donderdag 31 januari 2013

Tips voor jouw succes



Stel, je bent ergens in Afrika en om verder te kunnen, dien je een olifant op te eten. Vraag niet waarom en kijk vooral niet naar de ethische kant van het verhaal maar ga even mee in die gedachte. Daar ligt hij dan voor je, helaas dood, en jij staat daar met je mes en vork in je handen. Wat nu te doen? Hieronder een aantal tips die je kunt toepassen om deze ogenschijnlijk onmogelijke taak te doen:

Werk terug vanaf de deadline

Weet je wanneer de olifant op moet zijn? Dan is dat natuurlijk je deadline en die is vaak heilig. Reken dus vanaf die deadline (of beter: paar dagen er voor zodat je een buffer hebt) terug naar vandaag en plan activiteiten realistisch in per dag, stel daarbij haalbare doelen die af moeten. Zo heb je meteen overzicht en richting!

Betrek er hongerige mensen bij

Vaak denk je dat je alles alleen dient te doen en het zelf moet bedenken. Dit is ten onrechte dus betrek er mensen uit je omgeving bij. In de metafoor staan hongerige mensen voor mensen die graag willen. Stel dat jij iets niet zo goed kan en iemand anders is er wel goed in en wil heel graag, betrek die er dan bij!

Maak er een feestje van

Plezier zorgt er vaak voor dat zaken sneller gaan. Muziek tijdens het werk, zingen gedurende het lopen of gewoon lol maken met elkaar terwijl de werkzaamheden door gaan hebben een bewezen positief effect op de productiviteit. Zorg dus voor een leuke manier om de maaltijden te bereiden; de werkzaamheden te doen.
Bewaar wat stukken in de vriezer voor later.



Soms kan je gewoon niet alles doen en heeft niet alles prioriteit. Dan is het handig wanneer je enkele stukken in de vriezer kunt doen; kunt bewaren tot later omdat ze er nu niet toe doen, niet dringend zijn en misschien zelfs wel minder belangrijk dan de andere zaken.

Zoek goede recepten uit

Niet alles van de olifant is even makkelijk te eten maar zoals we vroeger al geleerd hebben: met een lepeltje suiker gaat het medicijn er zeker in! Dit houdt in makkelijke werkwijzen, goede standaarden en wellicht zelfs weten hoe je sneller en beter de taken kunt doen.

Verwijder alle oneetbare delen

Oké, wanneer je echt de hele olifant moet opeten, dan is de laatste tip belangrijk. Met deze tip er maar vanuit gaan dat het alleen om het eetbare gaat en dan is het verstandig om de oneetbare te verwijderen. Misschien kan je zelfs een afnemer vinden voor de botten en het ivoor. Kijk dus heel goed wat je wel en niet moet doen.

Besteed werk uit

Naast het betrekken van mensen of collega’s, kan het goed zijn dat je sommige zaken gewoon door een ander wilt laten doen. Zoek een goede en betrouwbare leverancier en onderhandel gunstige voorwaarden. Misschien kan je zelfs met gesloten beurzen iets regelen (ruilen tegen wat olifantenvlees of ivoor)

Zorg voor goed gereedschap

Wanneer je daar blijft staan met je mes en vork wordt het een heel lang verhaal. Koop, huur of leen goed gereedschap om de klus goed en snel te klaren. Bedenk ook dat je het aan iemand met goed gereedschap kunt uitbesteden. Het is in ieder geval waar dat een goede voorbereiding het halve werk is.

Maak een juiste volgorde van aanpak

Je zult eerst de huid moeten weghalen of opeten voordat je aan het rode vlees kunt beginnen. Zo zijn er in projecten ook zaken die een bepaalde volgorde hebben zodat het makkelijker werken is. Bekijk wat je eerst moet doen, wat daarna en wat daarna om zodoende effectief te werken en geen zaken dubbel te doen.

Leer improviseren

Plannen maken en beginnen is een grote eerste stap. Het is helaas zo dat je niet alles kunt voorspellen en ondervangen dus sta open voor verandering. Leer om te improviseren: benader het probleem oplossingsgericht en betrek er anderen bij die vaak opvallende invalshoeken hebben. Zijn we weer bij tip 1.

Natuurlijk zal je niet zo snel voor de opgave staan die ik in de inleiding schetste alleen zie je maar al te vaak dat mensen bij de aanvang van het project (wat vaak de grote is van een olifant) verdrinken in de hoeveelheid. Bovenstaande tips kunnen helpen om overzicht te krijgen om het probleem, het traject of project effectiever aan te pakken. Aanbevolen literatuur is onder andere: ‘Prioriteiten’ van Stephen R. Covey.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter