vrijdag 8 februari 2013

Verwachtingen


Verwachtingen hebben we allemaal en jezelf aanleren alleen reële verwachtingen te hebben van uit een bepaalde levenswijsheid, ik heb daar m'n twijfels over. Het enige dat je jezelf wel kan eigen maken is er anders mee omgaan.

Want zonder "verwachtingen" leven neemt ook stimulerende prikkels weg, het gaat echter om de aard van je verwachtingen en wat je er (daarna) mee doet.

Je kan bijvoorbeeld van jezelf zowel positieve als negatieve verwachtingen hebben. Bij negatief denk ik dan aan dingen als; het lukt mij toch niet of; die kwaliteiten heb ik nou eenmaal niet. En in die zin kun je ook denken dat anderen zo over je denken, van je verwachten dus.

In positieve zin kun je je verheugen op de dingen zoals jij verwacht (hoopt) dat ze zullen gaan, maar ook verwachten dat anderen jouw goede intenties zien en als zodanig waarderen. Of gewoon te hoge verwachtingen hebben van je eigen capaciteiten. Dat laatste neemt niet weg dat je gerust naar het hoogste in jezelf mag streven!

Waar het om gaat, is zo met verwachtingen om te gaan dat ze geen "schade" bij jezelf of anderen aanrichten. Komt een positieve verwachting anders uit, wees dan blij met de voorpret die je had en realiseer je wat je er door geleerd hebt.

Komen ze nog positiever uit dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden, wees dan gewoon blij en dankbaar, maar zie de dingen in de juiste verhouding. Dingen kunnen éénmalig zijn en hoeven geen garantie te zijn voor een vervolg!

Natuurlijk geldt dat ook voor negatieve ervaringen.

Dus; verheug je op ... en zie uit naar ...

Maar besef je ook dat je nooit aan de verwachtingen van anderen kunt voldoen.

Afsluitend; wees blij met wat er is en draag datgene waar je minder blij mee bent in vrede met je tot ook dat zich weer oplost!

Het enige dat leven in kwaadheid en teleurstelling oplost is ...
je gezondheid!

Bron tekst: Walters werkwijze