Dat wij vrouwen altijd uit zijn op bevestiging, op een blijk van voldoening of een complimentje om ons zekerder te voelen, is een feit, daar wil ik het hier niet over hebben. Deze eigenschap maakt nu eenmaal deel uit van de vrouwelijke aard. We zoeken bevestiging in de blik van mannen, in de jaloezie van vriendinnen, in de spiegel, in de weegschaal ... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
En, zoals we altijd uit zijn op complimentjes, zo proberen we ook om de confrontatie met onze onvermijdelijke fouten te vermijden. Niet vreemd, niemand wordt graag met zijn/ haar eigen fouten geconfronteerd. Niets is gemakkelijker dan je ogen ervoor sluiten en vaak lukt dat ook. Door geen acht te slaan op eigen fouten, lukt het ons om een delicaat evenwicht te vinden. Een evenwicht waarin we onszelf accepteren, en dat ons dat nare gevoel bespaart dat je nu eenmaal krijgt als iemand je bekritiseert.
Maar wat gebeurt er als de 'vijand' in eigen huis woont, zelfs in ons bed slaapt? Als het je partner is die met zijn kritiek je 'kritieke' evenwicht verstoort ... als hij je met zijn opmerkingen en kritiek (terecht of niet) voortdurend een onzeker gevoel bezorgt.
Door dat complimentje waar je op wacht niet te geven (doet hij het expres?) Of erger nog: door geen gelegenheid voorbij te laten gaan om commentaar te geven op je kleding, je uiterlijk, je manier van doen. De muur die we opgetrokken hebben, komt ten val. We voelen ons onzekerder dan ooit.
Hieronder vind je een lijstje van situaties die iedereen wel eens overeenkomt. Voor elke situatie word een advies gegeven voor een onmiddellijke en efficiënte reactie.
Als hij niets zegt over de nieuwe jurk die je hebt gekocht (en die je aan hebt) ...
Waardoor jij je ongemakkelijk (lees: onzeker) gaat voelen en het liefst naar huis zou gaan om je te verkleden.
Advies:
Houd jezelf voor dat je zijn goedkeuring niet nodig hebt. Als je je in deze situatie ongemakkelijk voelt, dan is er meer aan dan hand. Waarschijnlijk ben je niet onzeker over je nieuwe jurk maar is je eigenliefde in het geding. Als jij die jurk toen je hem kocht, mooi vond, dan moet dat voldoende zijn. Als jij de jurk hebt gekocht, enkel en alleen om hem te behagen (en om dat lang verwachte complimentje uit te lokken) en je hebt de bon nog in je tas, dan is het advies: breng de jurk onmiddellijk terug en kies er eentje die jij mooi vindt.
Als hij kritiek heeft op de manier waarop je auto rijdt ...
Het is typisch voor mannen (niet allemaal gelukkig) om zich aan het stuur superieur aan de vrouwen te voelen. Er word nu niet ingegaan op het psychoanalytische aspect over de relatie mannen-auto's (al zou er heel wat over te zeggen zijn) maar laten we dit wel zeggen: de statistieken zijn in het voordeel van de vrouwen aan het stuur. Zij hebben in het algemeen meer respect voor de verkeersregels en de overige verkeersdeelnemers.
Advies:
Denk aan de statistieken als hij weer eens zijn kritiek uit en houd het hoofd koel. Blijft hij kritiek leveren, vraag hem dan vriendelijk maar beslist om uit te stappen.
Als hij vindt dat je aardiger moet zijn tegen zijn familie, vooral tegen zijn moeder ...
Je hebt het geprobeerd maar het lukt gewoon niet. Ze willen het leven van hun zoon (en dus ook van jou) beslissen. Terwijl je het al erg genoeg met je eigen ouders hebt te stellen (ook zij willen graag jouw leven inrichten).
Advies:
Laat je partner weten dat je voor hem gekozen hebt, en niet voor zijn familie. Jullie hebben samen een leven opgebouwd waarin jullie samen beslissen. Jullie twee en niemand anders. Alss hij er anders over denkt, als hij vindt dat hij en zijn familie één en ondeelbaar zijn, laat hem dan weten dat er grenzen zijn, en dat hij die beter niet kan overschrijden.
Als hij je laat weten dat zijn vrienden je niet aardig vinden.
Ooohhh ... dat is gewoon onaardig! En nergens voor nodig (als het al waar is).
Advies:
Laat hem eens wat zien! De volgende keer als ze over de vloer komen, zul je meepraten over vrouwen, motoren, vreemdgaan, terwijl je liters bier serveert (uit zijn voorraad natuurlijk) en de televisie op de sportzender zet. Je lacht luidkeels om de (flauwe) grappen van zijn vrienden en doet helemaal mee. Eens kijken of hij dan nog kritiek heeft (in ieder geval kan ik je wel verklappen dat hij er niet blij mee zal zijn en je waarschijnlijk zal smeken om alsjeblieft weer 'normaal' te doen).
Advies:
Zijn zijn vrienden echt onaardig tegen je, zoek dan samen een oplossing. Zo kan hij bijvoorbeeld met zijn vrienden praten, of kun je ervoor kiezen om niet meer mee te gaan als ze gaan stappen.
Als hij laat merken dat hij zich aangetrokken voelt tot een andere vrouw (andere vrouwen):
Weer zoiets! Complimenten voor zijn delicate en originele gedrag.
Advies:
Waarom maak jij hem er niet op attent dat zijn beste vriend twintig kilo minder weegt dan hij, meer haar op zijn hoofd heeft, charmanter is en bovendien - als we echt gemeen willen worden - veel meer verdient? Eens kijken hoe hij reageert.
