zaterdag 16 februari 2013

Frustratie en ergenissen


Als je jezelf gefrustreerd of geërgerd voelt door een persoon of situatie, vergeet dan niet, dat je niet reageert op die persoon of situatie maar op je gevoelens. Het zijn jouw gevoelens en jouw gevoelens zijn niet de schuld van iemand anders. Geef niets en niemand de schuld van een situatie, zeker niet jezelf. Laat je boosheid en kwetsbaarheid vallen. Probeer ze te accepteren zoals ze zijn.

Je kunt niet in iemands hoofd kijken om te zien van wat of hoe. Hij of zij kan ook niet in jouw hoofd kijken. Voor jou bepalen hoe jij je voelt of doet. Je hebt nu eenmaal altijd mensen die voor anderen willen bepalen hoe te leven. Op alle mogelijke wijzen zich in bochten wringen om aardig gevonden te worden. Al druist het helemaal in tegen zich zelf. Vormen zich een mening over jou zonder werkelijk te weten wie je nu bent. Die in een gedichtenbundel andere dingen lezen dan jij bedoelde, denken dat het je leven is dat je daarin beschrijft. Het zoveel over anderen hebben dat ze niet hun eigen zorgen hoeven te zien.

Geef die mensen geen plaats in je hoofd, deze status verdienen zij niet. Mensen die jou keer op keer kwetsen, zijn jouw vriendschap niet waard. Ook jij bent een persoon om zuinig op te zijn. Frustraties, pijn en angst zijn een deel van je leven. Je kan proberen het hanteerbaar maken. Proberen het een plekje in je leven te geven.

Voorbeeld

Je pakt sommige gebeurtenissen niet van de plank zoals sommige mensen nog wel eens vertellen. Beweringen waar je niks mee kunt. Probeer van zulke mensen een beetje afstand te nemen. Ze vragen energie. Zijn vaak zelf heel onzeker en door hun grootspraak en populisme trachten ze dit te verbergen. Proberen jou een schuldgevoel aan te praten onderwijl zelf op mensen hun ziel trappend.Want jij hebt dan geen begrip voor hun situatie, beweren ze glashard.

Je hebt zelf de keuze om te gaan met deze zaken hoe jij wilt. Het is niet aan hen dit te bepalen. Je een schuldgevoel aan te praten of woorden in je mond te leggen die nooit gezegd zijn. Er zijn nu eenmaal mensen die lomp door je gevoelswereld lopen.

Beoordeel of veroordeel niemand, maar accepteer hem of haar.

Het verleden is herinnering, de toekomst is verwachting. Het heden is ons bewustzijn. Probeer het verleden niet het heden te laten bepalen, het heeft je veranderd.

Niet alleen de goede dingen gaan voorbij maar tijd geeft je ruimte om ook de nare dingen te verwerken, een plaatsje te geven. Morgen is morgen en gisteren was vandaag ...

Probeer te relativeren en laat humor in je leven toe. Durf te veranderen! Hoe meer je je minder plezierige eigenschappen onder ogen durft te zien, hoe gemakkelijker het is om met jezelf om te gaan. Lachen zomaar spontaan lucht zo op. Je voelt je als herboren.

Het is zo moeilijk om in deze maatschappij
jezelf te kunnen en mogen zijn.

Bemoei je méér met jezelf, dan met een ander. Jij bent de belangrijkste persoon in je leven. Jij bent belangrijk. Als je van jezelf kunt houden kun je delen en houden van. Leef het leven en dat is soms al moeilijk genoeg!

6 opmerkingen:

  1. ah ja, ik kan me wel vinden in dit stuk,
    ik denk dat het ook de afdeling verwachtingen is wara je niet aan kunt en wilt voldoen,

    dat geeft problemen,

    lieve groet
    xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. eigenlijk komt het er op neer dat je voor een stuk egoïst moet zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wijze taal.
    Leven is liefde zonder woorden.
    Groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wijs is dit wel, vooral dat stuk van humor in je leven, daar moeten veel mensen eens aan denken voor ze zich met iemand moeien die dat wel doet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan niet reageren op het laatste postje ... kies een moment, heb zoveel momenten gekend die mij dagelijks herinneren aan wat is geweest en wat ik nu heb.

    Op dit schrijven belsuit ik:
    puzzel de stukjes in elkaar
    volg je levenspad
    leef met een ander
    maar denk toch ook even aan jezelf,
    verdriet kan humor mag
    zolang het menselijk blijft ... liefs ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo D.,
    Ja momenten uit het leven, vaak hoe kortstondig ze ook mogen zijn, duren in de herinnering soms een leven lang. Naar gelang de intensiteit van het beleefde ogenblik is de herbeleving des te intenser. Dat geldt zowel voor goede als minder goede belevenissen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter