dinsdag 17 december 2013

Vergeetachtig: vijf tips om daar een eind aan te maken


Het heeft best een tijdje geduurd voordat ik onder ogen wilde zien, dat ik ook minder ging onthouden. Het reproduceren van informatie kost me meer moeite dan vroeger, en soms vergeet ik ook simpelweg dingen. Of ga twijfelen over mijn opgedane kennis.

Maar nu ik geaccepteerd heb dat ik makkelijker dingen vergeet, wil ik mijn geheugen trainen. Niks ingewikkelds maar op een simpele makkelijk toepasbare manier!

Ik ga ervoor! Jij ook?

Hieronder vijf tips om je brein te trainen
en minder vergeetachtig te worden.

Tip 1

Zeg tegen jezelf of in jezelf wat je aan het doen bent. Bijvoorbeeld: je schrijft een e-mail naar die en die persoon. Dit herhaal je een paar keer in jezelf. Op die manier ga je straks niet twijfelen of je een taak wel of niet voltooid hebt. Deze mentale notitie kun je bij alledaagse en/of belangrijke zaken gebruiken

Tip 2

Als je zit te wachten, kijk dan eens bewust om je heen. Bewust van je omgeving, de mensen om je heen, de lucht of de wandbekleding in het restaurant.

Tip 3

Als je een artikel, aantekeningen of een hoofdstuk in een boek leest, train je dan in het onthouden van de belangrijke punten zonder opnieuw op je laptop of papier te kijken. Je kunt beginnen met het opnoemen van deze vijf manieren om je geheugen te trainen. Het maakt het leven een stuk makkelijker want ook je boodschappen vergeet je niet zo gauw meer. En gesprekken kun je je ook veel beter herinneren.

Tip 4

Echt luisteren naar wat anderen zeggen, helemaal met je aandacht bij dat gesprek zijn. Vrienden zijn soms oprecht verbaasd als ik ze vraag over iets wat ze maanden geleden aan me hadden verteld. Positief bijkomend effect is dat het helpt om een relatie met meer diepgang te creëren.

Tip 5
 
Als ik de tijd neem om te mediteren schieten me allerlei zaken te binnen. Dat is waar ook ... daar liggen de papieren van de auto. Of die rekening moet ik nog betalen, of die boodschappen moet ik nog doen. Door te mediteren ruim ik ook allerlei belastende rommel in mijn geest op en maak ik ruimte voor creatieve ideeën of oplossingen.

Bewaar de tips zodat je ook onderweg ze kunt oefenen.
 
Uit de blog van Janny Leggedoor