Advies:
Is het nu echt zo erg als hij naar andere vrouwen kijkt? Jij vindt toch ook een andere man wel eens leuk? Zolang hij bij je blijft en jullie samen een hecht paar vormen, is er niets aan de hand. Probeer eens met hem mee te kijken! Het kan de saamhorigheid in jullie relatie ten goede komen.
Als hij terecht kritiek heeft ...
Dat kan natuurlijk ook. Oeiii ... dat doet het meeste zeer.
Advies:
Met terechte kritiek moet je volwassen omgaan. Luister naar hem. geef zo nodig weerwoord, maar neem zijn kritiek ter harte. Denk erover na. je hoeft hem echt niet direct gelijk te geven. Als je uiteindelijk tot de slotsom komt, dat zijn kritiek terecht was, is het misschien wel zo fair om het hem te laten weten. En dat niet alleen, doe er ook wat mee. Weet je niet wat ... bespreek het dan met hem. Wellicht heeft hij er een duidelijke mening over en kan hij je helpen om je zekerheid terug te vinden, en - waarom ook niet -om constructief te bouwen aan je gevoel van eigenwaarde. Want uiteindelijk gaat het allemaal om eigenliefde, goed omgaan met kritiek en eigenliefde liggen dicht bij elkaar.
Diegene die kritiek leveren zijn diegene die de ontevredenheid van zichzelf willen camoufleren.
Het is dus eigelijk heel simpel, als je niet tevreden bent met jezelf, dan probeer je de focus altijd op een ander te leggen, zodat niemand meer jou mankementen ziet ...
Het is dus eigelijk heel simpel, als je niet tevreden bent met jezelf, dan probeer je de focus altijd op een ander te leggen, zodat niemand meer jou mankementen ziet ...
Besef dat spelen op de man meer zegt over de ander dan over jezelf. Verlaag je niet tot hetzelfde niveau, maar leg ongefundeerde kritiek gewoon naast je neer en verspil er geen energie aan ...
Beter omgaan met kritiek
Je krijgt er niet alleen in een relatie mee te maken, maar wanneer je kritiek krijgt van iemand om wie je veel geeft, komt dat extra hard aan. Goed omgaan met kritiek is lang niet zo gemakkelijk. Hoe kun je daar beter mee omgaan? Veel mensen ervaren kritiek als een aanval. Het wordt vaak gezien als bedreigend en kan daardoor leiden tot erg heftige reacties. "De hufter. Wat denk hij wel niet. Alsof hij zelf zo'n lekkertje is ..."
Opgeblazen
Een scheldpartij als reactie kan logisch lijken, maar leidt in verreweg de meeste gevallen niet tot een goed gesprek. Dingen worden opgeblazen en uit hun verband gerukt. Zelfs wanneer je partner met alle goede bedoelingen in milde bewoordingen iets aan de kaak wil stellen, kan dat leiden tot ruzie. Kritiek word vaak opgevat als een aanval op de persoon zelf, terwijl het meestal maar om een punt van het gedrag van de ander gaat.
Dichtklappen
Wat ook kan is dat je helemaal dichtklapt nadat je kritiek over je heen hebt gekregen. Je loopt weg, je gaat met een mp3-speler in een hoekje zitten en sluit je af voor de ander. Het is allemaal wel verklaarbaar, maar handig is het natuurlijk niet. Hoe kun je leren om beter te reageren wanneer iemand kritiek op je heeft?
Kritiek zegt iets over de ander
Wanneer iemand kritiek heeft, dien je op de eerste plaats te bedenken dat die kritiek iets zegt over de ander. Je partner vindt iets vervelend. Niet de hele wereld vindt iets vervelend, alleen je partner. Plus: je partner vindt niet alles vervelend, maar alleen dat wat hij je vertelt.
Luister goed
Wanneer je kritiek krijgt is je eerste reactie vaak meteen om uit alle macht te ontkennen. Niet doen. Je partner zegt het niet voor niets. Luister goed wat er gezegd wordt en denk daar eerst even over na voor je een reactie geeft. Je kunt doorvragen. Het is ook slim om je partner te vragen hoe hij of zij het probleem zou willen veranderen.
Blijf rustig
Zelfs wanneer het onzin is. En zelfs wanneer het kwetsend is, is schelden geen oplossing. Blijf rustig en laat je niet op de kast jagen. Probeer niet te snel in de verdediging of de tegenaanval te gaan.
Onderhandel
Wanneer je het eens bent met de kritiek, moet je er niet over zeuren en je partner ronduit gelijk geven. Wanneer je het niet eens bent met de kritiek moet je bedenken dat de ergernis bij je partner zal blijven wanneer er niks verandert. Onderhandel dus samen over een compromis waarin je je allebei kunt vinden.
Stop de kritiek op jezelf!
We zijn meesters in het bekritiseren van onszelf, maar wanneer het aankomt op onze goede punten blijven we perplex achter. Toch is het niet moeilijk om de kritiek op jezelf te stoppen en terug van jezelf te leren houden.
Geloven in jezelf is waarschijnlijk het belangrijkste punt in het verkrijgen van een positief zelfbeeld. Probeer je negatieve zelfbeeld weg te steken en geloof terug in je kunnen. Er zijn altijd een hoop redenen om iets niet te doen, maar één goede reden is voldoende om het alsnog te doen!
Probeer je positieve kant te ontdekken. Kijk elke morgen bij het buitengaan even naar de blauwe lucht. Je zult zien dat dergelijk zoeken naar iets positief ook weerspiegelt wordt op de rest van je leven.
Denk steeds positief. Ga voor het slapengaan even voor de spiegel staan en bedenk over welke dingen je trots bent. Je onderbewuste zal deze goede punten onthouden en ze meenemen in je slaap. Zo sta je de volgende dag op met een positief gemoed.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat een reactie achter