vrijdag 15 maart 2013

Citaten over Engelsen


Als je in Engeland een drukke straat wil oversteken, doe je er goed aan een hond mee te nemen. Geen enkele Engelsman zal ooit een hond omver rijden.

Alec Guiness

Als men de taal met een handschoen vergelijkt, die om een inhoud getrokken is, dan past de Duitse, Franse en Italiaanse te ruim, de Nederlandse te strak, terwijl de Engelse als gegoten zit.

Godfried Bomans

De Engelsen hebben een manie voor frisse lucht, verklaarde Poirot. Frisse lucht is goed voor buiten, daar hoort hij. Waarom zou je hem binnenhalen?

Agatha Christie

De populariteit van het Engels in de wetenschap is mede te danken aan het feit dat iedereen zijn fantasie voor de spelling kan gebruiken.

Tim Groot

De uit het Engels overgenomen gewoonte om samenstellingen van woorden niet langer aaneen te schrijven leidt tot onduidelijk heden.

Meinte Blaas

Een Engelsman is de enige mens die in staat is
alléén in de rij te gaan staan.

Mikes

Engeland heeft tweeënveertig godsdiensten
en maar twee sauzen.

Voltaire

Fransen mogen dan wel beweren dat hun taal betere uitdrukkingsmogelijkheden heeft dan de Engelse taal, het neemt ook anderhalf keer zoveel papier in beslag.

G.H. Schmelzer

Het Engelse klimaat
is één van de oorzaken van het kolonialisme.

Russell Green

Het eten is verschrikkelijk. Niet te beschrijven. Wel heel Engels. We werken het naar binnen en lopen meteen weer de straat op om de smaak met een biertje weg te spoelen.

J.J. Voskuil

Het eten is, naar Engelse begrippen dan, heel goed, dus met twee soorten aardappelen en vier soorten groente, die allemaal net zo smaken als het vlees. Armoede, verborgen achter overvloed.

J.J. Voskuil

Het gebruik van Engelse woorden in de Nederlandse taal heeft al zulke extreme vormen aangenomen dat woorden zoals deeltijdhoogleraar het gewichtigst klinken in de zuiver Nederlandse vorm.

Henk van Sonsbeek

Het is een meesterstuk der Engelsen geweest hun zondag dermate heilig en vervelend te maken, dat zij ongemerkt weer naar hun dagelijks werk verlangen.

Friedrich Nietzsche

Het is gemakkelijk om zichzelf te lachen in kleine dingen, wanneer men zichzelf bewondert in de grote. Vandaar de volmaakte humor der Engelsen.

André Maurois

Het is sowieso een feest om te wandelen tussen de Engelsen en vooral omdat het geen volk is, maar een ras. Een heel goed ras. Humorvol, beleefd, behulpzaam en verschrikkelijk aardig.

Youp van 't Hek

Het veranderen van één bepaalde verkeersregel in het Verenigd Koninkrijk zal een aanmerkelijke bijdrage kunnen leveren aan de éénwording van Europa.

G.S. Winkler

I have a great respect for money. I know how hard it is to earn and keep, especially with our diabolical taxes in Britain. I never get over the fact that sometimes I see more money being paid for a meal than my father earned in a week.

Sean Connery

I like the English,
they have the most rigid code of immorality in the world.

Malcolm Bradbury

If there were enough income-earning opportunities in the Philippines, "Filippina" would not be be synonymous to "maid" in the Oxford English Dictionary.

Aimee Milagrosa

In het algemeen wordt Brits Engels gesproken met een meer beschaafd accent en rijker vocabulair en een elegantere stijl dan Amerikaans Engels, met name wat betreft toespraken door politieke figuren.

S.M. Lemkowitz

Kauwgom is het enige excuus
dat Amerikanen kunnen aanvoeren
voor hun slechte Engels.

R. Boller

Om tot de waarheid te komen trekken de Fransen af, tellen de Duitsers op en veranderen de Engelsen van onderwerp.

Peter Ustinov

Op het continent kun je lekker eten.
In Engeland heeft men goede tafelmanieren.

George Mikes

Sport wordt beoefend op grond van misverstanden die al meer dan een eeuw oud zijn, afkomstig zijn uit de betere kringen die in wat vulgaire vorm over de hele wereld zijn verspreid. Het is allemaal begonnen op de Engelse kostscholen, waar jongens wier vaders niet werkten, een zo goed mogelijke vorming kregen om later ook niet te hoeven werken.

Kees Fens

Stilzwijgen -
Een gesprek met een Engelsman.

Heinrich Heine

There are some observations about the British: They drive on the left! They issue driving licences that are valid for thirty or forty years! They have amazing names like: Goodwill, Eatwell! And they think we are funny?

Alevtyna Yakushevska

This island is almost made of coal and surrounded by fish. Only an organizing genius could produce a shortage of coal and fish in Great Britain at the same time.

Aneunin Bevan

Verengelsing van het Nederlands is niet erg.
Ooit is het ook verfranst.

Robert Freije

Wie de uitspraak van de Engelse taal door de nieuwslezers van de BBC op radio en televisie als voorbeeld neemt, komt in Engeland voor verrassingen te staan.

Martine de Heer

Wie in Groot-Brittannië per trein heeft gereisd, ervaart na terugkomst een afname in het aantal treinvertragingen in Nederland.

Zacharias Lok

Niet alleen Engeland,
doch iedere Engelsman is een eiland.

Novalis
Duits dichter, schrijver
1772-1801

Zomer en winter zijn in Engeland
gemakkelijk te onderscheiden:
In de zomer is de regen iets warmer.

Colin Wilson

De Engelsen houden niet van muziek.
Maar ze zijn dol op het geluid dat het maakt.

Wiet van Broeckhoven

Als Engelsen bij je komen eten,
krijg je een stapel lijken op visite.

John Cleese

Het onderkoelde verstand
danken de Engelsen aan hun open haarden.
Daarbij verbrand je weliswaar je voeten
maar je houdt een helder hoofd.

Pierre Daninos

De Fransen koken,
de Engelsen openen blikjes.

John Galsworthy
Brits schrijver
1867-1933

Zelfs Engelsen gedragen zich als mannen
als er een meisje in de buurt is.

Jayne Mansfield

Het is gemakkelijk om zichzelf te lachen in kleine dingen, wanneer men zichzelf bewondert in de grote. Vandaar de volmaakte humor der Engelsen.

André Maurois
1885-1967

Het is een meesterstuk der Engelsen geweest hun zondag dermate heilig en vervelend te maken, dat zij ongemerkt weer naar hun dagelijks werk verlangen.

Friedrich Nietzsche
Duits dichter en filosoof
1844-1900

De wereld wordt bewoond
door twee soorten menselijke wezens:
De mensen en de Engelsen.

G. J. Renier