woensdag 10 april 2013

Jezelf helpen genezen


Grijp je vlug naar de medicijnen?
Probeer je (de) pijn uit jezelf weg te denken?
Bijt je jezelf op de lip en verzet je je
met alle macht tegen je klacht (en)?

Ziekte en pijn zijn verre van aangenaam.
Maar we kunnen wel ons lichaam zo goed mogelijk helpen
om de pijn en of ziekte te doorstaan en te overwinnen.

Een aantal manieren en technieken,
die jou zouden kunnen helpen
bij je eventuele klacht (en):

Verzet je niet tegen de pijn die je voelt, maar onderga de pijn bewust en stel jezelf open voor genezing. Als door pijn je ademhaling versnelt en je jezelf helemaal druk maakt, zet dan je beide voeten plat op de grond en ontspan je lichaam zo goed als mogelijk is voor jou. Probeer niet aan de pijn te denken, maar juist je gedachtes los te laten. Adem kalm en bewust in - en uit. Verkrampt je lichaam zich, omdat je probeert de pijn te bevechten, zet je beide voeten plat op de grond en ontspan je lichaam zo goed als mogelijk is voor jou. Adem kalm en bewust - in en uit. Kun je met je handen bij de spier(en) komen die zich verkrampen, leg dan je beide handen op deze spier en) en maak je hoofd leeg.

Zonder een hoofd vol spanning, gun je je lichaam de juiste rust en aandacht die het zo hard nodig heeft. Kruip niet meteen onder de dekens, bij een ziekte. Probeer de ziekte bewust te aanvaarden. Vecht er nog niet tegen. Zodra je het gevoel hebt dat je openstaat en werkelijk naar je lichaam luistert, kun je beginnen aan het genezingsproces. Je zult merken dat je lichaam veel meer energie krijgt, om de ziekte te bestrijden.

Heb je geestelijke of lichamelijke rust nodig?

Neem een schaal of kom en vul die met (ijs) koud water. Neem de kom of schaal in beide handen. Ontspan je zo goed mogelijk. Zet deze neer, ter hoogte van je hoofd, naast de plek waar je gaat liggen (slapen). In veel gevallen is het ook verstandig om de kamer waar je rust een beetje te laten doorstromen met frisse lucht.

Als je ligt werkt ontspannende muziek ook als een goed hulpmiddel bij je genezingsproces. Luister naar je innerlijke stem. De ziekte en of pijn zit in jezelf. Maar de genezing komt ook uit - en door jezelf.

Houd van jezelf, schenk je lichaam aandacht en rust, laat de pijn en ziekte niet toe in je gedachtes, drink bewust water, sta open voor jezelf en luister naar je innerlijk.

5 opmerkingen:

  1. het komt er dus vooral op aan om tot rust te komen, en open te staan voor wat gaat komen, een midddeltje dat bij veel helpt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Blauwe plekken oplopen hoort bij 't leven.
    Mijn lichaam zal een tijdje nodig hebben om 't op te ruimen.
    Mijn verstand wil alles 'opbergen' uit angst voor herhaling.
    Tja....zo werkt(e) dat bij me.
    Maar langzaam en stapje voor stapje leer ik het los te laten.....en dat is erg bevrijdend ;)
    Bedankt voor al jouw blogjes....die hebben o.a. eraan meegeholpen dat ik een beter inzicht heb verkregen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. een mooi blog , leerzaam en rustgevend tegelijk
    ik zei tot 2 maart 2007 , ach als de wind draait waait het wel weg , niet dus

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Frisse lucht is sowieso belangrijk. Wie een beetje frisse lucht in de slaapkamer heeft slaapt ook beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gelukkig werkt dit nog aardig voor mij en wil dat graag zo houden...zal eerder oma's raad opvolgen dan pillen slikken. En er zijn middeltjes genoeg om kwaaltjes aan te pakken.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter