dinsdag 15 april 2014

Quote van de week: Vinden dat je geliefde moet veranderen


Vinden dat je geliefde moet veranderen. De quote van deze week is er één waar ik het roerend mee eens ben, en waar vaak over gesproken word. Er zijn er die altijd proberen hun partner te veranderen, terwijl ik van mening ben dat als je écht van iemand houdt, je deze persoon neemt zoals hij/zij is.

Quote

Als je gelooft dat degene van wie je houdt
anders moet zijn dan ze is,
dan heb je helemaal geen relatie met haar.
Je hebt een relatie met een ideaalbeeld in je hoofd.
Je hebt een relatie met je eigen gedachten.


Verliefdheid is projectie. Je denkt iets te zien in een persoon en daar word je helemaal verliefd op. Vaak als de verliefdheid dan wegebt, ontdek je dat die persoon toch anders is dan je aanvankelijk dacht en is er weer een relatie kapot. Vaak hebben vrouwen dan de neiging om vage dingen te zeggen als:

'Hij deed zich in het begin van onze relatie heel anders voor dan hij was'. Dit zal in uitzonderingsgevallen heus wel waar zijn, maar meestal is het toch zo dat jij zelf allemaal karaktereigenschappen aan je vlam hebt toegedicht, die je echt heel graag wilde zien in je partner.

Als iemand na een maand brult dat het echte liefde is, kan ik dan ook nooit anders dan meewarig een wenkbrauw optrekken. Wij mensen zijn zo enorm complex en na een maand (ook al ben je dag en nacht samen) ken je nog lang niet alle facetten van het karakter van iemand. Sterker nog, vaak kennen we onszelf nog niet eens!

Eisen dat je partner verandert, is in mijn ogen dan ook een daad van agressie. Als jij je partner niet kunt accepteren zoals hij/zij is, is dat jouw probleem en zal jij dat aan moeten pakken. En dat pak je dus niet aan door je partner zo te willen veranderen dat hij/zij aan jouw ideaalbeeld voldoet. En daarom vind ik deze quote van Scott Kiloby ook zo mooi. Je houdt niet van je partner, maar van het plaatje van je partner wat je zelf hebt bedacht in je hoofd.