zaterdag 7 december 2013

Energie vampieren


Vandaag had ik weer te maken met een zuiger eersteklas. Deze zuigers heb je in alle soorten en maten, en deze persoon was niet vies van een ordinair staaltje manipuleren.

Laat ik eerst mijn definitie van "zuigen" verduidelijken, zodat je weet waarover ik het heb. Mensen die zuigen vertonen specifiek gedrag, wat er uiteindelijk toe leidt dat je je aan het einde van een gesprek compleet leeggezogen voelt. De laatste druppel uit het pakje is er met geweld uit geperst en je hebt minstens een dag nodig om weer bij zinnen te komen. Zo heb je de zuiger in de categorie "ik- heb- het- zo- zwaar- maar- ik- ben- niet- van- plan- om- iets- te- veranderen". Urenlang krijg je een opsomming van alle problemen die er spelen, maar omdat dit een herhaling van zetten is weet je bij voorbaat dat je alleen als luisterpaal wordt gebruikt. Het is niet constructief en dat zal het ook nooit worden. Deze persoon kickt erop om voor eeuwig in de slachtofferrol te blijven hangen. Je blijft achter met knallende koppijn.

Dan heb je nog de zuiger die gek is op het spelen van psychologische spelletjes, maar omdat spelen in je uppie nou eenmaal niet zo gezellig is, wordt jij gebombardeerd tot medespeler zonder dat je het in de gaten hebt. Althans, niet direct. De spelregels zijn eenzijdig bepaald door deze energie vampier. Het vermoeiende aan deze zuiger is dat je alles terug krijgt, wat je zegt. Elk woord wordt tot in den treure geanalyseerd en er wordt van je verwacht, dat je met iets komt waardoor de vampier uiteindelijk als winnaar achterblijft. Je verliest het altijd, want deze persoon gaat onvermoeibaar door.

Een laatste categorie is de druktemaker met aandachts tekortstoornis. Door altijd en overal alle aandacht naar zich toe te trekken, ook op de wat minder gepaste momenten, ben je er al snel klaar mee. Het enige wat je wil is rust.

De vraag is, of men zich ervan bewust is dat ze alle energie uit je onttrekken. Het is natuurlijk ook nog zo, dat je zelf bepaalt of je het laat gebeuren. En tot hoever je mee wil gaan in het zuiggedrag. Soms is er geen ontsnappen aan, maar je kunt er in bepaalde gevallen ook voor kiezen om het voor te zijn. Hoe pijnlijk ook. Door de vriendschap af te breken, of door heel duidelijk een grens te stellen en duidelijk te zijn in wat toelaatbaar is. Ieder zijn belang.
 
Bron MariejuliZe zitten overal,
in de bus of op weg naar je werk.
Op een of ander feestje of op de school.
Soms zelf in je huis, ze zitten overal,
Een ieder, let toch op.

Je ziet het niet aan hen en zij weten het soms zelf ook niet.
Ze zuigen je bloed niet maar wel je energie.
Zoekend naar het zwakke, bezetten ze jou als een echte parasiet.
Zij worden groot als jij klein blijft.

Sommige doen zich voor als arme stakkers
en willen graag je medelijden,
anderen sabelen je neer met harde woorden.
Ze misbruiken jouw vertrouwen.

Jaag ze weg, zoek een speer
en zoek hun zwakke plek, onderga een tijd hun klappen.
Wordt hun slaaf of slavin en onderwerp je volledig.
Als je weet hoe ze handelen en weet wat hen voedt,
dan raak je ze op hun tere zwakke plek.

Sneller dan de snelste trein,
ze vallen in de grond en vliegen van je weg.
Het verlaten van jouw leven, huil niet maar wees blij
want je hebt ze geraakt en nu word jij ook machtig.

Zij zoeken naar hun volgende prooi.
maar jij bent ervan verlost.

Energiezuigers drinken geen bloed. Ze houden niet van kerkers in kastelen en houden geen zuigorgie op een kerkhof in de volle maan. Het zijn mensen die energie van anderen afnemen alsof ze er van afhangen. Vaak hebben ze afhangende wangen en gekleurde kleding, ze kunnen gemakkelijk doorgaan als gewone mensen. Het is toepasselijk dat je het niet eens merkt dat ze toeslaan.