vrijdag 29 maart 2013

Honden en Zen


Wie dieren observeert en bestudeert, merkt dat dieren geluk strategieën hebben waar wij nog van kunnen leren! Niet alleen honden doen het beter dan wij, maar ook van andere dieren kun je leren! Op veel gebieden van werk, wonen, gezin, gevoelens, familie en gezin, gezondheid en lichaam, zijn dieren ons vaak een neus- of snavellengte voor. Zelfs zonder al die (technische) hulpmiddelen waar wij vaak zo op rekenen. Laat de dieren je helpen menselijker te zijn.

Een aantal Zenregels: Flexibel opstellen, want:

God geeft ons noten,
maar hij kraakt ze niet voor ons."

J. Wolfgang von Goethe

Reageer niet angstig en afwerend tegenover onvoorziene dingen. Beschouw dit als een uitdaging en zeg ja tegen het leven. Angst is de grootse blokkade en vaak wordt die zo gevreesde angst geen realiteit. Verander de stress van uitdaging en verandering in kansen voor je eigen ontwikkeling en levensverbetering.

De kracht zit hem in de rust.

Er is niets mis mee om te stoppen met springen, rennen, haasten en eens nee te zeggen of jezelf een rustpauze te geven.

Observeren en concentreren maakt het mogelijk dingen te leren, je gedachten te ordenen en kan je energie op een natuurlijke manier laten stromen. Geef jezelf, je gedachten en je thuis alle aandacht.

Periodes van alleen zijn, zijn een noodzakelijk onderdeel voor persoonlijke ontwikkeling.

Doe af en toe je gordijnen of rolluiken dicht, zet je gsm af en trek je bewust terug in je eigen hol/nest.

Regelmatig rusten - en zeker na het eten - is de boodschap, net als onze honden.

Koppig en bedachtzaam zijn als een ezel

Ezels en honden zijn niet koppig maar bedachtzaam en vertrouwen op hun levenservaring. Ze vertrouwen op hun ervaring en blijven kalm om hun eigen mening over de zaken te vormen.

Er is moed nodig om voor je eigen mening uit te komen en het niet altijd eens te zijn, of te doen zoals de anderen. Je hebt een eigen onafhankelijk verstand: zeg nee, durf uit te spreken wat je werkelijk denkt en durf tegen de stroom in te zwemmen. Je omgeving zal je serieuzer nemen en zelf geïnteresseerd zijn in je visie. Het is een prachtig vermogen het gezichtspunt van andere mensen te accepteren terwijl je toch trouw blijft aan de jouwe.

Het geheel is meer dan de som der delen, zei Aristoteles, dus laat ons samenwerken.

In onze maatschappij zijn er tal van egocentrische persoonlijkheden, die zichzelf het geweldigst vinden. Je kunt je deels onttrekken aan de maatschappij en kluizenaar worden. Maar in de maatschappij ben je niet alleen. Je hebt de bakker nodig voor je brood of de winkel voor je meel als je zelf bakt enzovoort. Honden werken samen voor de jacht (om een grotere prooi aan te kunnen vallen), om uit te bereken, om pups groot te brengen, voor sociaal goed voelen. Voor honden is sociaal contact één van de basisbehoeften. Vertrouwen in elkaar, gezellig samenzijn en (fysiek) contact maken, ouderliefde, eetcultuur en dergelijke. Het zijn allemaal dingen die in de dierencultuur belangrijk zijn en waar samen tijd voor gemaakt wordt. Behalve het stoeien en knuffelen vormen de maaltijden en het slapen factoren die families en roedels bij elkaar houd. Want met de langere werkdagen en de stress die ons uit elkaar trekt, is het belangrijk om gezamenlijke vaste momenten in te bouwen.

Niet enkel wij en honden vinden dit belangrijk; kijk ook naar primaten, bevers enzovoort.

Vertrouwen in het leven
en je roedelgenoten geeft je vrijheid.

De alledaagse gevaren zijn aanwezig, maar je kunt jezelf noch je geliefden hiervoor beschermen. Wat moet, zal zijn. Vertrouw op je eigen kracht en die van je familie/roedel en laat (over)bezorgdheid en angst los.

