woensdag 19 maart 2014

Japanse levenslessen voor in de klas – de kracht van de groep

Hier klikken

Op school heb je geen les gehad in het omgaan met emoties, tegenslagen of het rollenspel dat veel mensen spelen. Om zichzelf te beschermen hebben aardig wat mensen een soort masker opgezet en laten niet gauw zien wij zij echt zijn. En juist dat soort gedrag maakt dat organisaties vaak minder sterk zijn dan ze zouden kunnen zijn.

De Japanse meester Kanamori leert, door zijn manier van lesgeven, kinderen hun emoties weer te uiten. Hierdoor ontstaat er een prettige, goede groepssfeer, waarin je kwetsbaar en ook sterk mag zijn. Een groepssfeer die het boven alles mogelijk maakt dat de kinderen voor elkaar klaar staan en samen groeien. Door emoties met elkaar te delen, beginnen de kinderen het belang van zorg voor hun klasgenoten te ervaren. Hij wil kinderen laten zien hoe waardevol het leven is en plezier te hebben in te zijn wie je bent.

Een film over de Japanse meester Kanamori, een leerkracht die echt onderwijst, door zich niet alleen te richten op het vergaren van kennis, maar juist ook op emotie. Een onderwijzer met een mooie boodschap voor veel organisaties.