maandag 9 juli 2012

God


Albert Einstein en Stephen Hawking beschrijven wetenschap als een poging om de geest van God te begrijpen. Wat is God? Wat of wie ben jij? Wij, jij en ik zijn materie als we elkaar vastpakken of elkaar zintuiglijk betasten, maar ook zijn we geest als we met elkaar spreken. We kunnen elkaar zien en horen als onze zintuigen in tact zijn. Maar wie wij zijn als wezen is minder eenvoudig om uit te leggen.

God is alles, maar we kunnen deze scheppende energie niet zien, niet vastpakken en in het algemeen geen direct gesprek mee voeren. Als je ervan overtuigd bent dat God niet bestaat, zal je hem niet vinden. Indien we op zoek gaan naar de scheppende kracht die wij God kunnen noemen, dan kunnen we die kracht vinden. Dan bestaat er geen onzekerheid omtrent Zijn aanwezigheid en geen onzekerheid over wat we geloof kunnen noemen.

God is de materie om ons heen, als de immateriële gedachte van onze geest. Wij mensen gaan er vanuit dat we een centrale plaats innemen binnen Gods schepping. We mogen die kinderlijke gedachte best behouden, doch er zullen vele intelligentere energieeën bestaan, die evenals wij een beroep kunnen doen op die plaats in het Universum.

In de tijd van de oude Grieken bestond er geen geloof in hun goden, maar er bestond zekerheid wat het bestaan betrof. Ook vinden wij als West- Europeanen dat een meer Goden cultuur iets primitiefs inhoudt. We beschouwen zo'n polytheïstisch gerichte godsdienst als een basis waaruit de ontwikkeling naar een monotheïstisch denken heeft plaats gevonden. Ideeën dat er voor elke situatie een andere God zou bestaan die het leven van de mensen op aarde mede bepaalt, wordt nu gezien als waanvoorstellingen. Maar dit soort godendom staat dichter bij de mensen zelf, omdat ze werden gezien als entiteiten met menselijke eigenschappen, die onsterfelijk waren. Geschapen door een hogere godheid die een soort abstract begrip vormde. De huidige religies hebben eigenlijk vrijwel hetzelfde grondprincipe en toch bestrijden zij elkaar met oorlogen en terroristische aanslagen.

De werkelijkheid van de scheppende kracht zullen we nooit waarnemen zolang we een mens op aarde zijn. We kunnen slechts een poging doen om de filosofie van de scheppende energie te begrijpen. Dat God in alles aanwezig is kunnen we letterlijk opvatten. In alle elementaire deeltjes, in alle zwarte gaten, in alle gedachten, in alle vormen van menselijke creaties. In alle dualistische zaken, zoals het ja of nee, goed of kwaad, het Yin of Yang. De werkelijkheid van de spirituele filosofie zit in ons denken. Denken in een meerdimensionale werkelijkheid en weten dat alles dat bedacht kan worden een nieuwe werkelijkheid kan generen.

De waarheid is een aanname van een gekozen werkelijkheid. Alles is een expressie van de geest van de scheppende energie die we God kunnen noemen en wij spelen als mensen een mede scheppende rol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter