vrijdag 7 december 2012

Wat als?


Wat als?
Een vraag die we onszelf vaak stellen.

Wat als geld geen rol in jouw leven zou spelen? Denk maar eens heel goed na over deze vraag, neem hier maar eens goed de tijd voor.

Stel je eens voor dat geld geen rol in je leven speelt? Hoe zal jouw leven er dan uit zien? Voor een heel groot gedeelte van ons leven zijn we bezig met 'geld'. Er wordt van ons verwacht dat we als kind al moeten bedenken wat we willen studeren. We zitten al op jonge leeftijd achter de schoolbanken om ons voor te bereiden op het grote leven waarin we moeten werken, geld verdienen. Dit klinkt als je het zo leest natuurlijk wel erg plat, want natuurlijk geeft werk ook voldoening. Maar serieus, als je er heel plat naar kijkt, is het ook gewoon zo. We weten niet beter dat dit concept zo werkt en dit geven we al decennia/ eeuwen door aan ons nageslacht.

Natuurlijk streven we naar een leven waarin al je dromen uitkomen, alleen wanneer je een groot gedeelte van je leven bezig bent keihard te werken om je dromen 'te betalen' waar halen we de tijd dan nog vandaan daadwerkelijk deze droom te verwezenlijken? Rekeningen moeten betaald worden, onze primaire levensbehoeften kosten veel geld en dat is het systeem waar we nu eenmaal in leven.

Wat ik nu aan je vraag is om 'geld' geheel los te koppelen van wat je echt wil in het leven. Moeilijk hè? Wat zou er met de wereld gebeuren als geld geen rol zou spelen? Dat je geen rekeningen hoeft te betalen, maar dat je alle tijd kan besteden aan dingen die jou als mens boeien, zonder materialisme, zonder stress en zonder dwang. Geen deurwaarder, geen afbetalingsregelingen. Nee ...

Tijd ... Tijd om je dromen te verwezenlijken, dromen die niets met geld te maken hebben, maar dromen die te maken hebben met persoonlijke doelen, ontwikkelingen, groei of liefde. Hoe zou jouw wereld er dan uit zien? Zou je de natuur in trekken en daar de ultieme rust vinden? Of zou je de wereld gaan verkennen, culturen willen ontdekken.

De wereld ligt aan je voeten, je kan alles doen wat je wilt, niets kost geld, geld bestaat niet.

Ik vind het best lastig hierover na te denken, geld verdienen zit namelijk zo diep in ons systeem dat het moeilijk voor te stellen is zonder geld te leven.

Dus mijn antwoord op deze vraag is: Doe iets wat je leuk vindt, waar je nieuwsgierig naar bent en waar je goed in bent. Dan komt het geluk je vanzelf tegemoet. En dan is in dit geval 'geluk' geen 'geld.'