Mediteren, stilte en ontspannen


Je lichaam is ook belangrijk, net als je geest. Als een batterij laden dieren en honden zich op in de natuur. Ze liggen languit op het gras, te gronden. Laden hun batterij en hun dosis vitamine C op in de warmte van de zon. Ontspanning werd niet door ons mensen uitgevonden, maar is diep in de natuur verankerd. Hard werken en hard genieten. Het dagelijks leven is inspannend genoeg en zelfs het kleinste lichaam heeft rust nodig! Stokstaartjes, bruine beren en andere dieren doen het ons voor. Creëer momenten van genot en ontspanning om de dagelijkse verplichtingen te verbinden met de dingen die je leuk vindt, energie geven of ontspannen. Het ontspant lichaam en geest.

We zouden meer aandacht kunnen besteden aan het lawaai in onze omgeving. We zijn inmiddels gaan accepteren dat dat lawaai er nu eenmaal bij hoort, maar het heeft een negatieve uitwerking op energie. Vooral in onze geïndustrialiseerde samenleving zouden we beter kunnen gaan beseffen hoezeer onophoudelijk volstaan en geluid vervuiling in de vorm van elektrische apparaten, verkeer enzovoort. Schudt stress en onrust van je af, zoals honden de waterdruppels van hun pels afschudden, door uit te rekken en te geeuwen.

Ruzie maken en het weer goed maken; niet wrokkig zijn.

Wees ook niet wrokkig of hatelijk tegen jezelf als je in jouw ogen iets verkeerd deed. Het is moeilijk om een dier voor de gek te houden; ze letten meer op lichaamstaal dan het gesproken woord. Wij daarentegen zijn zo gefocust op wat we zeggen, dat we vergeten wat ons lichaam zegt en vaak ook tegenspreekt. Dieren doorzien onze stemming. Een ruzie en woedeaanval is als een litteken op je eigen ziel en ook zichtbaar bij anderen. Geweldloze communicatie, opvoeding en training opent deuren.

Graag vertoeven en opladen in de natuur.

Honden hebben een band met de natuur nooit verloren. Wij vervreemden ons echter meer van hetgeen we houden. Om meer afstand te nemen van de natuur, onder meer waarnaar verlangen. En daarin bestaat gelukkig in kans. We zetten een kleine stap in de goede richting als we ons terugtrekken in de natuur om na te denken. De natuur, of de gedachte aan de natuur, helpt ons gelukkig te zijn. Ook de hulp van de natuur in. De natuur vraagt geen geld, alleen wat aandacht. Tenslotte komen we allemaal van dezelfde bron.

Ik zou iedereen aanraden elke dag vijf of tien minuten uit te trekken in de stilte van de natuur. Hier kun je eigen antwoorden zoeken en alleen accepteren wat je zelf alsmaar vond. Je hebt in jezelf een spiritueel centrum.

Pas je aan aan je omgeving, net als honden.

Honden en andere dieren zijn een kei in het aangaan van de interactie met de omgeving. Bijvoorbeeld door camouflage (het gebruik maken van de vachtklein, vegetatie), het uitkiezen van schuilplaatsen, aanpassing aan klimaat en dergelijke. Bestudeer je eigen kwaliteiten en pas deze aan aan je omgeving, in je voordeel.


Bewegen, rekken en strekken voor fitheid.

Uitgelaten zijn, ook als volwassene. Op een bepaalde leeftijd schaam je jezelf of anderen schamen zich voor jou als je bijvoorbeeld zingt, danst en gek doet. Het gaat er niet om hoe je het doet maar dat je het doet! Het gaat niet om perfectie, maar het gaat om de soepelheid, het lachen en het plezier. Wees niet zo kritisch op jezelf of op je naasten; niemand is perfect. Hoe vaker je je ergert, hoe zwakker de stroom wordt in de hersenen die positieve gevoelens ondersteunen. Het negatieve en lichaam wordt krachtiger inroepen van een vicieuze cirkel. Ga uitdagingen aan om mentaal fit te blijven.

Genieten en leven in het Hier en Nu.

Het is normaal om te willen weten hoe je toekomstige situatie er uitziet. En welke dingen in de toekomst moeten. Hoe kun je nu dingen voorspellen over iets wat nog niet bestaat? Waarom zou je je zorgen maken over mogelijke scenario's die nog geen vaste grond hebben? Maak je geen zorgen om bijzonderheden. Als overtuiging immers sterk genoeg zijn, zullen de bijzonderheden zich voegen naar de omstandigheden. Probeer je niet door ongeduld te laten meeslepen. Geef jezelf de ruimte en de tijd om van je ervaringen te leren in plaats van alles in een keer te willen doen. Gebruik je geuren en zintuigen. Ga in het midden van de dag zonnen in de eerste zon om de nodige dosis vitamine C op te doen, net als honden. Volg je instincten!

