zaterdag 17 november 2012

Gedachten


Onze gedachten sturen ons leven. Onze gedachten zijn de instrumenten die ons op situaties doen reageren, die ons laten functioneren hetzij slecht of goed. Ze sturen de gehele dag prikkels naar ons zenuwstelsel dat conform reageert. Denken we aan liefde krijgen we kriebels in de buik, denken we aan ziekte krijgen we meer pijn of worden we zieker, denken we aan hoop krijgen we prikkels van geluk, neerslachtigheid is een prikkel veroorzaakt door de manier van denken die ons verlamd en depressief laat voelen.

Als we weten dat ons denken, voor een groot stuk verantwoordelijk is voor de gevoelens, en de manier van reageren op situaties, kunnen we dat denken ook sturen. Wellicht het moeilijkste, is die gedachten die ervoor verantwoordelijk zijn dat ons leven overhoop gooit, om die te elimineren. Maar waar een wil is is een weg, als we met ons innerlijke contact zoeken in stilte, is het mogelijk onze gedachten te beginnen onder controle te krijgen, en kunnen we bepalen hoe we ons voelen en reageren. Met dat verschil dat we nu onze gedachten controleren, en ze niet langer hun zien laten doen, we zijn heer en meester over ons zelf, en kunnen verslavingen, ruzies, negativiteit de baas en sturen ze weg. Alle begin is moeilijk en zeker als we onszelf op dat gebied gaan waarnemen, want we komen in een tweestrijd terecht, van de ene kant willen we veranderen, van de andere kant is er twijfel en pijn, en dan is er maar één ding dat we nodig hebben, en dat is een sterk geloof en doorzttingsvermogen. Uiterlijk veranderd er niets, alleen van binnen is er verandering merkbaar bij jezelf, omdat je anders begint te denken en je andere woorden gaat gebruiken, die je oppikt in bladen, in boeken, in liedjes en films, en die je gaat gebruiken in je anders denken.

Situaties die je kwaad maken zullen nog steeds je pad kruisen, maar je manier van reageren wordt anders, je luistert vlugger naar je lichaam, je innerlijke stem is attent en de signalen die gestuurd worden, worden opgevangen en er wordt vlugger gereageerd door jezelf. Je bent je bewust van dingen die moeten veranderen, en begint eraan te werken, situaties overheersen je denken niet meer je raakt er vlugger vanaf, je wordt je eigen zelf en de innerlijke veranderingen, gaan zich na verloop van tijd ook naar buiten keren. Kortom wat innerlijk groeit uit zich buitenwaarts. Je gedachten bepalen je functioneren, laat ze je niet overheersen en werk eraan.