vrijdag 7 december 2012

Kaizen


Iets afmaken, discipline, zelfvertrouwen, sneeuwbal effect, opvoeding en km's maken. Allemaal termen die te maken hebben met je doel bereiken.


Pianoles

Er werd een tweedehands piano aangeschaft. Een piano lerares is snel gevonden. Een paar straten verderop gaf een docent van de muziekschool extra lessen aan huis. Lekker dichtbij en gezellig bij iemand op de zolderkamer, wat wil een mens nog meer? Geen concertpianist worden maar gewoon een huis en tuin pianist die op aanvraag een paar leuke deuntjes kon wegspelen. Je begint met goede moed, bezoekt één keer per week de les, en probeert dagelijks te oefenen. Na een jaar stop je. Waarom lukt het project niet? Waarom is het zo moeilijk om iets vol te houden en door te zetten? Waarom mislukken veel goede voornemens zoals afvallen, meer sporten of de administratie bijhouden?

Een blijvende verandering bereik je niet door een radicale ommezwaai maar door kleine stapjes te zetten. Door te veel met 'het doel' bezig te zijn, vergeten we in van het moment te genieten en streef je eigenlijk je doel weer voorbij. Want een ieder die 'de Alchemist' heeft gelezen, weet dat de reis naar je doel belangrijker is dan het doel te bereiken.

Kaizen is een mooie Japanse methode om een bepaald doel te bereiken. Kaizen leert je om bizar kleine stapjes te zetten. Wil je meer gaan sporten en lukt het ondanks alle pogingen niet, begin dan bijvoorbeeld met één minuut bewegen in de huiskamer voor de televisie. Zet de kookwekker, houd dit vol en wees trots op je resultaat. Bovendien voel je hoe fijn het is om in je drukke schema toch te hebben gesport. Het gaat erom dat je haalbare doelen stelt die niet afschrikken. Zorg dat het geen wat je doet, past in je dagelijkse routine, zodat het daar ook een onderdeel van wordt.

Kaizen is meer dan een methode, het is een levensfilosofie. Kaizen betekent letterlijk 'verandering' (kai) om 'goed te worden' (zen), veranderen naar beter dus. Een andere definitie van het Japanse gebruik van Kaizen is 'uiteen halen en opnieuw in elkaar steken op een betere manier'.

Een reis van duizend kilometer begint bij de eerste stap.