woensdag 12 december 2012

21 december 2012

Hippies en ander vaag New Age-volkeren roepen al jaren dat de wereld 21 december van dit jaar vergaat. Hierbij baseren ze zich op de maya-kalender die op die dag ophoudt. De maya's zelf zijn hier helemaal niet blij mee.

"We zijn faliekant tegen deze misleiding, leugens en verdraaiing van de waarheid", zegt Felipe Gomez van de Guatamalteekse maya-alliantie aan persbureau AFP. Gomez zegt dat zijn volk, de afstammelingen van de oude maya's die leefden van 2000 voor Christus tot het jaar 900, misbruikt wordt als commerciële folklore. Zo worden er intussen zelfs 'dag des oordeels'-reizen aangeboden. Hij zegt verder dat de complexe jaartelling die de oude maya's gebruikten, absoluut niet door hun nazaten gebruikt wordt. New Age-aanhangers hebben hun eigen interpretatie aan de kalender gegeven en hebben zo de astrologische omwenteling in de oude kalender gekaapt.

Zelfs de overheid van Guatemala doet mee aan de hype. Die organiseert een groot eind der tijden-evenement. Ook hier heeft Gomez geen goed woord voor over. Wat hem betreft kan de staat beter investeren in de bijeenkomsten die de mayagemeenschap zelf organiseert in vijf steden. Die zullen 'respectvoller en heiliger' zijn. Overigens mag dan het einde der tijden nog op zich laten wachten, de huidige maya's zijn er van overtuigd dat er wel 'iets' staat te gebeuren. "Er komen grote veranderingen aan", beweert Gomez. "Zowel op persoonlijk vlak als op familie- en gemeenschapsniveau. Daardoor ontstaat er weer balans tussen mens en natuur."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter