woensdag 23 januari 2013

Lessen van Pippi Langkous


Met haar levenslust, haar onnavolgbare logica en haar tegendraadsheid is Pippi Langkous voor velen een heldin. Wat kunnen we leren van Pippi's sprankelende creativiteit?

Vrijheid blijheid

Pippi doet waar ze zin in heeft en niet alleen omdat ze financieel onafhankelijk is door haar koffer vol gouden munten. Als ze zin heeft om zich uitbundig te verkleden of om op reis te gaan, dan doet ze dat gewoon. Leven is lol maken.

Slik niets voor zoete koek

Pippi weet vrijwel niets van alle gewoontes en afspraken die de grotemensenwereld al voor haar heeft gemaakt. Ze slikt ze dan ook niet voor zoete koek. Wachten totdat je op een theevisite limonade en een koekje aangeboden krijgt? Daar heeft ze nog nooit van gehoord. Dat je in een circus moet betalen om alleen maar te kijken vindt ze ook maar vreemd. Moet je dan tijdens een wandelingetje ook betalen om te kijken?

Zoek naar je eigen oplossing

Pippi weet voor elk probleem een unieke oplossing te vinden. Als ze te laat dreigt te komen, loopt ze achteruit om de tijd terug te draaien. Ook bedenkt ze alternatieve manieren om haar huis schoon te maken met dweilen onder haar voeten. Zo wordt een schoonmaakbeurt een leuk spel.

Keer de regels om of help ze om zeep.
Met haar anarchistische creativiteit en tegendraadsheid weet Pippi de benauwende regeltjes van de volwassenen te omzeilen of om zeep te helpen. Liever maakt ze haar eigen afspraken, die ze onderbouwt met een ijzersterke kinderlogica. Zo slaapt Pippi met haar grote schoenen op haar kussen.

"Dat doen ze in Guatamala, dat is de enige manier
om te slapen", zegt ze.

Maak je eigen fantasieën waar

Aanspoelen op een onbewoond eiland zoals Robinson Crusoë, dat willen Tommy en Annika ook wel eens beleven! Pippi 'regelt' een schipbreuk op een eilandje in de buurt, waar de kinderen onbekommerd dromen van een toekomst als zeerover. Pippi heeft zelfs voor een lege fles gezorgd, want 'wat moet je als schipbreukeling beginnen zonder fles?'Zorg voor jezelf en je vrienden

Pippi kan zich volledig zelf redden en ze komt er rond voor uit als ze iets niet wil. Ze is overtuigd van haar eigen kracht en blijft trouw aan zichzelf. Grote mensen vinden het maar niks dat een negenjarig meisje alleen in huis woont. Maar als Pippi verneemt dat apen en paarden niet mee mogen naar het kindertehuis, wijst ze die oplossing van de hand.

"Dan moeten jullie de kinderen voor jullie kindertehuis maar ergens anders vandaan halen", zegt ze op besliste toon.

Pippi heeft een hart van goud en weet ook wat haar vrienden nodig hebben. Zo geeft ze Tommy en Annika elk een cadeau uit haar schatkist, dat precies past bij hun geheime wensen.

Richt de wereld in naar je eigen zin

Pippi vindt het geen enkel probleem dat mensen nieuwsgierig kijken naar haar zomersproeten, peenkleurige vlechten en haar enorme schoenen. Het is juist spannend om anders te zijn en een kleurrijk leven te leiden. Voortdurend wil ze ontdekken wat ze kan en wat ze nog kan leren. Daarbij ziet ze overal kansen en probeert ze overal het beste van te maken. Zo is er iedere dag een nieuw avontuur. Want in Villa Kakelbont is niets verboden en niets onmogelijk.

Go slow

Pippi heeft nooit haast en maakt zich nooit druk over iets in de toekomst. Ze zit tevreden in een boom of op haar veranda, zingt een liedje, regelt een limonadeboom voor de buurtkinderen en is gelukkig met zichzelf en de wereld. Ze verwacht niemand en toch is iedereen welkom.

Toch nog een probleem?
Dan is er altijd nog de fantasie.

Toch is Pippi soms eenzaam. Dat is wèl een echt probleem, maar zelfs hierbij legt ze de nodige inventiviteit aan de dag. Zo verzucht Pippi op een dag dat ze ook wel eens post wil. Ze schrijft een brief aan zichzelf en leest die vervolgens vol verbazing voor. Ook liegt Pippi Langkous er op los en schaamt zich daar niet voor. Hoe sterker het verhaal, hoe meer lol.