eigenlijk is je neiging om de eerste de beste papierversnipperaar op te zoeken, maar je weet niet waar je het zoeken moet. Chaos. Dus zit er maar een ding op en dat is de andere bladzijden zoeken, lezen, op zoek naar herkenbare fragmenten, het geheugen herstellen, chronologiseren. Maar een ding is zeker, het zal nooit meer hetzelfde verhaal worden.

Ernst BohlmeijerDe verhalen die we leven
Maar wel weven we van binnen
Onophoudelijk
Van de duurste en taaiste materie
Heel precieze en doorzichtige webben.

Waarmee orde geschapen wordt
En de chaos
Tijdelijk en telkens opnieuw
Wordt bedwongen.

En waarin wij datgene vangen
Dat op zo'n ogenblik
Misschien zin genoemd kan worden.

M. Vasalis