maandag 16 december 2013

Dingen die er echt toe doen


Weet jij wat dat is? Weet jij wat er nou echt toe doet? We zijn er zo naar op zoek. Ik hoor het zo vaak om me heen:

"Ik wil doen wat er echt toe doet". Of  "Ik weet helemaal niet wat ik belangrijk vind en ik wil dat opzoeken."

Maar gaan we het antwoord vinden? We willen het bevatten, want als we het snappen weten we wat te doen en zijn we bezig met iets belangrijks, iets dat er echt toe doet. Dan worden we misschien wel een Ghandi.

Een oud verhaal over een meester en een volgeling gaat als volgt. Een man wil heel graag de volgeling worden van meester Muktananda. De man smeekt en smeekt, reist achter hem aan en wil niets liever dan dat Muktananda hem accepteert als volgeling. Hij wil de verlichting bereiken en is ervan overtuigd dat dit zijn pad is. Alleen zo bereikt hij het hoogste op aarde. Na een tijdje vraagt Muktananda waarom hij dat toch zo graag wil.

"Och meester, het is tijd dat ik nu alles van u leer. Ik aanbid u en wil zo graag uw lessen ontvangen."

"Ben je getrouwd?" Vroeg Muktananda. "Kinderen?".

"O, ja meester, twee hele lieve meisjes,
één van 10 en één van 8 jaar."

"Wat doe je hier dan nog?
Ga nu direct naar huis en ga voor ze zorgen."

Dat was de les van Muktananda.

Wat doet er nu echt toe? Er is geen antwoord op te geven. Dat kun je alleen zelf weten. Wat er echt toe doet is dat je in staat bent je acties te richten op daar waar je nodig bent. Meer hoef je niet te doen. Dat is voor iedereen en in elke fase van je leven misschien steeds anders. Ben je bezig met iets wezenlijks als je je huis schoonmaakt? Ja, want je wilt graag in een schone omgeving leven. Ben je bezig met iets wezenlijks als je het schoonmaken door iemand anders laat doen en jij lekker op de bank gaat zitten? Ja, want blijkbaar is het voor jou nodig dat je op de bank zit en even tot rust komt en geniet van het feit dat er iemand is die je helpt. Alleen jij weet wat er echt toe doet en als je daarnaar leeft wordt je vast vanzelf een Ghandi.