woensdag 26 februari 2014

De oudste foto's ter wereld


Oudste camera ter wereld
daguerreotypie camera uit 1839

We kunnen het ons nauwelijks indenken hoe revolutionair de allereerste foto's moeten zijn geweest. In plaats van een nageschilderde afbeelding had je ineens een 'echt' beeld van iemand voor je. En het begon allemaal in de 19e eeuw, met ingenieuze uitvinders die nu bijna allemaal vergeten zijn.

In onze tijd met camera’s op iedere smartphone nemen we wereldwijd meer dan een miljard foto’s per dag. Geschat wordt dat er vanaf het ontstaan van de fotografie in totaal zo’n 3,5 biljoen foto’s zijn genomen. Op Facebook alleen al staan er zo’n 140 miljard. Iedere twee minuten worden nu meer foto’s genomen dan er in de gehele 19e eeuw bij elkaar geschoten zijn. En in die 19e eeuw, om precies te zijn in 1826, begon het allemaal.

De eerste foto ter wereld

De Fransman Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) was al sinds 1793 aan het experimenteren met allerlei soorten lichtgevoelige materialen en chemicaliën. Het projecteren van een beeld op een lichtgevoelige plaat lukte wel, maar iedere keer zodra de plaat aan licht werd blootgesteld, vervaagde het beeld weer.

In 1826 had hij eindelijk de juiste combinatie van stoffen en materialen te pakken om het beeld te behouden. Hij zette zijn camera obscura voor het raam in de werkkamer van zijn huis in het Franse plaatsje Saint-Loup-de-Varennes. Lees hier verder

Oudste foto ter wereld.
'Uitzicht uit werkkamer in Le Gras'
Joseph Nicéphore Niépce

Niépce wordt gezien als de uitvinder van de fotografie, omdat hij als eerste een beeld permanent kon vastleggen. In 1826 legde hij zijn werkkamer in Frankrijk vast op een foto die, in tegenstelling tot zijn voorgaande experimenten, niet verbleekte.

Tegenwoordig schieten we allemaal foto's, om ze vervolgens met een leuke tekst erboven te uploaden op het internet. Vroeger was dat wel anders. Er was een tijd dat er gemiddeld 1 foto per jaar genomen wereldwijd.

In het onderstaande filmpje krijg je een mooi overzicht van de oudste foto’s ter wereld.