Honden oordelen niet.

Honden bekijken en luisteren in situaties. Ze dringen hun mening niet op. Ze vinden het ook niet erg hoe je er uitziet of wat je wel of niet bezit. Zolang je in deze wereld leeft, verdwijnt het ego nooit helemaal. Er is niets mis met oprechte zelfwaardering.

Laat je gevoelens de vrije loop.

Lang werd er over gediscussieerd, maar nu denkt men er gelukkig anders over. Dierenverhalen over frictie tussen verschillende diersoorten, bizarre geaardheid of een verrassende heldendaad zijn algemeen bekend. De overdracht van het emoties op de mogelijkheid om zich in te leven, is revolutionair gezien hoe oud deel van het terrein, waardoor wij dit kenmerk delen met reptielen, vogels, ratten, honden, olifanten, apen en talrijke andere dieren. Honden tonen duidelijk in wat voor stemming ze zijn, kennen bijvoorbeeld uitzinnige vreugde over kleine dingen.

Walt Disney zei ooit: het enige dat we niet kunnen kopen op deze wereld, is met de staart kwispelen als een hond. Onbegrensd rouwen, vriendschappen sluiten, opluchting ervaren, vreugde, respect, liefde en verdriet delen. Het is nooit te laat om gevoelens volledig te ervaren.

Als hondeneigenaars kunnen er over meepraten, uitgelaten zijn als ze thuiskomen of als ze mee mogen. Ongegeneerd grenzen van de ene hoek naar de andere, blaffen, springen tegen ons op enzovoort. Dat wordt hond als voorbeeld nemen en profileren om de onopvallende, aangename dingen in onze omgeving en leven meer trakteer. Tot verrassing in ons dagdagelijks leven opsporen en daarbij kwispelen als een hond. Je kunt geen relaties hebben zonder emoties, dus wees niet bang om je gevoelens te uiten.

Grenzen stellen.

Honden hebben elk hun eigen nest. Het kan een toevluchtsoord zijn om tot rust te komen, om een botje op te eten of gewoon om in diepe slaap te liggen. Ze kennen het belang van grenzen stellen en zo een eigen plek te creëeren. Net zoals het feit dat ze dicht bij elkaar kunnen gaan liggen of zitten, of een persoonlijke afstand respecteren; elkaar de ruimte te geven om persoonlijke dingen te doen. Wij vinden het moeilijk om ons terug te trekken als een ander te dichtbij komt. En we zijn meestal bang om onbeleefd te zijn, en zijn dan liever oneerlijk. Achteraf hebben we daar vaak spijt van. Hoewel we zeer sociaal zijn, is het ook belangrijk om je eigen rust en grenzen te respecteren. Respect voor anderen begint met respect voor jezelf. Eerste belangrijke stap is om van jezelf te gaan houden.

Met je kop, gezicht en oren in de wind.

Lucht je eigen gedachten, lichaam en ook je nest/woning. Laat de lucht en de energie circuleren.

Lucht lost oude gedachten, gewoonten en dergelijke op. Luchtig met de dingen omgaan in plaats van te serieus, maakt dat al een deel van het probleem is opgelost (door de dingen niet nog erger te maken dan ze zijn).

Een frisse wind in je hoofd en nest maakt dat alle rommel weggegooid wordt, letterlijk of figuurlijk.

5 opmerkingen:

  1. met grote interesse gelezen
    en kwam me zelf tegen
    op de hei en in het bos , alwaar ik kom voor de rust maar ook om te rennen en te springen
    het koppie leeg maken
    heerlijk om gek te doen als een jonge hond

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heerlijk om te lezen,
    ik ga dit ook bewaren :-)
    wat ben je toch een heerlijk mens, en wat is het een feest om hier t e komen :-)
    xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zen?
    Toen hij melk morste
    blafte de hond naar de maan:
    alsof het háár schuld.
    © Iris Van de Casteele

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Genieten vandaag op je blogger haha
    Altijd veel te lezen maar het een is leuker dan het ander...of ligt mijn interesse hier meer ???

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter